Resultat NM Finaldag 1

Finaldag 1 av den 32:a upplagan av NM gick av idag i Riksgränsen. Det var bättre förhållanden, riktigt hög nivå på skidåkning och en riktigt bra stämning. Här kommer allt ni behöver veta. 

I vanlig ordning genomfördes tävlingen i den ökända Ravinen och i år var klipporna större än vanligt. Det syntes mycket sten på de klassiska droppen klumpen och klustret men verkade det nästan vara till fördel för dagens finalåkare som visade på en riktigt hög nivå av skidåkning. 

Dagen bjöd på bättre förhållanden med mindre flatljus och mindre vind i jämförelse med gårdagens kval och det syntes redan på morgonen att åkarna var hungriga. När Felkan och Julius ropade ut i högtalarna att racet är igång och att vi är ett steg närmare att veta vem som plockar hem NM 2023 så sitter publiken på helspänn och inväntar en riktig show och stämningen är minst sagt på topp.

Snowboard dam

Först ut ur startgaten var snowboard damer. Sedan gammal är startordningen den omvända klassificeringslistan och Johanna Lindqvist öppnade upp Ravinen för dagen. Som förra årets vinnare kvalade hon in sist men visar idag på ett stabilt åk. Hon levererade två features och körde den vänstra delen av facet där det vanligtvis inte brukar vara mycket trafik av snowboardåkare. Tack vare det belönades hon med högst poäng för dagen. Efter henne var det Melissa Brandners tur och hon gjorde ett liknande åk men tog droppet under klumpen något större, dock körde Melissa klustret mindre och hon ligger därför nu kvar på en femte plats. 

Eva Hegnar valde snowboard highway och begav sig istället ut på den högre delen av facet för att sedan ta sig in till ravinen och avsluta med ett stort dropp och säkrade därmed sin tredje plats i rankingen. Astrid Karoline Paulsson valde att köra likt de två första åkarna. Hon fick en flygtur på en windlip under Kajklippan och hoppade troligtvis störst av snowboarddamerna på klustret, vilket gör att hon behåller sin andra placering. Gårdagens finalist Claudia körde snowboard highway, hoppade på en driva långt upp, fick med sig ett fartflyg och tog sig in i rännan för att avsluta med två nuggets. Hon visade på ett flowigt åk med flest antal features och plockade hem dagens andra bästa poäng och behåller därmed sin topplacering. Riktigt bra åkning av snowboard damer. 

Snowboard herr

Näst på tur var det snowboard herr. Marc Robert var först ut och tog sig ned i ravinen, klämde av två dropp och körde klustret och klättrade därmed en placering. Jonatan Nilsson valde att använda ravinen i början av facet som en halfpipe, tog ett dropp ovanför klumpen vid drivan för att sedan köra klumpen och klättrade även han en placering. Den spanske Lucas Muñoz De Morales Pinazo imponerade med en frontflip utför vinddrivan i rännan på toppen av facet och fick bäst poäng för dagen och ligger nu på en fjärde plats i totalen. Österrikare Lorenz Noichl visade på bra fart och körde liknande de tidigare åkaren men struntade i klustret för att göra en nosebutter 360. Hans stabilitet och kontroll gav honom näst bäst poäng för dagen och han tog hem ledningen.

17-åringen Joosef Kuoppala visade aggressivitet i sitt åk men struntade i klustret för att köra en 360 på en klippa till vänster något under, vilket gav honom en tredjaplats i totalen. Melker Tillhagen som kvalade in på en delad första plats visade på speed and style i den centrala delen av facet, kammar hem “snowboard” droppet under klumpen och klustret cross court vilket gav honom andraplatsen i totalen. Den mer centrala delen av facet var populär bland dagens snowboardåkare och Baptist Sjöstrom var den enda som körde snowboard highway. Fördelen med den högra sidan av facet är att man har mer valmöjligheter och kan få ihop fler features i ett och samma åk. Däremot visade sig snön klurigare i den delen av facet idag. 

Skidor dam

Skid damer har steppat upp nivån under årets NM. Det har bjudits på tricks, stora klippor men tyvärr också en del krascher. Marie Rydén var tidigt ur startgaten och kan nog vara den som klättrade flest antal placeringar. Hon hoppade in i rännan i toppen av ravinen och droppade klustret. En annan person som klättrade många placeringar var dansken Josefine Lützau som kvalade 14 och nu ligger på en 7:e plats. Hon körde ett stabilt åk och körde både klumpen och cross court på klustret. 

Förra årets vinnare Astrid Cheylus kör en teknisk linje högt upp till vänster i rännan. Tyvärr fick hon med sig för mycket fart på ett dropp, tappade kontrollen och fick en otäck krasch utför klumpen. Hanna Westman tog rygg på Astrid men tog det lite lugnare och ställde ned den vänstra toppdelen, droppade stort på klumpen och sedan cross court på klustret. Med det åket klättrade gon till en femte plats i rankingen. 

