Lavinolycka i Stevens pass – tre omkomna

Stevens Pass i delstaten Washington på USA västkust är känt för sin rika nederbörd och storslagna berg. Efter en tid med kraftigt snöfall och väderomslag gick under gårdagen stor lavin där tre personer omkom. Laviner med dödlig utgång rapporteras även från Alperna och Norge


Stevens Pass
Foto: Meg Haywood Sullivan

Gruppen åkte ett populärt offpiståk, bara tio minuters hike från offpistgaten i Stevens pass och sällskapet bestod av idel erfarna skidåkare. Det har även bekräftats att de tre omkomna är Jim Jack, huvuddomare för Freeskiing World Tour, Chris Rudolph, marknadsansvarig Stevens Pass och John Brenan, skidåkare, alla boende i samhället Leavenworth.

Gruppen bestod även av Elyse Saugstad, mångårigt proffs med stor kunskap om bergen och vinnare av Freeride World Tour 2008, som tillsammans med tre andra redan åkt slänten som snart skulle rasa och väntade nedanför i skogen när snön släppte. Lavinens brottkant var runt en meter djupt och den initiala bredden på släppet var cirka tio meter men ökade snabbt i storlek, vilket resulterade i att Elyse och de tre andra sveptes med i käglan i cirka 600 – 900 meter.
– Jag var helt begravd förutom huvud och händer som låg över snön, säger Elyse Saugstad.


Elyse Saugstad
Foto: expn.com

Även i Norge gick under lördagen och söndagen flera laviner där människor tragiskt förolyckades. I Kvaløya förolyckades två personer under under ett åk nedför Middagstinden, en populär topp i trakten. Båda åkarna hittades vid lunchtid men bekräftades avlidna senare under eftermiddagen. Ytterligare laviner i gick i Myrkdalen, Voss och Harpefoss, Sogn, men som tur var kunde alla drabbade räddas och inte ytterligare offer krävdes. Det rapporteras även om flera laviner i Hemsedal, även där utan dödsfall.


Foto: friflyt.no

Samtidigt rapporterar österrikiska nyheter att en finsk turist dött i en lavin i Saalbachområdet. Bara under 2012 har tio personer omkommit i laviner i Österrike.

Text: Kristoffer Frenkel

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.