Mat för säsongare: 9 goda recept för skidåkare

Ska du iväg på säsong i vinter? Är det första gången? Eller har du gjort fler, men känner att du vill ha ett ännu bättre säsongarliv än innan? Maten är en stor del av livet i allmänhet, och här kommer därför några recept som ger dig billig, smidigt och framförallt god mat!

Dessa recept är så specifika jag kunde få till dem. Jag har alltid varit väldigt dålig på att följa recept, och jag brukar inte alltid veta vad jag lagar förrän det är klart. Ta gärna inspiration av detta, laga dom slaviskt om du vill, men låt din kreativitet sätta gränserna. Nästan alla ingredienser går att byta ut mot något annat, beroende på vad gillar eller har tillgång till.

1. BRÖD (och pizzadeg)

Att baka eget bröd är sjukt enkelt. Du behöver inte ett stort bakbord, en degblandare eller vedeldad ugn. Har du det är det ju supernice, men då behöver du nog inte mina tips heller. Vill du avancera till surdeg är det inte så svårt heller egentligen, och då slipper du dessutom köpa jäst. Det kräver dock ganska mycket mer tid. Så börja med detta!

Ingredienser (två mindre bröd, typ 4 pizzor, typ 10 frallor)

  • 25 g färsk jäst eller ca en halv påse torrjäst
  • 400g vatten (4 dl)
  • 600g mjöl (typ 9-10 dl)
  • 12g salt (tre nypor)
  • en skvätt olivolja

Gör så här

Mät upp vattnet i en bunke eller gryta eller liknande. Det får gärna vara lite ljummet, men inte över 37° (fingertemperatur). Lös jästen i vattnet. Tillsätt sen typ allt mjöl. Bland med handen eller med en slev så att allt vatten kommit i kontakt med mjölet. Det får vara lite klumpigt och småkladdigt, det gör inget. Täck med en blötad kökshanduk, med plastfolie eller lägg en plåt över. Låt stå i rumstemp i mellan 15 och 30 minuter.

Därefter häller du på salt och kanske en skvätt olivolja. Nu kan du välja om du vill knåda degen på ett bord eller i bunken. Det är lite lättare att få det bra på ett mjölat bord, men det fungerar absolut att göra direkt i bunken. Slå på lite mjöl om det behövs och knåda ordentligt i ca 4 minuter. om du vill kan du ta en paus på tio minuter och sen knåda typ 4 minuter till. Låt degen bara ligga så länge. När knådningen är klar ska degen var betydligt slätare och smidigare, och det går bra om den är klibbig, men inte kletig. In med den i bunken och täck över igen.

 

Vill du göra bröd så kan du bara låta den ligga i bunken och jäsa i ca 1-3 timmar. Sedan formar du ett eller två bröd och lägger på en plåt (med bakplåtspapper under), strör lite mjöl på och täcker med en duk igen. Dra ugnen på ca 225° i god tid, låt bröden jäsa på plåten i minst 30 min och sen skjuts in i ugnen. Färdiga efter 35-50 minuter, du får ha lite koll. Låt helst svalna helt innan du skär i det, då håller det längre innan det blir torrt och tråkigt. Du kan också göra frallor. Det är exakt samma process, men du formar små bollar istället för bröd helt enkelt.

PIZZA: Du kan också göra pizza. Forma då lite större bollar än frallorna, annars är det samma grej. Efter minst 30 min övertäckta på en plåt eller bricka, kan du ta en av bollarna och baka ut direkt på bakplåtspapper på ugnsplåten. Mjöla lite först, sen på med degen och massera ut den till en pizza. Ingen kavel behövs, och inga kladdiga köksbänkar att städa efteråt! Vill du ändå använda kavel, så är en iskall långburk klart bästa alternativet. En bra anledning till att alltid ha öl i kylen. Ha ugnen på maxtemp i god tid innan och när du kört på lite tomatsås, någon ost och eventuella andra grejor du vill ha på, så tjoffa in den ugnen i max 10 min. Sätt den gärna längst upp i ugnen. Låt svalna och hugg in. Perfekt att spara i kylen eller frysen och värma till mellanmål senare.

