NM är här och kvaldagen är avgjord

Den 32:a upplagan av världens äldsta friåkningstävling, Scandinavian Big Mountain Championships, i folkmun kallad NM, gick av i Riksgränsen idag men förhållandena var långt ifrån optimala. Trots det fick vi se åk som aldrig tidigare har bevittnats. Här kommer allt ni behöver veta från gårdagens kvaldag.

Robban förklarade dagens förhållanden ganska bra när han sa “It will be wet and it will be windy, be prepared for a bad weather day”. Dagens förhållanden bestod av flatljus och klibbig slasksnö som gjorde det kämpigt för åkarna. Värst var det nog för de som startade först, mot slutet av dagen hade snön plattats till och blivit mer lätthanterlig. 

Redan dagen innan hade det spekulerats bland åkarna om tävlingen skulle kunna bli av eller inte. Utan att tappa hoppet slutade det med att starten blev framflyttad till 12:00, vilket gjorde att sista åkaren kastade sig utför facet strax efter kl 17:00. Starten hade även flyttats ned en bit på facet, det blev kortare åk men det gjorde också att de 183 åkare som stod på startlistan kunde tas ned inom en rimlig tid. 

Skidor Herr

Någon som verkligen var redo var Freeride World Tour young gunen Max Palm som klämde av ett riktigt kanonåk med en shifty rakt ur startgaten, en 360 i toppen och en stor backflip över hela långflyget. Julius Aspman beskriver det i högtalarna som “ett felfritt åk”, och det kan väl inte vara något annat än det när det ger honom en första plats inför finalerna. 

Däremot var han inte ensam om att göra backflip över långflyget idag, även Olof Halvarsson klämde av en raggare som gav honom en fjärdeplats. Däremot pointade Max Palm den lite rakare över stenarna. Tristen Lilly  var också med på det tåget och gjorde en volt över långflyget och kvalade tillsammans med den in som nia. Vi hade ett försök från Petter Tvedten Dahlberg, tyvärr slutade det i krasch hela vägen ned till botten. Det är första gången i historien som det har bjudits på trick av denna kaliber utför långflyget och det var minst sagt kul att se. 

Ett gäng åkare tidigare var det Nils Wersens tur att bjuda på show. Med en 360 i toppen, stabila svängar och mycket fart tog han sig ned och gjorde dagens första trick ut för långflyget, en stor 360 rakt i fallinje. Nils kvalade välförtjänt in som andreman i finalerna. William Larsson tog rygg på Nils och ställde ned en 360 i toppen kombinerat med en 360 över långflyget vilket gav honom en femteplats. 

Kristofer Turdell som hade allt annat är tur under Freeride World Tour låter det inte visas idag. Han kliver hem ett riktigt imponerande och kontrollerat åk med en 360 i toppen och ett minst 30 meter långt flyg över långflyget. Han körde snabbast och stod för det längsta flyget under dagen och hamnade trea. Några av åkarna som utmanade Kristofer var bland annat Christoffer Henning, årets vinnare av Redbull Homerun. Med full kareta matchade han Kristofer Turdells flyg och landade långt ned i facet och kvalade därför in som sexa. Även Kiruna-sonen Jack Piironen fick rejält med luft under vingarna och säkrade sin plats inför finalerna. 

Topp tio får besök av X-games parkåkaren Alex Hackel som visar på en mångsidig åkning. Han gjorde en 360 i toppen, hade stabila svängar och tog långflyget lite skiers left. Han visade att han inte bara är riktigt vass i parken och kvalar in som sjua. Dagens kreativitet går nog till Silas Dillner från USA som drar av en handrag 360 utför kval klippan och kvalade in sexa. 

Edvin Olsson som är med och utmanar varje år startade som trea och kvalade som tia. Han öppnade upp långflyget och ledde vägen för resterande av åkarna som skulle kasta sig ut. Pluto Maudsley som har stått på pallen tidigare år klämde av en riktigt raskt åk med ett skönt 80-tals move i toppen och sedan långflyget och säkrade sin plats i finalerna. 

Utöver Alex Hackel fick skidor herrsidan besök av två åkare från freeski sweden, Oliver Movenius och Oliwer Magnusson, som lyckades kamma hem trettonde respektive fjortonde plats och är klara för finalerna. Det är alltid kul att se åkare från andra discipliner kliva ur lite ur sin comfortzone och de gjorde det riktigt bra.

Andra NM-kända namn som tog sig vidare till finalen är Douglas Nordqvist, Måns Fors Källstrand, Jakob Hård af Segerstad, Måns Larsson och Erik Engdahl som alla körde långflyget. Efter många dagar i parken i år tog Johannes Omma sig vidare med en av få 360’s som gjordes utför kvalklippan. Även Riksgränsen-kändisarna och tillika bröderna Corin säkrade en plats i finalerna.

Med den stegrande nivån under NM verkar det som att det bara finns två sätt att hamn topp tip på under kvaldagen, antingen går du enormt på långflyget eller så trixar du på långflyget.

Skidor dam

Top tre på listan inför årets finaler bestod inte av skandinavier. Längst upp placerade sig Amerikanen Piper Kunst som pointade och körde ögat och kvalklippan som dubbel utan att ta ned farten där emellan. Hon imponerade minst sagt på publiken och förtjänade därför att kvala in till finalerna som etta.

Damsidan fick i år besök av Justine Dufour-Lupointe, årets vinnare av Freeride World Tour som kvalade in som tvåa. Hon ställde ned ett grymt åk på den vänstra sidan av facet och hoppade stabilt ut för både ögat och kvalklippan. Som trea kvalificerade Freeride World Tour åkaren Manon Loschi och även hon gjorde ett stabilt åk på den vänstra sidan av facet. 

Caroline Strömberg som saknades under årets FWQ tävlingar kvalade fyra som bästa svensk och ställde ned ett riktigt stabilt åk och hoppade ut för både ögat och kvalklippan. Efter henne placerade sig Evelina Nilsson som tydligen bestämt sig för att köra bara 13 timmar innan starten gick.

Hack i häl kvalade bland annat Lovisa Rosengren, Hanna Westman, Frida Lindgren och Johanna Dahlberg. Förra årets debut vinnare och nyligen Freeride World Tour kvalade Astrid Cheveyes kom tillbaks för att försvara titeln och säkrade en plats till finalerna.

På damsidan var det den vänstra sidan av facet som var populär där många gjorde varianter på ögat och kvalklippan. Någon som inte gjorde det var Isa Lundblad som körde den lägre delen av långflyget och även hon är startklar inför finalerna. 

Snowboard herr

Det var en tuff dag för snowboardåkarna idag. Den slaskiga och klibbiga snön som långsamt gjordes om till slagig slasksnö kombinerat med flatljus gjorde det svårt för dem att parera med båda fötterna fastspända. Trots det visade snowboardssidan hög nivå och ett riktigt glatt humör. 

Den finska snowboardåkaren Joosef Kuoppala körde riktigt snabbt och ställde ned ett säkert åk och Melker Tillhagen gjorde ett stabilt flyg på kvalklippan. Detta gjorde att dem två bästa snowboardåkarna kvalade in till finalerna med en delad förstaplats. Som 3a kvalade Östterikaren Lorenz Noichl och inte långt efter fransmannen Baptist Sjöström som körde den nedre delen av långflyget. 

Årets NM bjuder på en salig blandning av nationaliteter och i snowboard herrklassen är det fler icke svenskar än svenskar som har kvalat vidare till finalerna. Jonatan Nilsson var en av svenskarna, han körde riktigt snabbt men råkade sätta ned rumpan i backen vilket tyvärr straffade honom poängmässigt.

Förra årets dominans av Adam Falk gick tyvärr inte hela vägen hem idag. Han inledde starkt och tog sig sedan ned och körde långflyget för att sedan straightlina, men i botten av facet gick det inte att hålla ihop och det slutade i krasch. 

Snowboard dam

Som etta kvalade den tyska snowboardåkaren Claudia Bings som körde ett stabilt åk med tre hopp. Nummer två in i finalerna var Astrid Karolina Paulsson som inte låg långt efter poängmässigt. Som trea kvalade norsken Eva Hegnar. Fyra respektive femma hamnade Melissa Brandner och Johanna Lindqvist. Johanna körde nog snabbast av snowboard damerna men hade inga features i sitt åk. Snowboardssidan fick ett glatt besök av Ronja Stenhöös som vanligtvis burkar ställa upp med skidor under fötterna, hon fick därför smeknamnet “Ronja Pjäxlös” av speakern.

Film från kvaldagen:

RESULTATLISTOR KVAL NM RIKSGRÄNSEN 2023

Text: Gustav Haglund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.