Nendaz – stora berg, enorma möjligheter
Gillar du stora berg, ändlösa bergskedjor så långt ögat kan se och drömmer om en åktur nedför Bec de Rosses? När stort inte räcker till och du vill spä på mindervärdeskomplexet till max, då ska du åka till Nendaz i sydvästra Schweiz. Nendaz med ett stumt z.
– L’émetteur-récepteur est-il sending? Nous descend derrière the Mont Fort!
Jag och den äldre brodern av bröderna Lundstam, kollar vilset på varandra med ögon stora som japanska animefigurer.
– Vaa… vad sa hon? Förstod du? Säger jag ängsligt.
– Inte ett enda ord, får jag till svar.
Hur ska vi klara dagen bortom liftsystemet i berg stora nog att få Tolkiens dvärgar att tappa hakan, om vi inte förstår ett ord av vad vår guide säger, tänker jag?!
– Hon frågar om trancievern är på, vi ska ta oss ned bakom toppen, säger lillebror Lundstam.
Tur nog har vi den världsvana och internationella piloten, Kristofer, med oss som vant navigerar olika engelska dialekter från cockpiten. Såsom det ökända fransk-engelska språket, frangelska.
Framför oss breder ett oändligt hav av bergstoppar, bergssidor och dalar ut sig. Sakta glider våra skidspetsar söderut från Mont Fort och 3330 meters höjd. Osäker på om det är den höga höjden och den syrefattiga luften eller mina försvagade tunnelbane-ben som gör att åkningen känns lite svajig. Det kan också vara ryggsäcken full med kameror, drönare och nybakta franska baguetter stora nog att åka Japanpuder på.
Nendaz känns som den perfekta blandningen mellan mysig skidby och modern småstad. Det varvas med gemytliga hus i klassiska timmerhus alá Alperna med nyare betonghus och ett toppmoderna hotellkomplex. En kakmix som skidsugna schweizare verkar gilla då de står för över 60% av gästerna. Vi svenskar går in under etiketten “övriga” med futtiga 7,7%. Perfekt för dig som vill slippa se grannen på afterskin eller som vill öva på nya språk.
Att se varför de inhemska invånarna föredrar Nendaz är inte svårt att förstå. Skidorten ingår i “De fyra dalarna” tillsammans med Thyon, Veysonnaz, Siviez, La Tzoumaz och deras kändis-kusin, Verbier. Tillsammans erbjuder de totalt 410 kilometer pist mellan sig. Att åka från Thyon och hela vägen till Verbier och tillbaka skall enligt lokala förmågor ta dig hela dagen. Det vill säga om du börjar med första liften när dagen startar i Thyon så hinner du nätt och jämt tillbaka till Thyon med den sista – om du helt skippar lunch och övriga pauser.
Skidåkningen
Det viktigaste först såklart, det lokala elpriset… Skämt å sido, Nendaz och de fyra dalarna åker man till för att man gillar att åka skidor och då gärna stort. Men det är inte bara bergen som är stora, utan även möjligheten till offskidåkning. Hela områdets utforming och dess topografi gör att det varvas med bergsryggar, små dalar och olika toppar. En perfekt överdimensionerad lekplats för oss med över 100 millimeter i midjan.
När man anländer till systemet för första gången känns allt nästan överväldigande. Vart man än vrider gogglarna så finns det nya bergssidor, nya åk, nya liftar. Den ena större än den andra. För området är stort, riktigt stort. Så stort att du tar hit din partner för att krydda på skidlivet när skidorterna i Sverige börjar kännas för rutinmässiga och slentrian. Och med stor storlek kommer då också stora möjligheter.
Min stadiga följeslagare, snöbristen, är givetvis med mig även denna gång. Till den grad att snön är likt ett familjepack strösocker och varenda bergssida har mer spår än Vasaloppsstarten. I de lägre delarna av liftsystemet så ekar snön tom på många ställen och våren gör sig plågsamt påmind – vem vill ha starka, jordnära färger, när snö- och Stockholmsvitt är högsta säsongsmodet? Men det finns fortfarande sköna svängar att hitta och rolig skidåkning att åka, om än med hjälp av stighudar och en fransk guide. Vilket är fördelen med ett så massivt skidområde.