SPARA DEG: En annan praktiskt grej är att spara en bit av degen i kylen. Om du vill göra ett bröd på halva degen, kan du direkt efter knådningen ta undan den andra halvan. Kör lite olivolja i en djup tallrik eller en skål eller liknande, gojsa runt den ordentligt, och lägg sedan ner degklumpen. Plasta eller täck med något lock (ej bakduk). I teorin kan den hålla i minst en vecka i kylen, men akta så den inte jäser för mycket och rymmer. Perfekt att ha en bit deg att ta när som helst. Färsk hembakad pizza på 20 min! Billigt är det också! Fungerar också att frysa in, bör då tina helt innan användning.

Degen går att variera hur mycket som helst. Använd andra typer av mjöl, dra i lite sirap eller en skvätt öl, jäs längre eller kortare. Det bästa sättet att utveckla degen tycker jag är att använda mindre jäst och jäsa längre.

2. TOMATSÅS

Du måste ju ha tomatsås på pizzan! Och till pasta! Och som bas i grytor och chili! Eller som egen soppa med bröd till. Detta är ett supersimpelt recept som funkar till allt, och som man kan ha i kylen redo när man bli hungrig. Allt sånt är liksom tricks för ett smidigt liv på säsong, att kunna äta när man är hungrig istället för två timmar senare.

Ingredienser (en liten batch)

  • En burk krossade tomater
  • En vitlöksklyfta
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • Örter (basilika och rosmarin, kanske oregano)
  • Eventuellt en halv lök.

Gör så här

Metod 1 (mixer): Det finns två sätt att göra ditt på. Jag brukar bara hacka vitlöken grovt, köra ner allt i mixern och gasa på. Mixa tills det nästan är som en smoothie.

Metod 2 (klassisk):Det andra sättet är att hacka vitlök (och en halv lök om du vill dryga ut), salta och peppra, fräsa i lite olivolja, sen köra på tomaterna, örter och en skvätt vin och sedan låta koka en stund (gärna länge). Den blir ju inte lika len, och passar bättre till pasta eller i grytor än på pizza tycker jag. Sjukt lätt, och det är såhär det är att laga mat. Enkelt! Inga regler! Bara kör!

3. CHILI

Detta är riktigt härlig vintermat, perfekt för storkok och passar alla. Tål att ätas ofta och med stort sällskap. Precis som andra recept så går nästan allt att byta ut och ändra efter tycke och smak.

Ingredienser (6-8 portioner)

  • 3-4 lökar
  • En paprika eller två
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 eller 3 valfria chilifrukter
  • 2-3 burkar krossade tomater
  • 2 burkar bönor
  • Olja
  • Salt
  • Peppar
  • Cayennepeppar
  • Kanel
  • Öl/vin
  • Andra kryddor som du har hemma

Gör så här

Hacka lök, vitlök, paprika och chili och låt de svettas i en stor gryta med olja i botten. Salta och peppra direkt. Grönsakerna ska krympa i storlek och bli lite av en gegga, men inte få så mycket färg. Slå sen på tomater och bönor. Jag brukar skölja bönorna i ett durkslag innan, men det är inget måste. Krydda med mer salt och peppar, en rimlig mängd cayennepeppar och lite kanel. Är man äventyrlig kan man dra i lite kakao eller choklad också. Du har helt säkert en öl eller två någonstans i eller utanför din säsongarlya. Öppna en och häll ungefär hälften i grytan. Drick resten. Fungerar lika bra med alkoholfritt, och kan fungera även med vin, då i mindre mängd.

Låt detta puttra i minst två timmar, gärna längre. Jag har provat i upp till 8-10 timmar och det fungerar superbra, så länge det är på låg värme. Smaka av då och då och krydda som du tycker om.

Servera med ris, lite crème fraiche eller gräddfil, eller kanske bara med nachochips.

4. Pannkakor

Detta helt galet simpelt, och säkert något som de flesta av er redan kan. Min tanke är att visa att du alltid kan göra det, och att det inte är världens projekt. Perfekt en onsdagsmorgon eller så.

