NM 2023 är avgjort – film och resultat

Idag avslutades 2023 års upplaga av NM i Riksgränsen och vilka som kan kalla sig skandinaviska mästare är avgjort. Om ni missade livesändningen kommer här en sammanfattning av allt ni behöver veta. 

Nordalsfjäll fylldes av både åkare och publik för tredje dagen i rad och det var dags att avgöra vilka som skulle krönas till skandinaviska mästare i friåkning 2023. Facet blev Branten och i vanlig ordning var det skräckblandad förtjusning bland åkarna. Det väldigt branta och konvexa facet med ett stort klipparti i botten har en tendens att skrämma även de mest erfarna åkarna, däremot finns det fler valmöjligheter när det kommer till klippor och åklinjer. 

Förhållandena följde tyvärr inte gårdagens utveckling och det var regn majoriteten av dagen. Regnet gjorde att snön blev extra klibbig och det rullade ned en hel del snö från facet redan under facechecken. Det var med nöd och näppe som de kunde genomföra tävlingen. Det var delade meningar bland åkarna varpå vissa tyckte att förhållandena var bra för att vara NM och var redo att skicka det. Andra åkare tyckte att den klibbiga snön som hade en tendens att börja glida och gjorde det lätt att fastna och flyga över styret blev en för stor fara. Det var ett flertal åkare som valde att inte ställa sig på start och drog sig ur dagens finaltävling. 

Det var skid- och snowboardåkning på extremt hög nivå idag och det gjordes linjer och kombinationer som aldrig har genomförts på Branten tidigare. Det var aggressivitet, fart, rent ut sagt galna trick och flygturer. Det var inte bara de tidigare kända namnen som bjöd på show idag, även flertal förstagångs tävlande på NM visade sin talang. 

Snowboard dam

Precis som igår var det snowboard damer som var först ut idag. Efter grymt bra åkning av alla snowboard damer var det tillslut Claudia Bings som plockade hem det och fick ställa sig högst upp på pallen. Hon körde ute till vänster och fick till ett åket med flest features under dagen. Astrid Karolina Paulsson som låg tvåa i rankingen hade ett grymt åk på gång men efter att ha pointat sitt sista dropp rakt i fallinje blev det tyvärr krasch, men jag tror hon kommer ha svårt att vara besviken efter att ha plockat hem Peak Performance rookie of the year. 

Det blev istället Eva Hegnar som tog hem andraplatsen i årets NM. Hon körde centralt i facet för att sedan ta sig tillbaka till den vänstra delen och plocka hem ett stort dropp. Förra årets vinnare Johanna Lindqvist körde ett liknande åk och landade på en tredje plats i totalen och Melissa Brandner slutade på en fjärde plats. 

Snowboard herr

Trots att klibbig snö och snowboard inte brukar vara en bra kombination visade snowboardåkarna på en hög nivå. Dagens åk står Marc Robert för som gjorde en 360 på toppen, en nosebutter precis innan det brantaste partiet för att sedan ta det vänstra dubbeldroppet. Arvid Gustavsson visade på ett tappert försök när han efter ett tekniskt parti gjorde en backflip utför det undre droppet av dubbeln. Han hade tydligen utlovat speakern en backflip under dagens tävling, sagt och gjort, men tyvärr inte på benen. Spanjoren Lucas Muñoz De Morales Pinazo visade på hög fart centralt i facet och drämde av ett stort dropp i botten av facet. Med det kanonåket tog han hem förstaplatsen och fick ställa sig längst upp på pallen.  

Den finska åkaren som innehade tredjeplatsen inför dagens tävling, Joosef Kuoppala, körde ett bra dropp i den vänstra delen av facet men hade tyvärr lite tekniska problem i början av sitt åk. Melker Tillhagen som har legat på en andraplats under hela tävlingen ställde ned ett stabilt åk, tog sig igenom en ränna och fick med ett stort dropp. Det åket gjorde att han säkrade andra platsen i totalen. Tävlingens ledare efter första finalen, Lorenz Noichl, körde ett åk med stabila svängar och säker åkning men tog tyvärr inte med sig några features vilket gör att han fick ställa sig på tredjeplatsen i årets NM. 

Skidor dam

Efter gårdagens backslap tog Caroline Strömberg nya tag idag och visade på riktigt hård åkning och imponerande linje. Hon tog ett dropp precis ovanför klippväggen för att sedan köra ett stort dropp centralt i facet. Frida Lindgren valde att köra något mer till höger och avslutade med den tidigare populära jibbklippan. Förra årets vinnare Astrid Cheylus och vapendragaren Manon Loschi valde att inte ställa sig på start idag. 

Lovisa Rosengren blev tillslut den som plockade hem tredjeplatsen i årets NM och hon fick idag till ett flowigt åk med bra fart, körde ned i en ränna centralt i facet för att sedan köra sista delen av dubbeldroppet. Andra platsen gick till Amerikanen med svenska röda skidor, Piper Kunst. Efter två riktiga pangåk de tidigare dagarna råkade hon tyvärr tappa bort sig idag. Hon gjorde liknande det andra dagarna; åkte fort och straightlinade ett dropp på högersidan av facet. Med två tidigare grymma åk och ett riktigt aggressivt åk idag där hon visade prov på sin tidigare puckel karriär var det Justine Dufour-Lapointe som plockade hem vinsten det och fick ställa sig längst upp på pallen. Hon fick med sig två dropp på den vänstra sidan och körde nog snabbast för dagen.

