Jag & Lavinen: Kaj Zackrisson

Kaj Zackrisson är 45 år gammal och uppvuxen i Rättvik, Dalarna. Kaj har en lång och framgångsrik karriär som professionell friåkare på yttersta världselitnivå bakom sig och har vunnit tävlingen Xtreme Verbier – inofficiella VM i friåkning – inte mindre än tre gånger. Kaj är en del av den dynamiska duon Kaj & Sverre, där han tillsammans med kompisen och kompanjonen Sverre Liliequsit tidigare tävlat tillsammans och numera driver företaget KASK tillsamman.

Vad har du för egen erfarenheter av laviner?
– Jag har varit med och grävt fram en person en gång, det var i Ler Arcs så det kom många och hjälpte till då det var nära pisten. Men det tog ändå ganska lång tid då offret låg cirka fyra meter ned i snön. Som tur var överlevde han. Men dog senare på Mt Everest.

Har du åkt med en lavin själv?
– Själv har jag mest fastnat i små laviner så kallade fickor som löst ut, det har varit ganska farligt eftersom jag då blivit dragen med lavinen nedöver fjällsidan. Det har som tur gått bra. under inspelningen av Tres bonne equipe (dokumentären på mig och Sverre) så hamnade vi tillsammans i en lavin, jag låg lite bakom och lyckades köra ur och ifrån lavinen, fick dock så hög fart att jag kraschade i botten och bröt nacken. Sverre åkte med lavinen ned och blev begravd till höfterna, han satt fast som i ett skruvstäd.

Har du sett kompisar åka med i en lavin?
– Ja, men som tur är väldigt sällan och som tur är har jag bara behövt gräva och söka en gång. Peppar peppar så har vi tagit höjd för risker så gott vi kan tillsammans genom karriären. Alltid varit livrädd för laviner och därmed tagit största försiktighet.

Har ditt beteende och riskmedvetenhet ökat efter de incidenter som du har varit med om?
– Ja absolut, så är det ju med allt, när det väl händer så blir man extra medveten om att risken finns där. Samma sak som att slå pannan i dörrkarmen:-) Eller som när du har gjort en krasch, alltid lite psykologiskt krig för att komma tillbaka till samma nivå. Men just för laviner är det ju bra att man har riskmedvetandet på i tanken hela tiden.

Vad har du för erfarenhet av lavinsäkerhet? Har du gått någon utbildning?
– Jag har genomgått en del kurser om laviner och första hjälpen-räddning. Med Salomon-teamet så har vi en samling varje vinter där vi blir tränar i lavin sök och första hjälpen, samt olika scenarior för att rädda folk upp till exempel ur glaciärsprickor. Man märker helt klart att repeterande träning ger resultat.

Har du upplevt problem och när du har åkt i grupp offpist? Att fel beslut fattas? Att gruppen inte tar beslut på rätt sätt eller liknande?
– Nej, vi har i princip lyckats undgå detta för att vi tagit största möjliga säkerhet, alltid hållit diskussionen igång inom gruppen, alltid börjat på små åk på en ny plats och trappat upp när man testat snön och fjället.  Plus att när vi filmar är det oftast bara en som är i farozonen hela tiden, därmed mindre tryck på snön och de övriga i gruppen håller koll på åkaren. Vi har många gånger lurat faran genom att välja åk som inte ligger i den farliga väderriktningen, alltså har det varit lavin fara på sydsidor har vi kört någon av de andra tre sidorna på fjället:-) 

Har du fått något gott råd angående laviner som du brukar använda själv?
– Det är alltid lavinfarligt. Testa dig fram på enkla ofarliga ställen på fjället. Fråga dig fram hos lokala personer för att skapa en grundide innan du ger dig ut.

Ok, tack så mycket Kaj. Något att tillägga på temat?
– Skidåkning är roligt hur man än åker man behöver inte utmana lavinfaran, om du vill vara säker åk riktigt branta rännor utan hängdrivor på toppen:-)

Text: Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer