...

”– Natursnö är inget plus” svenska Erik Hansson hjälper kineserna inför OS i Peking

Det börjar dra ihop sig till vinter-OS i Peking, Kina. Och på plats vid den alpina OS-backen i Yanqing finns Åres egen Erik Hansson, som är snöchef.

– Snödjupet är helt klart. De stora mängderna och volymerna är färdiga. Så nu bygger vi profil och så börjar vi vattna upp och göra ett riktigt bra underlag för kommande vecka här, säger han till P4 Jämtland.

Brist på natursnö

Området dit den alpina OS-arenan är förlagd är nämligen i total avsaknad av natursnö… Fast det är inget som Hansson ser som något problem. Snarare tvärtom.

– Det verkar som att många tror att det är ett minus att inte ha natursnö, men för min del är det en bonus att det inte är natursnö. För det gör att vi kan kontrollera det på ett helt annat sätt. Litet minus att det är ganska hård vind, men den lär vi oss att hantera, säger han vidare.

Första gången i Kina

Det är tredje året på raken som Hansson och hans team av snöläggare, 14 stycken totalt från Spanien, Österrike och Kroatien, begett sig till Kina. Det är upp till Erik och hans team att se till att underlaget i backarna är tipp topp. Hansson & Co utbildar även sina kinesiska kollegor.

Det var med, “skräckblandad förtjusning,” som Hansson åtog sig uppdraget. Han hade aldrig varit i Kina inför sitt första besök för några år sedan, men menar på att han aldrig har utvecklats så mycket som person som under de senaste säsongerna.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.