...

MnO: Ingenjören som testat skidor i 20 år

Freerides forumräv MnO – Martin Ottosson – är en notorisk skidtestare. I tjugo års tid har 39-åringen från Västervik teståkt skidtillverkarnas senaste skapelser. Här delar den snötokige ingenjören med sig av sina digra erfarenheter kring skidtest. 

Hösten 2012 drog Martin Ottosson, MnO på Freeride, tillsammans med sina skidtestarkompisar igång ”Projekt Opinion”. Målet var att bygga den perfekta skidan för en Alpbaserad säsong tillsammans med åsikterna från skidåkare i Sverige via forumet på Freeride.se. Ett halvår senare hade projektgruppen över 500 hundra olika skrivna svar att förhålla sig till och själva forumtråden hade besökts lite drygt 120 000 (!) gånger.

I september 2013 landade sedan världens första community-utvecklade skida. Martin Ottosson och hans kompisar hade under projektets gång fått fatt i Åre Skidfabrik och märket Extrem som med liv och lust ville vara med på projektet. Efter de första modellerna har sedan Extrem tagit skidorna vidare och byggt en hel linje med olika varianter.

”Idag har forumtråden som startade hela projektet lästs över en MILJON gånger.”

Idag har forumtråden som startade hela projektet lästs över en MILJON gånger – här läser du ”MnO&Co presenterar: PROJECT OPINION” och nära två tusen svar i tråden har inkommit.

Men före Martin Ottosson drog igång ovan nämnda succéprojekt hade han sedan sena tonåren varit en ivrig skidtestare. De sista tjugo åren har han varit på skidtest, men hur blir det i år?
– Det blir sannolikt Vemdalen och Hemsedal. Kanske Trysil som alternativ om det öppnas upp några vettiga områden på berget. För första gången på över ett decennium kommer jag att missa skidtestet i Åre på grund av andra åtaganden.

Till vardags arbetar MnO som ingenjör och produktspecialist i försäkringsbranschen. Han tycker att vintrarna numera har för lite skidåkningsdagar, men från boendet i Västervik får ändå med sig kring 30 skiddagar en vanlig säsong. Eftersom Martin Ottosson har andra åtaganden förutom att hänga på Freerides forum kan han inte utlova att det i år blir något matigt skidtest som läggs upp:
– Det är svårt att utlova något. Förra året författade jag inget test eftersom jag hade fullt upp med en köksrenovering därhemma, men det kan bli en comeback i år kanske. Det tar rejält med tid att skriva ett utförligt test om det ska nå upp till den standard vi brukar vilja hamna på, och tyvärr har vi heltidsarbetande inte alltid den tiden, berättar Martin Ottosson. 

Vi har tidigare berättat om datumen för årets skidtester och i Sverige är Vemdalen först ut fredag 24 – lördag 25 november, därefter Lindvallen i Sälen fredag 1 – lördag 2 december och slutligen Åre fredag 8 – lördag 9 december.

Vilket är det vanligaste felet folk gör när de testar skidor enligt dig?<
– Det största felet som folk gör är snarare att inte testa skidor alls. Ett test på snö säger alltid mycket mer än att butiksflexa, eller att slösurfläsa på internet, oavsett förhållanden.

Om du bara får välja tre egenskaper/detaljer hos en skida: Vilka är viktigast?
– Känslan i snökontakten är viktigast för mig. Det är det som skapar upplevelsen. Sen är flex- och skärbalans helt kritiskt för att den snökontakten ska kunna levereras som en del i ett komplett paket.

Efter 20 år av skidtestar: Har du någon favorit som sticker ut?
– Min favoritskida all time är en tight match mellan Völkl Sanouk i originalutförandet och Hendryx 917 i 186 cm av första årsmodellen. Två totalt olika skidor, men som båda har lyckats etsa sig fast i minnet.

Är dyrare skidor bättre skidor, enligt din erfarenhet?
– Till en viss gräns ja. Riktigt billiga skidor är sällan eller aldrig bra, men samtidigt är inte de allra dyraste skidorna bättre än de i det övre medelsegmentet prismässigt. Ofta tillkommer antingen prestige eller något onödigt tekniskt hitte-på i de dyraste varianterna. Jag gillar dock ofta skidor med ganska enkla glasfiberkonstruktioner mer än riktigt avancerade kolfiberbyggen.