Skidor herr

Likt gårdagen öppnade Anton Lasmarias upp herrklassen starkt men idag stod han på benen. Han visade på storslalomsvängar och hög fart för att sedan pointa skidorna och ta ett stort sista dropp och tog därmed hem Ram Mounts award för att ha lyckats fånga domarnas uppmärksamhet. Inte långt efter dundrade Emrik Strömberg nedför samma linje men fick även in stor backflip på toppen. William Larsson gjorde en stor 360 på toppen följt av en variant på rännan och dubbeldroppet men blev tyvärr ett offer för den klibbiga snön. Efter gårdagens krasch gjorde Nils Wersen en comeback och körde baklänges, siktade mot klipporna och gjorde en switch 180. Även fast det nog inte ger högst poäng är det få som skulle komma på samma tanke. 

Milton Holmqvist gjorde en backflip utför en ny takeoff på den lite mer högra delen av facet vilket han blev ensam med för dagen. Direkt efter dundrade Leo Vikström ned för branten och öppnade upp det stora dubbeldroppet för dagen. Gårdagens rankklättrare Gordon Berg körde direkt efter och tog det lite lugnare idag men ställde ned ett stabilt åk. Jakob Hård af Segerstad tryckte av två backflips, en på toppen och en improviserad på jibbklippan på den högra delen av facet. Silas Dillner, Oscar Warmark och Pluto Maudsley gav sig på den ökande dubbeln men kunde inte hålla ihop det i botten och det slutade tyvärr med krasch. 

Nytillskottet Olof Halvarsson smällde av en backflip på toppen och ett trippeldropp centralt i facet. Hans ihållande grymma åkning imponerade och gjorde att han plockade hem Peak Performance rookie of the year. Näst ut var Axel Hackel som nog stod för en av dagens dagens sjukaste åk. Han tog med sig en del av parken in i det brantaste facet på Nordals och körde en handdrag 360 utför största dubbeldroppet, stompade, droppade det andra och fick allting att se så där lätt ut. Parkåkaren flög ned från branten med stabila svängar och har minst sagt visat en mångsidig åkning av rang. Det får en att fundera om det finns någon typ av skidåkning som han inte är duktig på. En annan parkåkare som visat att han har grymma svängar i bagaget är Oliwer Magnusson. 

Amerikanaren Tristan Lilli visade en helt ny take på dubbeldroppet och körde en cross court lincon in på det undre droppet, landade stabilt och flög ut för det andra. Douglas Nordqvist som klättrade till en femteplats igår visade att han har starka ben när han körde en stabilt åk med en backflip i toppen och det stora dubbeldroppet. Elias Henderson som gjorde ett riktigt vasst åk under gårdagen och knep fjärdeplatsen i rankingen råkade tyvärr krascha på toppen av facet och gick miste om sin chans på pallen. 

Edvin Olsson gör ett makalöst åk under dagens andra final och följde minst sagt upp gårdagens prestation. Efter en backflip på toppen tog han sig ned för branten med stabila svängar, hittade dubbeldroppet och gjorde en 360 på första, landade som om det vore ingenting och gjorde ett stabilt flyg ut för andra droppet. Det blev det avgörande åket som gav honom en tredjeplats under årets NM. 

Kristofer Turdell visade prov på sin stabilitet och fart när han efter en stor backflip i toppen dundrade ned och kommer fram till dubbeldroppet på ett fåtal svängar. Han kastade sig sedan ut för droppen och kom ned i mål minst lika snabbt och stabilt och han fick ställa sig på en andraplats. Max Palm har suttit på ledningen under hela tävlingen och är därför sist ur startgaten. Men han stängde inte bara ned tävlingen utan även facet med sitt galna åk. Max gjorde en backflip rakt ur startgaten och rörde sig nedför branten med hög fart, slash turns och benen tätt ihop. Han fick det nästan att se flackt ut. Han pointade skidorna i fallinje tidigt i facet och tryckte av ett enormt trippeldropp. Med det åket kunde han ställa sig längst upp på pallen och titulera sig skandinavisk mästare även 2023. 

Vilka dagar, vilka tävlingar och vilket NM det har varit i år. Trots det inte alls optimala förhållandena har organisationen och åkarna visat på en envishet som resulterade i ett grymt utförande. Julius och Felkan har snackat oavbrutet och höjt stämningen tre dagar i sträck samtidigt som flera hundra åkare har tagit sig ned från Nordalsfjället. Nivån blir bara högre och högre och varje år och det är nästan lika kul att sitta i publiken som att stå på starten. Ännu ett NM in the books och grymt jobbat av organisationen, åkarna, publiken och alla andra inblandade. Nu är det bara den ökända banqueten kvar innan vi kan börja se fram emot nästa års NM.

Film från finalen:

RESULTAT NM RIKSGRÄNSEN 2023

Text: Gustav Haglund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.