...

Jag & lavinen: Evelina Nilsson

Freeride möter fem kända svenska friåkare och pratar om deras förhållande och erfarenheter av laviner. Här träffar vi Evelina Nilsson.

Evelina Nilsson är 27-år och från Luleå. Hon har tävlat på världstouren i friåkning de två vintrarna 2016 och 2017. Hösten 2017 fick hon sponsorkontrakt med det stora märket The North Face och fokuserar nu mycket på film och foto. Evelina är en spirituell människa som många inspireras av.

Vad har du för egen erfarenheter av laviner?
– Under mina år på bergen har jag observerat mycket, både på berget men också människorna jag åkt med. Gruppens attityd och energi. När det gäller självaste lavinerna så har jag sett många släppa, både de större men oftast mindre. Men det har alltid gått bra, ingen som blivit begravd eller skadad. Det bringar alltid en respekt och ödmjukhet bland människor för vi förstår att vi måste vara medvetna om vår omgivning och inte bli för giriga när det gäller att åka bra snö. Det gäller att släppa sitt ego och inte dras med i den puderhets som många gånger kan stressa människor till att ta beslut som inte kanske alltid är de visaste.

Har du åkt med en lavin själv?
– Jag har triggat endel mindre släpp men aldrig åkt med och de lavinerna har inte vart så stora.

Har du sett kompisar åka med i en lavin?
– Jag har sett kompisar trigga laviner men de har alltid kunnat åka ur dem och de har heller inte vart stora.

Har ditt beteende och riskmedvetenhet ökat efter de små släppen som du har varit med om?
– Som jag nämnde tidigare, oavsett om du själv vart med om en lavin eller någon nära vart med om en lavin, så får du alltid en liten tankeställare. Jag tror att det är viktigt att prata om det man vad med om, dels för att öka ens kunskap och förståelse men också för att våga ta på den emotionella delen av det hela. För mig har det vart viktigt att inte låta rädslan ta över heller. För det är en skillnad mellan att vara rädd och att vara medveten och lyhörd på sin omgivning och berget. Oftast när vi blir rädda så blockerar vi vår intuitiva signal och känsla. Om vi istället kan låta oss att inte stressas utan att verkligen se berget och vinden och känna varje dag vi är ute, då kan vi säkrare veta vart det är okej att åka. Det är en fin balans men så otroligt hjälpsam och kraftfull när vi har den inre kompassen och lyssnar på våra guider.

Vad har du för erfarenhet av lavinsäkerhet? Har du gått någon utbildning?
– Jag har gått en sådan avalanche awareness kurs hemma i Sverige. Men sen under mina år som tävlingsåkare på Freeride World Tour 2016 och 2017 har vi fått mycket utbildning inför varje säsong och även via sponsorer. Ju mer du är ute på berget och ser och ju mer du lyssnar på människor som vart på berget mer än dig, ju mer lär du dig. Sen är det alltid viktigt att komma ihåg att det aldrig finns några dumma frågor och att alla våra upplevelser lär oss något nytt. Annars skulle vi inte ha dessa upplevelser, oavsett om de är läskiga eller inte.

Har du upplevt problem och när du har åkt i grupp offpist? Att fel beslut fattas? Att gruppen inte tar beslut på rätt sätt eller liknande?
– En gång åkte vi en väldigt stor grupp, det hade snöat mycket och fanns inte jättemycket bas. En i vår grupp hade en känsla om att det kanske inte var rätt beslut att åka där vi åkte. Men han sa inget eftersom han inte ville vara den som skulle ”förstöra” nöjet för gruppen. Vi var lite utspridda längs en stor hängdriva där två ur vår grupp var närmast kanten. Helt plötsligt sprack snön under dem upp och de var tvungna att side steppa upp för att inte åka med. Vi såg inte så mycket vad som egentligen hände bakom kanten men allt rasade och ett megastort moln flög upp. Det blev tyst och vi alla blev nog lite skärrade. Vi åkte ned vid sidan och såg ner i ravinen där all snö hamnat. Nedanför oss stod en grupp som ironiskt nog just gick en lavinutbildning. Guiden i gruppen var inte alls glad för det som just hänt. Jag tror att han blev rädd. Rädd för att någon i hans grupp skulle skadats och han tyckte nog att vi vart nonchalanta. Vi larmade om lavinen och åkte ned för att prata med honom. Just där och då var det inte kanske det mest pedagogiska samtal eftersom många känslor projicerades på varandra. I efterhand så berättade han för mig att han blivit väldigt rädd och att det inte var rätt att skälla ut oss. Men jag tror att händelsen lärde alla något. I vår grupp var det många lärdomar som delades ut, dels att alltid våga säga till om en känsla skriker stopp, att vara mer medveten om ens omgivning och inte bara vilja ha pudret. I guidens grupp handlade det nog mycket om hur vi möter andra människor i lavin situationer. Om vi blir arga och skriker på varandra så kommer vi inte hjälpa eller inspirera varandra till att lära oss att ta rätt beslut. Och när väl olyckan hänt så är det viktigt att vi vågar larma och inte blir rädda för att bli dömda för våra beslut eller för att vi triggat en lavin.

Har du fått något gott råd angående laviner som du brukar använda själv?
– Mitt bäst råd är att börja kolla på din omgivning, kolla på berget och känn hur vinden blåser och hur den blåst. Precis efter ett snöfall kan man på vägen upp kolla på berget och lära sig läsa av vart det kan vara släppigt och vart det är okej. Lär känna dig själv för att förstå dina känslor och tankar. Det kan låta långsökt men jag upplever att det är otroligt viktigt för att vara närvarande i det vi gör och när vi är närvarande så lyssnar vi mer på signalerna, både från oss själva men också från naturen.

Artiklar om Jag & lavinen
Sofie Gidlund: Vi lär oss av varandra på berget
Malou Petersson:
Mattias Hargin: Ibland ska man bara vänta med ett offpist-åk tills imorgon
Reine Barkered:
Jag & Lavinen: Kaj Zackrisson

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.