NM får status som 3-stjärnig kvaltourstävling

NM i Riksgränsen får status som kvaltävling till Freeride World Tour. 

NM går för 27:e året i rad i Riksgränsen nu i maj. Nytt för i år är att Playground som arrangerar Scandinavian Big Mountain Championship har etablerat ett samarbete med Freeride World Tour. NM kommer i år att ha status som en trestjärnig Freeride World Qualifier (FWQ). Detta innebär att åkare kan plocka FWQ-poäng som sedan kan ligga till grund för att kvala in på världstouren. Vi pratade med Robert Gustafsson på Playground och frågade vad detta innebär.

Hur kom det sig att NM har fått FWQ-status just i år?
– Vi har haft FWQ-status en gång tidigare – år 2010 – men har tackat nej efter det. FWQ-organisatören har tidigare ställt speciella krav som vi inte tycker passar NM, men nu har vi förhandlat om det och hittat ett bra upplägg.

Vad var det för krav som inte passade NM?
– Utan att gå in på detaljer så är det viktigt för oss att NM förblir en ”folklig” tävling där både oetablerade och erfarna åkare kan känna sig bekväma och bli behandlade på lika sätt när det gäller anmälan och annat. Med det upplägg vi nu har hittat är vi trygga med det.

Är du nöjd med 3 stjärnor eller jobbar ni för att få 4 till nästa år?
– Vi kunde ha fått fyra stjärnor, men valde tre stjärnstatus.

Varför då?
– Med fyra stjärnor är det inte säkert att vi hade fått plats för alla svenska åkare som vill köra. Vi provar så här i år och utvärderar.

Vad tror du detta samarbete med världstouren kommer att innebära för NM?
– Jag tror inte att det kommer att betyda nåt speciellt för NM, inte i år i alla fall. Men det kommer att betyda mycket för de svenska åkare som vill höja sin FWQ-ranking. För NM-åkarna som inte bryr sig om FWQ-ranking, vilket är det stora flertalet, blir det ingen förändring alls eftersom man kan välja att tävla utan FWQ-licens.

Får vi kanske se fler riktigt duktiga utländska åkare på NM?
– Vi blev klara med FWQ-samarbetet alltför sent för att utländska åkare ska kunna planera för en resa till Gränsen. Men om vi kör FWQ-status nästa år får vi hoppas på fler utländska åkare.

Hur tycker du att förhållandena ser ut snömässigt detta år inför NM?
– Det är mindre snö på Nordalsfjäll än vad vi har haft de sista åren, men det kommer att funka fint. Det är mycket klippor framme så det blir förhoppningsvis mer variation på åklinjer och hopp.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.