Gårdagens bästa svensk Caroline Strömberg hade lite krångel i toppen av sitt åk och gick stort på klustret med en backslap. Det gjorde tyvärr att hon hamnade längre ned i rankingen. Lovisa Rosengren körde både klumpen och klustret och fick en riktigt clean safety grab vilket gav henne tredje bästa resultatet för dagen och därmed en tredjeplats i rankingen. Frida Lindgren körde ett liknande åk men lite mindre på klustret och ligger nu fyra.

Dagens bästa poäng ges till världstour mästaren Justine Dufour-Lapointe som kör tekniskt in i rännan och sen droppade både klumpen och klustret. Detta gav henne andraplatsen hack i häl på  Amerikanen Piper Kunst. Piper behöll sin första plats när hon kastade sig ut med hög fart och körde liknande linje som Justine. Dagens laddhatt går utan tvekan till Evelina Nilsson som skickar en enorm backflip rakt över klustret, det var riktigt imponerande att se men tyvärr slutade det i krasch.

Skidor herr

Sist ut för dagen var skidor herr och Anton Lasmarias öppnad starkt med att skicka sig ut för högsta delen av klumpen och sedan en lincoln på vinddrivan men där blev det krasch. Strax därefter körde Gordon Berg som ställde ned första backflipen utför klustret och troligtvis stod för den högsta klättringen i rankingen. 

Douglas Nordqvist visade vart skåpet ska stå under första finaldagen och körde klumpen från högsta takeoffen och bjöd på en backflip utför vinddrivan mitt i facet, hans stabila åkning gjorde att han klättrade till en femte plats. Någon som imponerade med riktigt bra åk var Elias Henderson, han hittade en ny kreativ linje i toppen och körde ett step up hopp upp på hängdrivan för att göra en handrag 360 ned igen. Han körde sedan klumpen från högsta och en stabil 360 på klustret. Detta gjorde att han nu ligger på en fjärde plats i den totala rankingen. 

Edvin Olsson kan nog ha ställt ned sitt bästa NM-åk under dagens final. Med hög fart och flow tog han sig som en fjällripa ned för den mest tekniska och steniga delen långt upp till vänster i rännen, ställde ned klumpen från högsta takeoffen som om det var ingenting och gjorde en stor backflip på klustret. Det gav honom det andra högsta poänget för dagen, en hårsmån från Kristofer Turdell, och han ligger nu trea i rankingen. 

Kristofer Turdell startade näst sist och gjorde dagens bästa åk. Med en 360 på toppen uppe till vänster tog hans sig till den tekniska delen över rännan, hoppade från toppen av klumpen och gjorde en enorm bakåtvolt utför vinddrivna mitt i facet. Det som skiljer Turdell från de flesta åkarna är hans stabila och snabba åkning och den gav han prov på idag. Han ligger i nuläget tvåa i rankingen, bakom galningen Max Palm. Max Palm drämde av ett riktigt show åk, han var den enda som körde 360 från toppen av klumpen och han hann knappt landa innan han slängde en gigantisk bakåtvolt utför vinddrivan. Hur han lyckades få ihop det mellan de två hoppen är helt otroligt och det är inte konstigt att han sitter på förstaplatsen.

X-games åkaren Alex Hackel visade återigen på bra åkning kombinerat med en jibbig handrag cork 360 och en backflip. Däremot var han inte ensam med att göra en handdrag 360, det gjorde även Jakob Hård af Segerstad som ställde ned ett grymt åk. Olof Halvarsson som imponerade med en backflip utför långflyget dagen innan gjorde samma sak utför högsta på klumpen men tyvärr med en backslap vilket petade ned honom i rankingen. Amerikanaren Tristan Lilly som presterade under kvalet klättrade i rankingen tack vare stabil åkning, ett gäng shifties och en stor lincoln. Både Kiruna-sonen Jack Piironen som och Pluto Maudsley ställde ned stabila åk och gjorde plats i topp tio. 

Nils Wersen försökte bjuda på något nytt och gav sig ut på den högra sidan av facet, tyvärr blev han ett offer för den klibbiga snön och trillade på en 360 högt upp i facet. Han visade vad hans plan var och tog sig tillbaka mot den centrala delen och gjorde en bakåtvolt men tyvärr blev det krasch där också. Tråkigt men riktigt roligt att se att det är någon som vågar bryta trenden. William Larsson hade hunnit med två 360 innan han kom ned till klumpen men tyvärr det blev krasch på den andra, han hade nog kunnat tagit hem rekord på flest 360 under ett åk i NM.

FILM FRÅN FINALDAG 1:

 

Finaldag 2 imorgon livesänds

Direkt efter att tävlingen var klar begav sig åkarna till branten för att reka inför morgondagen, det är ännu inte helt bestämt vilket face det blir men ryktena går. Branten ser ruggig ut i år och åkarna verkade en aning nervösa. Om ni vill följa finaldagen och när det kommer göras upp vilka som blir de skandinaviska mästarna 2023 sänds det live på svt, start 10:30.

RESULTAT FINALDAG 1 NM RIKSGRÄNSEN 2023:

Text: Gustav Haglund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.