Vad tycker att skidtillverkarna drar för mycket på i sin marknadsföring? Finns det exempelvis saker som inte spelar så stor roll men som ofta blåses upp enligt dig?
– Ja, definitivt. Speciellt amerikanska tillverkare överdriver i vanlig ordning ständigt med superlativ. Är man insatt i skidkonstruktion vet man att man hela tiden kompromissar. Lägger rman till isbett får man mer oönskad spårighet i puder och dämpar man mer försvinner närvaron i bra snö för att nämna några exempel. Den vanligaste felaktigheten rent konkret just nu tycker jag dock är att det verkar vara nästan ett måste att nämna att skidan har en spannsektion för att fungera på fast underlag. .

Jasså, det förvånar lite. Kan du utveckla hur du tänker där?
– Det är väldigt vanligt idag att det läggs till ”…och skidan har ett spann i mitten för att fungera på hårt underlag”. Det är rent marknadsföringssnack eftersom tillverkarna tror att marknaden kräver det och har ingen bäring i verkligheten. Personligen föredrar jag skidor med nollspann eller lite negativt sådant även i fast pist. Det ger en kontroll och en styrbarhet i beteendet som man inte får i en skida med tydligt positivt spann. För mycket fullrocker är inte bra i pist, men bäst är noll eller lätt negativt som jag ser det. Då kan man själv fritt välja hur man sätter svängen istället för att ett spann gör saken åt dig på ett mer låst sätt. Jag, som är ett inbitet fan av lätt fullrocker, får färre och färre modeller att välja mellan…. Snyft! 

Vilket av skidtesten är din favorit? Är det någon skidort som oftast har en bättre testhelg än de andra?
– Tandådalens skidtestarhelg var den bästa enligt mig, men den finns ju inte kvar tyvärr. Snabbt och rappt att ligga och rulla åk efter åt, men ändå tillräckligt bra lutning för att verkligen kunna testa skidorna ordentligt. Åre är det bästa alternativet numera tack vare varierad terräng och det är oftast en bra underlagsblandning mellan stenhårt och pärlsocker. Lindvallen är klart sämst. I synnerhet på försäsongen är allt flackt där och det är otroligt svårt att analysera olika skidmodeller när man aldrig behöver hålla nere farten. Tillbaka till Tandådalen, bitte!

Hur många år har ni gjort en forumtråd med skidtest?
– Det vet jag faktiskt inte, men det är nog åtminstone tio-tolv år bakåt i tiden. Omfattningen har varierat mellan åren, från korta omdömen i början till ett mer artikelliknande format de senare åren. Förra året författades dock inget test som sagt på grund av en omfattande lägenhetsrenovering på hemmaplan.

Retrospektivt: finns det något omdömde om någon skida som du i efterhand har ångrat eller ändrat uppfattning om?
– Det har hänt i några enstaka fall, men det är väldigt ovanligt. Oftast består intrycket, men det finns som sagt några undantag. En som jag kommer på på rak arm är K2 Sidestash i 181 cm av den första årsmodellen. Den gillade jag verkligen på skidtestet, men jag tyckte sen inte att den höll måttet i större åkning i Alperna.

Fritt fram för övriga tillägg/reflektioner på tema testa skidor!
– Jag hoppas på ännu en försäsong med mycket intryck av de senaste skapelserna på skidmarknaden!

Skidtestaren MnO, Martin Ottosson

Ålder: 39 år
Bor: Västervik
Arbete: ingenjör och produktspecialist i försäkringsbranschen
Favorit testskidor: Völkl Sanouk (original utförandet) och Hendryx 917 i 186 cm (första upplagan).

Bästa skidtest: numera nedlagda Tandådalens.
Topp 5 skidor:med Martin läser du här, från dec 2012
Senaste skidtestet från MnO & Company från 2015 hittar du här.

Första titt på Projekt Opinion med Martin ”MnO” Ottosson, Åre 2013

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.