New York får inomhusbacke i december

Lagom till andra advent kan New York-borna börja åka skidor tvärs över delstatsgränsen. Då invigs Nordamerikas första inomhusskidbacke, Big SNOW American Dream, i East Rutherford, New Jersey, cirka 35 minuter med bil norr om centrala New York.

Nästgårds

Plötsligt har New York- och Manhattan-borna fått det betydligt närmare om de vill stilla sin skidtörst. Den 5 december öppnar Big SNOW American Dream, en 16,700-kvadratmeter stor skidbacke, som är en del av mastodontgallerian American Dream Mall.

I vanliga fall tar en två-timmars bilresa från storstaden skid- och brädåkare till skidorter som Hunter Mountain, Camelback Mountain Resort, Tannersville, Pennsylvania; Mountain Creek, Vernon, New Jersey; Windham Mountain, Windham, och Thunder Ridge, Patterson i New York state.

Men nu räcker det alltså med att ta sig igenom Lincoln Tunnel.

Big SNOW

Skidbacken Big SNOW American Dream kommer att ha fyra liftar, en fallhöjd på 49 meter med en längsta pist på 305 meter. För att förmedla känslan av det är vinter året om kommer temperaturen att ligga på -2°C. Man använder sig av mer än 5,500 ton av snö och snödjupet ska ligga på 60 centimeter. Det kommer att finns backar för mer avancerade åkare såsom för barn samt en liten terrängpark.

När Big SNOWs webbsida går live [skulle ha skett som i början av november men den är ännu inte tillgänglig, reds anm] kan man boka två eller fyra timmars åkning för US$35 respektive $50 (cirka 340 respektive 485 SEK). New Jersey-baserade företaget SNOW Operating driver skidanläggningen, som är den första av sitt slag i USA.

Förseningar och skattekronor

Megakomplexet American Dream Mall har legat i startgroparna sedan 1991 men under de tre årtioendena som gått sedan dess har projektet blivit försenat, omdöpt- och omstrukturerat om vartannat. New Jersey-bornas skattenota har däremot inte korrigerats, kalaset har kostat över US$1 miljard (motsvarande 9,7 miljarder SEK).

Gallerian, som bl.a. omfattar en väl tilltagen skridskorink och Nickelodeon Universe attraktioner, kommer att invigas under olika stadier.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.