Jacob Wester har brutit benet

Jacob Wester har brutit benet, siktar nu på ”kalcium-rik” kost, några månader med kulturell förkovran och avhållsamhet från sociala medier, och ser därefter fram emot att kunna stödja på benet till sommaren och komma tillbaks på skidor nästa vinter.

Hej Jacob Wester, hur är smärtnivån just nu på en skala?
– Hej, ja det är lite olika beroende på tid på dygnet, rörelsemönster och liknande. Har ju fått diverse starka preparat utskrivna som jag helst låter bli men tvingas till att gå på när det är som värst. Sjukgymnastiken är värst, de vill ju att man ska börja använda benet i den mån man kan men jag har rätt hög smärttröskel så jag får akta mig för att överanstränga det. Så sent som igår fick jag en blödning i operationssnittet som var det värsta smärtan jag känt, så nu har jag väl insett att jag måste hålla mig i skinnet litegrann.

Hur känns det mentalt?
– Det är klart det är tufft att skada sig precis när allt gick så bra, jag hade en videoserie på youtube som var jäkligt rolig att producera, och ett riktigt kul projekt på gång med Marcus Rönne. Som tur är hann vi filma det mesta vi ville få till för det projektet men sen kom ju vintern tillbaks på allvar och nu är det svårt att hålla sig borta från sociala medier där alla lever loppan i pudret. Samtidigt så känns det bra att jag har så mycket osläppt material från förra vintern fortfarande som kommer att komma ut i höst, samt att jag ändå fick 3 grymma månader innan skadan, så det känns verkligen inte som en förlorad säsong. Med 17 säsonger i ryggen som professionell så är det nästan så man måste räkna med lite bakslag.

Vad är det för skada du ådragit dig?
– Tibiaplatåfraktur av Schatzker typ 2, dvs att utsidan av mitt skenben har slagits av och trycks ner strax under knät. Samtidigt rök menisken som ofta är associerad med den typ av skada, men den opererades samtidigt som benet. När det hände kändes det som hela knät exploderade och skidpatrullen misstänkte till och med att allt var ur led, vilket hade betytt omfattande ligamentskada. Det var otroligt lättande att få veta att det ”bara” rörde sig om benbrott och att korsband osv var intakt.

Du opererades hemma i Sverige i början på veckan och vad säger läkarna nu om prognosen?
– Opererades i måndags, nu väntar två månader helt utan belastning på benet, sen rehab för att få tillbaks muskelmassa. Prognosen för full återställning är god och jag räknar med att nästa säsong börjar precis som vanligt.

Hur skadade du dig, vad hände?
– Kortfattat så åkte jag en jäkligt brant snabb linje i sämre snö än vad jag hade väntat mig, och lyckades inte hålla kontrollen i outrun där jag fick bakvikt och började tumla. Ena skidan löste inte ut fort nog helt enkelt (finns ganska utförlig information om detta i Jacobs senaste instagraminlägg)  

Hur ser de närmsta månaderna ut för dig nu?
– Det blir fokus på kalcium-och mineralrik kost, mycket protein, clean living och hård sjukgymnastik. När jag bröt foten 2015 så lyckades jag ju förbluffa läkarna med en extremt snabb läketid så jag kommer köra på samma program. Mycket stillasittande tyvärr så kommer plöja lite böcker och filmer jag inte haft tid med, samt fördjupa mig i mindfulness meditation som jag börjat utforska under vintern. Ska försöka låta bli att hänga för mycket på social media också, tror inte det är bra för psyket i det här läget. Ser fram emot sommaren och att kunna stöda på benet, så fort jag kan göra det så kommer det gå fort framåt.

Ok, vi önskar god rehabilitering och låg smärtnivå till dig här från Freeride.se!
– Tack!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer