Karlström om senaste filmen

Den tredje filmen i Ski Or Die-trilogin är här. Även om namnet, The Last Waltz, antyder att den sista valsen är kommen så lämnar Niklas dörren öppen till ännu fler filmer. Freeride tog ett snack med Karlström.


Foto: www.jansvan.com

Än en gång så har Jan Svan Pictures varit farten och i år har du tagit hjälp av snowboardåkaren Björn Lindgren. Hur skulle du vilja summera säsongen och vad har du tagit med dig från tidigare år?
Säsongen har varit grym! En av dom bättre i manna minne, iallafall här i norr. Har nog fått ut det mesta av vad man kan önska sig under en säsong, mycket åkning, grym snö, bra fester och det mesta har vi lyckats fånga på film. Det jag tagit med mig från tidigare år är väl mycket med filmandet. Inställningar, redigering och liknande. Man har ju fått lite bättre koll på grejerna nu om man jämför med när man höll i kameran första gången. Det blir lite mer som man tänkt sig.

Vad har varit bäst under säsongen?
Alla grymma dagar i gränsen. Det har verkligen varit en kanonsäsong här uppe. Har hunnit åka mycket skidor utan kamera och det har varit underbart.


Foto: www.jansvan.com

Foto: www.jansvan.com

Vad har varit sämst under säsongen?
Om jag tänker snömässigt så var det nog våran alpresa. Det var ett glatt gäng och allt var skitskoj men snön var verkligen usel. Vi flängde runt på olika skidorter varje dag i hopp om snö och det var väldigt frustrerande. Vi fick en dag med riktigt bra snö men sen var det stenhårt eller skitvarmt.

 Förra året berättade du hur du satte igång kameran, hajkade upp, åkte ner, hajkade upp och hämtade kameran. Hur har du gjort i år?
Det är ungefär samma som tidigare år. Men arbetet har ju underlättats när vi varit två åkare. Jag och Björn har turats om att trycka på rec. Har även fått ta del av det jag filmat med Free Radicals under säsongen.


Foto: www.jansvan.com


Foto: www.jansvan.com

Foto: www.jansvan.com

Hur har arbetet med redigeringen gått?
Tidigare filmer har jag redigerat allt eftersom vi varit ute och filmat och sen har dom varit färdiga när sista skiddagen varit gjord. Nu har det varit totalts kaos! Omärkta och borttappade band, idétorka, sömnlösa nätter med mera. Det var lite panik där ett tag om jag skulle hinna få fram en film till premiären. Men det gick ju vägen.


Foto: www.jansvan.com

Under Kirunafestivalen hade du en visning på Rymdgymnastiets aula. Vad skiljer årets visning från förra årets i ditt garage?
Årets premiär kändes väl lite mer som en ”riktigt” premiär. Nu hittade vi en lokal som även används som biograf så bild och ljud var ju suveränt. Sen hade vi aldrig fått plats i garaget i år då vi var över 100 personer.


Foto: www.jansvan.com

Foto: www.jansvan.com

Om man får tro filmens titel -The Last Waltz – så blir detta den sista filmen i Ski Or Die-trilogin. Hur kommer det sig?
Haha. Ja du, det var väl lite så jag kände i början på säsongen när jag bestämde att den skulle gå under namnet sista valsen. Jag menar om man är ute på fjället så vill man ju åka skidor och inte bara åka ut och leta grejer att filma hela tiden, det blir lite frustrerande. Ibland kan jag tänka att det tar upp alldeles för mycket tid av själva skidåkningen. Men i slutändan är det ändå värt varenda skitdag ute på fjället och när jag visat filmen längtar jag redan till nästa. Om jag känner mig själv rätt så är det här verkligen inte slutet. Jag har ju till och med köpt ny kamera och har redan börjat planera inför en kommande rulle, haha.

Vad är annars planerna för nästa säsong?
Om allt går som jag tänkt mig så rullar kamerorna igång så fort snön kommer. Det blir nog en hel del åkning i gränsen och förhoppningsvis någon puderresa. Vi har även spanat in lite åk runt om Kiruna som jag tror kan vara riktigt bra.

 SE SKI OR DIE 3D – THE LAST WALTZ:

 

 

Håll koll på Jan Svan på www.jansvan.com
Text: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.