Sofie Gidlund: Vi lär oss av varandra på berget

Freeride möter kända svenska friåkare och pratar om deras förhållande och erfarenheter av laviner. Här träffar vi Sofie Gidlund som gillar att lära sig tillsammans med åkkompisarna ute på berget, i kombination med att gå kurser om snö och säkerhet. 

Sofie Gidlund är 25 år och uppväxt i Kiruna. Skidor lärda hon sig åka i Loussabacken i Kiruna och Riksgränsen. Hon har gjort två säsonger i Engelberg och två i Verbier, samt åkt på tävlingar runtom i Europa på Freeride World Qualifier de sista fyra åren. Att ta en kandidatexamen i miljövetenskap och att äta sin favoritfrukt äpple och favvosnackset ostbågar har hon också hunnit med.

Basen för Sofie idag är Kiruna och hon tillbringar så mycket tid som möjligt upp i  Vassijaure och Riksgränsen som ligger 13 mil bort. 2016 vann Sofie Gidlund Rookie of the Year på NM i Riksgränsen. Säsongen 2019 tog hon brons på en fyrstjärnig FWQ-tävling på Nya Zeeland.

Hej Sofie Gidlund! Vad har du för egna erfarenheter av laviner?
– Min första och absolut mest skrämmande erfarenhet av laviner är ett minne från min första säsong i Verbier. Vi var ute och filmade och boot-hikade i en ränna för att kunna korsa ett face för att sedan fortsätta filma i ett område som kallas för backside och är en väldigt populär friåkningszon i 4-Valles området. När första personen kom upp till toppen av rännan och skulle börja korsa det andra facet för att nå backside släppte det från toppen och den översta snön kom ner som sluff på oss. Personen som började korsa facet blev begravd upp till nacken, men som tur var fick hon hjälp av en annan person i sällskapet på en gång och allt gick bra. Det var väldigt läskigt och jag har aldrig känt mig så hjälplös som i den situationen. Detta var en lärdom som kom tidigt kopplat till friåkning och stora berg som verkligen lagt grunden till hur jag idag beter mig och tänker när jag är ute och åker. Idag har jag otroligt stor respekt för bergen och observerar vädret, vinden och snön på ett helt annat sätt än för några år sedan.

Har du åkt med en lavin själv?
– Jag har aldrig blivit begravd eller åkt med i en lavin. Men jag har varit med om mindre släpp där det turligt nog har varit lätt att åka ut till säkerhet.

Har du sett kompisar åka med i en lavin?
– Inte fler gånger än den gången som jag berättade om i Verbier.

Har ditt beteende och riskmedvetenhet ökat efter händelsen i Verbier?
– Ja absolut! När jag tänker tillbaka på första säsongen i Alperna och åren innan jag började med friåkning och fortfarande åkte alpint, men gjorde många turer i Riksgränsen området och Nord-Norge skäms jag nästan lite eftersom jag egentligen inte hade någon vidare kunskap och åkte i terräng där det mest troligt hade kunnat gå laviner. Med mycket av den informationen och kunskapen som jag lärt mig idag skulle jag förmodligen inte åkt på många av de ställena. Jag har verkligen haft tur att kompisarna som jag har gjort säsong med och åkt mycket med har varit duktiga, förmedlat sin kunskap och delat med sig av egna erfarenheter vilket jag också tror format en öppenhet kring att våga prata om sina känslor och tankar när man är ute och åker. Något som jag upplever verkligen sprids i hela skidåknings familjen mer och mer hela tiden.