Ingredienser (några stycken, går att multiplicera lätt)

  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl mjöl
  • lite salt
  • en stor klick smör

Gör så här

Mjölk först, sen mjöl, sen ägg, sen smält smör och lite salt. Vispa mycket och börja stek på medelhög värme. Med fördel i lite mera smör. Smeten står sig minst 3 dagar i kylskåp.

5. PASTA MED SÅS

Lite oklart namn på en rätt som är den mest mångsidiga som finns! Det hela går egentligen ut på att du tar det du har i kylen, adderar någon form av ”sås” och käkar med pasta. Se därför det här receptet mer som ett exempel, och experimentera själv. Detta är mitt (och ditt) absoluta ess i rockärmen när det kommer till matlagning, och en trygghet att kunna. Blir alltid gott.

 

Ingredienser

  • Någon grönsak, till exempel sparris (min favorit), paprika, morot, grönkål, svartkål, sötpotatis eller liknande
  • Någon form av sås-virke, typ crème fraiche, grädde, mjölk, rømme. Växtbaserade alternativ fungerar superbra
  • Lite ost
  • Salt och peppar
  • Kryddor
  • Pasta

Gör så här

Beroende på vilken grönsak du hittat i kylskåpet, skölj och hacka den i ändamålsenlig storlek. Jag gillar ganska små bitar, och då går det fortare att laga också. Sätt på pastavatten direkt. Salta vattnet ordentligt. Stek grönsakerna på ganska hög värme i lite olja, salta och peppra från början. Krydda som du vill, örtiga kryddor fungerar alltid. Men det går också att ta till exempel gurkmeja och lite cayenne. Släng i pastan när vattnet kokar, och förhoppningsvis har grönsakerna fått en bra yta ungefär samtidigt. Sänk värmen något och slå i ditt såsvirke. Rör ordentligt. Riv lite ost (om du har, funkar bra utan också) och ha den redo.

Om såsen blir för tjock och stabbig, sänk värmen ännu mer och spä ut med mjölk eller eventuellt lite vatten. När pastan är nästan färdig, häll av allt vatten utom några matskedar, och dumpa ner såsen i kastrullen (eller pastan i såsen). Slå på den rivna osten och rör om på svag värme i någon minut. Servera direkt.

6. DAAL/LINSGRYTA

Indisk Daal är en riktig smaksensation alltid funkar. Passar perfekt till storkok och när många ska äta. Den moderna säsongarklassikern Linsgryta kan spåras till Daal, och det är vad detta egentligen är. Tomatbaserad linsgryta med massor av kryddor. Värmer gott i alla sinnen och är god både som den är eller serverad med ris och bröd. Den är enkel att göra, tar inte särskilt lång tid egentligen, och är perfekt att värma på dagen efter. Med kryddningen så uppmuntrar jag att ta det som finns hemma och krydda så mycket man vill. Detta är inget tillfälle att snåla med kryddorna, och strikt indiskt kommer det nog aldrig bli ändå.

Ingredienser (ca 8-10 portioner)

  • 2 Lökar
  • 3 Vitlöksklyftor
  • 3 cm Ingefära
  • 2 Chilifrukter
  • 2 Morötter
  • 2 burkar krossade tomater
  • Olja
  • 2-3 dl okokta Linser (helst röda)
  • 1 burk Kokosmjölk
  • Bulljong
  • Spiskummin
  • Kanel
  • Kardemumma
  • Gurkmeja
  • Salt och Peppar
  • Vatten
  • Koriander

Gör så här

Hacka lök, vitlök, ingefära, morot och chili. Gärna fint. Chilin bör vara urkärnad. Fräs i olja tillsammans med spiskummin, gurkmeja, kanel och kardemumma. Skölj linserna och tillsätt tillsammans med vatten. Koka en liten stund. Tillsätt sedan tomater, kokosmjölk och buljongtärning. Låt koka tills det får god konsistens, borde ta ca 20-30 minuter. Servera som den är kanske med en klick yoghurt eller med ris och en bit bröd.

