Nattåget från Göteborg till Åre läggs ned

SJ kommer sluta att köra nattåg från Göteborg till både Jämtland och norra Norrland, vilket inkluderar så väl Åre som Riksgränsen.

Idag går det nattåg från Göteborg till några av våra mest populära skidorter i Jämtland och norra Norrland, exempelvis Åre och Riksgränsen. Men nu meddelar SJ att Göteborgs nattågstrafik till norra Sverige kommer att upphöra.

Anledningen till detta är att Trafikverket beslutat att bolaget Vy Tåg AB ska ta över nattågstrafiken mellan Stockholm och Narvik, som SJ tillhandahåller i dagsläget. Detta i sin tur leder till att SJ inte längre vill trafikera sträckan från Göteborg heller, då logistiken och planeringen blir för allt för krävande när SJ inte längre kan samordna och planera trafiken som tidigare.

I praktiken kommer detta innebära att den som vill åka från Göteborg till Åre (eller någon annan destination i Jämtland och övre Norrland) nu måste ta sig till Stockholm i första hand, för att där byta till Vy Tåg som sedan tar resenärer vidare uppåt.

Kommunikationen mellan Stockholm och Göteborg ses idag som väl fungerande och det är också en bidragande faktor till att direkttågen från Göteborg kommer att försvinna enligt ansvariga på Trafikverket.

Det nya avtalet träder i kraft 13 december 2020 och gäller i fyra år framåt. Fram tills dess att avtalet börjar gälla så går nattågen från Göteborg som tidigare planerat.

Vy Tåg

  • Vy Tåg hette tidigare Tågkompaniet och bildades 1999. Bolaget har 550 anställda och omsätter 700 miljoner kronor. Vy tåg har idag fyra trafikuppdrag som är Värmlandstrafiken, X-trafik, Norrtåg och Krösatågen. Dessutom har bolaget egen helgtrafik mellan Karlstad och Oslo samt kör snabbtåget Oslo-Göteborg i samarbete med dess äger Vy.
Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
10 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (10)