Vad har du för erfarenhet av lavinsäkerhet? Har du gått någon utbildning?
– Har gått några olika utbildningar i Alperna och mest varit på föreläsningar i Sverige. I Verbier finns ISTA som har utbildningar tillsammans med bergsguider där det finns olika nivåer på utbildningarna för att kunna utvecklas och bli ännu mer medveten. I Engelberg har jag varit på olika camps med bergsguider och kompisar vilket gett otroligt mycket. Engelberg Mountain Gudies har varje år ett försäsongscamp som jag har hört ska vara väldigt bra för att fylla på med viktig kunskap innan säsongen startar. Det känns verkligen som att en aldrig kan lära sig för mycket och varje gång jag har gått en utbildning eller deltagit på ett camp har något nytt alltid kommit upp som jag har kunnat ta till mig. Tror det är viktigt att tänka att en aldrig kan bli riktigt fullärd eftersom att naturen och bergen är så komplexa. Kunskapen är något som ständigt utvecklas genom både att gå på kurser, delta på camps och åka med kompisar. Den här säsongen hade vi ett riktigt bra snack när vi var ute och implementerade vår kunskap i verkligheten. Lärde mig supermycket och det är väldigt roligt att lära sig med kompisar på berget.

Har du upplevt problem och när du har åkt i grupp offpist? Att fel beslut fattas? Att gruppen inte tar beslut på rätt sätt eller liknande?
– Ja men några gånger har jag känt att vi egentligen kanske inte borde åkt ett åk som vi gjort eller att gruppen ibland kan ta förhastade beslut. Men som tur är har det ju alltid gått bra. Det är så många olika faktorer som spelar in när en är ute med en grupp och åker. Alla människor fungerar olika och tar in saker på olika sätt, människor bedömer risker på olika sätt och har olika saker med sig i bagaget Naturens komplexitet och människors komplexitet tillsammans gör att det ibland är svårt att bedöma och komma fram till något. Upplever att ju bättre en känner personerna i gruppen, det vill säga ju mer åkerfarenhet tillsammans, desto lättare kan det vara att fatta beslut. Mer kunskap och träning ute i verkligheten kan också ge en bättre grund för beslutsfattande. Idag när jag är ute på berget så känner jag en så pass stor säkerhet i mig själv att jag kan vända och inte åka ett åk om det inte känns rätt i magen, även om gruppen väljer att åka. Att följa magkänslan tror jag är viktigt. Men det är såklart väldigt individuellt och ens beteende på berget är något som ständigt utvecklas.

Har du fått något gott råd angående laviner som du brukar använda själv?
– Ja har lärt mig massor de senaste åren. En sak som jag verkligen hela tiden strävar efter är att känna att jag har så pass god vetskap om förhållandena som råder att en inte behöver lita på någon annans kunskap utan kan ta beslut utifrån sig själv. I själva verket kanske inte personer en åker med har nog kunskap. Sen är det ju såklart också viktigt att hitta personer som en kan lära av och som en kan lita på för att själv kunna utvecklas och lära sig mer.

– Ett annat superbra råd som vi använt oss av under föregående säsong är att redan innan avfärd upp till berget skapa sig en överblick av rådande risker baserat på lavinprognoser, väder, ny snö, hur förhållanden varit innan osv. För att sedan när gruppen möts kunna diskutera tillsammans och se om riskbedömningen stämmer överens dels med varandra dels med de faktiska förhållandena. Under dagen har sedan riskbedömningen följt med och diskuteras hela tiden eftersom att förhållanden verkligen kan förändras fort uppe i bergen.

Fritt fram för övriga tillägg på temat laviner och lavinsäkerhet!
– Investera i kunskap om säkerhet på berget! Det kommer en aldrig att ångra samt att allt är okej att fråga om och berätta. Det är när vi är tillsammans som vi lär oss mest.

Tack för intervjun Sofie och hade en härlig och säker vinter! 
– Tack detsamma, hörs! 


Fler svenska skidprofiler som Reine Barkered, Carl Regnér, Evelina Nilsson, Kaj Zackrisson, Jacob Wester, Sanne Mona och deras erfarenheter av snö och säkerhet läser du i artikelserien Jag & lavinen.

Om du själv vill lära dig om laviner och säkert vid skidåkning så är det Sveriges Lavinutbildningar (Svelav) som håller i det nationella utbildningsprogrammet med kurser på olika nivåer, från nybörjare till professionell.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera