SJ backar – fortsätter med nattåg från Göteborg

SJ meddelar att de ska fortsätta köra nattågstrafik mellan Göteborg och norra Sverige då intresset visat sig vara så pass stort. Dessutom finns planer på att även starta nattågstrafik från Malmö.

I måndags kom SJ med beskedet att nattågstrafiken från Göteborg till Jämtland och norra Norrland ska upphöra i december 2020. Beslutet grundade sig i en förlorad upphandling kring tågtrafiken mellan Stockholm och Narvik.

Många har reagerat kraftigt efter måndagens beskedet att lägga ned nattåget från Göteborg till norra Sverige, och den namninsamling som startade i samband med detta hade redan under tisdag eftermiddag samlat över 11 000 underskrifter.

Och nu gör SJ en helomvändning och meddelade under onsdagen att de planerar att fortsätta med nattågstrafiken mellan Göteborg och Jämtland. Det finns dessutom också planer på att börja trafikera nattåg från Malmö till Jämtland, då via Göteborg.

SJ:s affärsområdeschef Jan Kyrk har insett att resande är så pass stort från Göteborg till fjällvärlden, i synnerhet under sportloven, vilket gör att SJ väljer att fortsätta med nattågen. Men i och med att sträckan inte är upphandlat av Trafikverket (som betalar en underskottsersättning vid upphandling) så kommer nattågen sannolikt endast att köras under högsäsong då den kommersiella trafiken är som mest gynnsam.

Huruvida nattåget från Göteborg upp till Sveriges allra nordligaste delar, exempelvis Riksgränsen, kommer att köras i framtiden låter vi i nuläget vara osagt.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.