Mont Fort och vidare
Även om du lätt kan hitta fler åk än vad du hinner med på en regelrätt skidsemester genom att bara åka lift, så är Nendaz och de fyra dalarna ett sådant område du måste uppleva en bit utanför systemet. Eftersom skidåkning är ett universalt språk så krävs inga förkunskaper som tolk. Teckenspråk, Google Translate-appen och att peka med staven är minst lika legitimt.
Tätt efter vår guide, Elise, följer vi bergssluttningen som vätter mot Rosablanchetoppen. Det märks att det inte snöat på ett tag, spår slingrar sig över allt, om än glesare än inne i systemet. Det är stökigt, uppkört och mer ojämnheter än en reklamaffisch för avancerad akne. Men strax nedanför första traversen så hittar vi ett litet fällt med någorlunda fin snö. Glädjen och det där leended som bara skidåkning i bra snö kan ge, uppenbarar sig. Vi fortsätter bort i det utstakade spåret från åtskilliga skidåkare innan oss skapat, som en autobahn för topptursentuaster. Efter ett tag pekar Elise legitimt med staven uppför en anliggande sluttning i skuggsida och säger något på frangelska.
– Hon frågar om vi vill gå upp här då snön verkar bra, översätter Kristofer.
En egen sluttning, skuggsida och tre skidåkare till mitt fria personliga förfogande. Fotografen i mig skriker av lycka, men jag försöker spela cool och svarar med ett laidback:
– Ja, vi kan testa och se om vi får till något…
Efter att vi alla fått lägga några sköna svängar och fått le lite extra så fortsätter vi bort mot den närliggande bergskammen. Vi stiger sakta uppåt för att med skrikande glädjeord på svenska, engelska och franska, åker vi en efter en ned mot platån nedanför. Bakom oss slingrar sig fyra spår av ren och skär skidglädje. Innan vi beger oss den sista biten ned mot Lac des Cleuson och dess damm, för att avsluta dagen, så avnjuter vi våra nybakta baguetter samtidigt som vi njuter av tystnaden och naturens storhet.
Det är vi, de omkringliggande bergen, ljudet av ingenting och socialt oacceptabelt många ostskivor.
Byn Nendaz
Oavsett om du gillar spikrak och minimalistisk betong eller det gemytliga med de klassiska, lite sneda, trähusen så kommer du trivas i Nendaz. De flesta boendena, eller bäddar som det heter fack-turistiska, finns i privata semesterboenden med sina hus eller lägenheter. I byn finns enbart ett hotell, Hôtel Nendaz, som i sin tur erbjuder spa och 2200 kvadratmeter av inomhus och utomhuspooler.
Men bara för att byn är liten och bergen stora, betyder det inte att det inte finns saker att göra. Det vimlar av restauranger, afterski, pubar och även en funpark mitt i byn som drivs av bogserlina. När det suger till i magen finns det ett brett register av intressanta kök att njuta av, från det klassiska burgar/ölhaket till italiensk trattoria och finsmakande lokala menyer.
Nämnvärt att notera är att Nendaz enbart har en enda lift som tar dig upp på berget. Från den övre delen av byn så går det en gondol som tar dig upp på 2200 meter över havet och sedan ger dig möjligheter att ta dig vidare ut i det enorma systemet. Kom dock ihåg att hålla tiderna för sista liften tillbaka, även om de går sporadiska skidbussar så är det verkligen inte raka vägen mellan systemen.
Äta:
- La Taverne de l’Alpée för en lite mer exklusivare upplevelsen.
- Trattoria Dei Savi för en riktigt bra italiensk kväll med fantastisk service.
- 3330 Alt Bar för en grym hamburgare och lokal öl bryggd i rummet bredvid.
- Pizzeria Les Flambeaux och deras uteterass i solen om vädret tillåter.
Göra:
- Hôtel Nendaz och dess spa och inomhus/utomhus pooler. Att ligga i en varm pool med byn och de schweiziska bergen som utsikt är det få saker som slår.
- Ta liften upp till Mont Fort toppen och njut av utsikten. Upplevelsen i den enda pisten nedåt är i sig en upplevelse full av yard sales.
- Unna dig en dag med stighudar och guide. Nendaz är det perfekta stället om du aldrig upplevt denna frihet innan.