Lista: 5 små svenska skidmärken

Närproducerade skidor? Vilka svenska skidmärken finns egentligen på marknaden? Freeride har listat 5 stycken skidmärken från Sverige.

Att handla närproducerat är idag ett vedertaget begrepp som gynnar både den lokala handel och den globala miljön. Men att köpa skidor som är tillverkade i Sverige är inte det lättaste. I vår lista är fyra av fem tillverkade här i Svedala.

Marknaden är varken enkel eller så stor och svenska skidor har länge varit synonymt endast med skidmärket Extrem. Men faktum är att det finns ett antal andra svenska märken som tillverkar skidor, i blandad omfattning, i allt från fabrik till garage. Nedan följer en lista med fem små svenska skidmärken:

 1. Cmd.

2012 lanserade Cmd sina första skidor på marknaden. Credd-faktorn sköt i taket för den som sladdade runt med dessa svensktillverkade skidor från Åre Skidfabrik, som då också var delägare i projektet tillsammans med Fredrik Söderberg, Anton Silvola och Martin Söderberg.

Men efter en kort tid rann projektet ut i sanden och många trodde att märket gått i graven. Men efter ett sabbatsår gjorde Cmd comeback, med nya passionerade skidåkare som ägare. Denna gång är det Tom-Oliver Hedvall, Anton Björklund, Kristoffer Eriksson och Niclas Karlsson som styr skutan. Konceptet är fortfarande samma: skidor utvecklade för svenska förhållanden, av svenska skidåkare som är tillverkade i Sverige (på Åre Skidfabrik, som också tillverkar Extrem). Favoritskidan från starten – The It – finns kvar än idag och har, förutom ny grafik, även fått en uppgraderad styvare version av sig själv som heter The It – Stiff.

2. EF Skis

I Hudiksvall, hemma hos Elias Fyhr, tillverkas EF Skis. Och det är i garaget, respektive källaren som hantverket sker sedan de första skidorna byggdes 2014. Passionen och kreativiteten är i det närmsta gränslös hos Elias, som bortsett från skidorna, också tillverkar flera av maskinerna som används i tillverkningen själv.

EF Skis tillverkar parkorienterade skidor med symmetriska mått samt tip och tailrocker och träkärna av furu och gran. I skrivande stund finns två allmountain-modeller samt och en ren parkskida på marknaden. EF Skis har ett eget team på tre personer som marknadsför, testar och utvärderar skidorna.

3. Moose Skis

I Wermlands Skidfabrik tillverkas Moose Skis av värmlänningen Hampus Moose Mårtensson. Själva tillverkningen sker i garaget hemma hos Hampus som bor i Kil utanför Karlstad. Märket levererar flera olika modeller från 82 till 107 millimeter i midjan och för kunden finns det möjlighet att, i viss mån, bestämma grafiken själv.

Moose Skis skiljer sig något från tidigare nämna tillverkare då de har flera modeller som är byggda med smalare mått, traditionellt spann och relativt kort radie. Vilket talar för bättre egenskaper vid piståkning. Träslaget som används i kärnan på Moose Skis är antingen poppel/bok eller gran/furu.

4. Berg Skis

Utanför Gävle finns ett till litet skidmärke som de flesta sannolikt inte hört talas om. Skidorna byggs i Bergby av Johan Berg, därav namnet Berg Skis. Det är, likt tidigare nämnda skidmärken, i garaget som det gedigna hantverket sker hemma hos Johan Berg som till vardags arbetar som snickare.

Skidorna är oftast av friåknings-karaktär men Johan tillverkar också helt Custom Made, enligt kundens egna önskemål. Grafiken är alltid transparent så att träkärnan syns och Johan Berg har också tillverkat Appertiffs limiterade bräda ”Bakkå Röfjälle Snowboard” som även den har den kännetecknande trä-grafiken.

5. Norse Skis

Bakom Norse Skis hittar vi ett, inom branschen, välkänt namn. Patrik Sannes arbetade med att designa skidor i flera år åt Faction och har bland annat varit involverad i utvecklingen av Candide Thovex’s skidor som skapades för att åka på gräs, sand, vatten, lavasten och kinesiska muren (för att nämna några underlag) under inspelningen av Ski the World.

Efter karriären hos Faction startade Patrik Norse Skis som kortfattat är lätta friåkningsskidor med största möjliga hänsyn till miljö och klimat. Exempelvis så kommer Norse Skis med permanent valla för att minska mängden miljöfarlig valla som sprids på berget. Dock tillverkas inte skidorna i Sverige utan i fabriken Loxee som ligger i södra Polen, som enligt Patrik själv har närhet till leverantörer samt en kort logistikkedja.

Har vi missat något svenskt skidmärke som vi bör hålla koll på framöver? Tipsa gärna i kommentarerna.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.