7. Pesto i två olika varianter

Ofantligt gott till pasta, på pizza eller på macka. Eller nåt annat kreativt kanske? ”Riktig” Pesto alla Genovese görs på färsk basilika, pinjenötter, vitlök, pecorino romano och olivolja. Lite salt och peppar. Det är galet gott, men blir ganska dyrt. Pinjenötter kostar inte sällan över 500kr kilot. Grejen är att det finns massor med varianter som också är goda!

RÖDBETSPESTO

  • 1 rödbeta (ca 100g)
  • ca 60 gram smakrik ost
  • 60 ml olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt och Peppar
  • ca 60 gram nötter, helst pinjenötter men funkar med solroskärnor, cashewnötter eller valnötter
  • 50 gram färsk basilika (jättemycket alltså, går att byta ut en del mot blött torkad basilka, och en del sköljd rödbetsblast)

Om du är ambitiös kan du koka rödbetan en stund så den mjuknar. Den behöver dock svalna helt innan du mixar den med resten. Annars så skala den, skär ner i bitar. Vissa gillar att rosta nötterna lite i en stekpanna innan, vissa gillar det inte. Hacka vitlöken grovt, riv osten. Mixa allt till en ganska grov konsistens.

MOROTSBLASTPESTO

Samma ingredienser som ovan, men ta bort rödbetan och lägg till sköljd morotsblast. Du behöver inte ha basilika alls, men det är alltid gott att blanda i om du har det hemma. Skölj inte basilikan, viktigt.

Generellt om pesto är att nötter, olja, vitlök, ost och örter går att få till någon form av pestoliknande gegga. Kör som du känner för och har tillgång till och experimentera.

8. JORDNÖTSMÖR

Jordnötter har mycket energi och brukar finnas i prisvärda storpack överallt. Jordnötssmör är sjukt smidigt att ha på mackan och i gröten och som nödsnack när det krisar. Det är också sjukt lätt att göra!

Börja med att rosta jordnötterna i ugnen. De vanliga saltade jordnötterna som oftast finns i butik är redan rostade, men det är framförallt värmen du vill åt. Nötterna blir lättare att mixa när de är varma. Häll upp ca halvvägs i en mixerbehållare, och slå eventuellt på en skvätt olja. Mixa till den konsistens du vill. Var försiktig så att du inte bränner mixern, låt det ta lite tid.

Samma grej går att göra på mandlar, cashewnötter eller liknande.

9. BONUS: M-E-G-A bars

I del 1 (”Mat för säsongare: 9 goda tips”) skrev jag om att eventuellt ha med hemmagjord bars ut på berget för att hålla energin uppe. Jag är ingen fena på det själv, så jag frågade mina kompisar Alex och Sofie om dom hade ett bra recept. Det hade dom.

Receptet kommer alltså från Alexander Nordvall och Sofie Eriksson, Outdoorsouls. Spana in deras hemsida för närmast overkligt häftiga alpina äventyr.

 

Ingredienser (Typ 10 stycken)

  • 2,5 dl Dadlar
  • 0,6 dl Sirap eller honung
  • 0,6 dl Jordnötssmör
  • 2,5 dl Mandlar
  • 3,5 dl Havregryn
  • Valfria frön och eller smaksättare

Gör så här

Mixa dadlar till en deg. Typ 1 minut. Rosta havregryn och mandlar tio minuter i ugn för smak. (Valfritt steg). Blanda havregryn, hackade mandlar och dadlar i bunke. rm honung och jordnötssmör i kastrull. Häll över dadelblandningen. Täck en bakplåt med papper eller plast och häll ut degen. Pressa ut den hårt med till exempel et glas eller en vinflaska. Det ska vara packat! ck med plast och ställ i frysen i 15 minuter.Dela upp i bars.

HOT TIP! Smält vit choklad och kleta över kakan innan du stoppar in den i frysen, extra gott, extra mycket energi!
Lite kaffe som smaksättare gör också susen!! Förvara i frysen och ät efter några timmar i ryggsäcken för bästa resultat.

Missa inte del 1 ”Mat för säsongare: 9 goda tips” som tar upp mer generella tankar och pointers.
Text: Gustav Corin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.