Krönika: En ny marknad – med vilken kunskap?

Saker händer inom skidbranschen. Med fallande siffror på antal utövare och färre sålda skidor måste branschen hitta nya sätt att attrahera åkare. Kristoffer Frenkel kollar vad som kan tänkas ske härnäst.

Snön kryper allt längre upp på bergen och för någon veckan sedan meddelade en skidort i Frankrike att de kommer stänga ner sin verksamhet på grund av snöbrist. Samtidigt sker en förändring inom skidbranschen. Trenden har varit stark länge nu där fokus flyttats från skärande svängar i pisten till att närma sig det mer naturlika friåkandet. Helt plötsligt ska alla skidåkare hänga utanför manchestern och de avspärrande käpparna. Nu vill vi åka lössnö, offpist, freeride eller vad man nu vill kalla det.

Det är underbart att en sport kan fortsätta att utvecklas och att industrin och utövarna hittar nya sätt att ta sig an berget och snön på. För även om antalet skidåkare enligt statistik årligen sjunker, är spridningen av vad man kan göra som utövande förmodligen större än någonsin. Om 90-talet tillhörde pistsmiskarna, det första decenniet av detta årtusende jibbarna och baggyklädda parkråttorna, verkar det som att tiotalet kommer ha friåkning skrivet över sig.


Greg Hill har nyss skrivit på för Salomon
Foto: Salomon
Kriget om att utveckla utrustning anpassad för den moderna skidåkaren hårdnar och när man ser att franska Salomon och tyska Dynafit fick slåss (en strid som Salomon till slut vann, reds anm) om att Greg Hill skulle skriva på kontrakt, då vet man att en förändring är på gång. Dynafit var under många år ensamma om sitt patent på den superlätta och stabila bindningen med de speciella piggarna som fixerade pjäxan vid skidorna. Sedan ett antal år är patentet förfallet och fler företag är nu verksamma med att tillverka bindningar, skidor och pjäxor anpassat för att gå på tur med.

Den uppdelning som tidigare var ganska tydlig mellan friåkning, turåkning och ren alpinism suddas ut aallt mer. Svenska extremskidåkaren Andreas Fransson, ett levande exemplar av de utsuddade gränserna, har hintat om att han är med och utvecklar en ny serie lättviktsprodukter åt Salomon, ett bolag som tidigare har varit fokuserat på parkåkning och friåkning.

Även kanadensaren Eric Hjorleifson, av många ansedd som en av de främsta friåkarna, skrev i somras på för ett långtgående samarbete med Dynafit. Eric, som redan innan samarbetet var påtänkt av tyskarna, har på sin fritid mixtrat med olika former av pjäxor där han blandat klassiska friåkningspjäxor med mer lättviktiga, turkompatibla, pjäxor. Han har i intervjuer berättat att nästa stora utveckling inom skidåkningen blir ett nytt sätt att se på bindningar och pjäxor.

Oavsett vilken väg de stora bolagen tar gällande produktutveckling, är det elementärt att man som skidåkare har nödvändig kunskap om terrängen man befinner sig i. Därför vore det välkommet om den nya trenden, där fler åker offpist, även kunde komma med större kunskap om snö och laviner. Så för alla som ännu inte övat med sin nyinköpta tranciever eller läst en bok om snö och terräng – gör det i samband med att ni köper nya lättviktsbindningar till era friåkningsskidor!

Text: Kristoffer Frenkel
Foto: Fredrik Schenholm / Tierra

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.