NM i Riksgränsen för 30:e (!) gången

Institutionen NM i Riksgränsen som startade 1992 gör sig redo för den 30:e upplagan. Vi tog pulsen på arrangörsgeneralen Robban inför kvalet på måndag. Det blir en annorlunda tävling på många sätt förutom vad gäller en sak:
– Åkningen under tävlingen blir såklart precis som vanligt.

Hej Robert ”Robban” Gustafsson som är huvudarrangör för NM i Riksgränsen: Hur är läget och vad gör du just nu?
Vi förbereder oss som bäst för tävlingarna nästa vecka. Det är ett lätt snöfall i Riksgränsen så det verkar bli nysnö till tävlingen!

Hur är snöläget uppe på Nordalsfjäll inför detta årets upplaga av NM?
– Det har varit en märklig vinter i Riksgränsen. Väldigt lite snö i början av säsongen men sen har det fyllt på så det ser riktigt bra ut nu!

Kvalet är ju nu på måndag 3 maj, sedan finaler tisdag och onsdag. Finns det några platser kvar om någon sen släntrare vill komma upp och tävla?
– Ja, det gör det, det är bara att anmäla sig! Det blir färre åkare än vanligt i år eftersom nästan inga utlänningar kommer.  

Detta blir ju den 30:e (!) upplagan av NM i Riksgränsen: Vad har du för förhoppningar på årets tävling?
– Jag, tror att det kommer bli ett otroligt laddande. Det har ju inte varit några tävlingar på ett tag och åkarna verkar ha bra pepp.

Vad är det som driver dig som arrangör att göra detta varje år?
Jag tycker att det är kul!  

Hur kommer upplägget i stora drag att se ut detta år, med tanke på att corona inte släppt greppet om oss?
– Det blir lite speciellt. Vi kommer inte ha några fysiska samlingar med åkarna överhuvudtaget. Vi lämnar all info digitalt, och det gäller även åkarmötet och prisutdelningen. Den berömda banketten kan vi såklart inte genomföra. Det är trist men vi har inget val. Åkningen under tävlingen blir såklart precis som vanligt!

Hur ser det ut för de som vill kika på tävlingen live i Riksgränsen: Är det okej så länge man håller avstånd till varandra eller vad gäller där?
– Det kommer inte att finnas några iordningställda publikplatser som tidigare år. Start och målområde kommer att vara avspärrat så i princip kommer vi inte att ha publik. Men, Riksgränsens skidområde är ju öppet som vanligt och därifrån ser man tävlingen.

Startlistorna är ju i vanlig ordning packade med sjukligt duktiga friåkare. Är det några mindre kända namn och rookies som du tror kan överraska?
Ja det är ju en av dom roligaste grejerna med NM varje år. Det är alltid några åkare man inte känner till som överraskar. Vilka dom är vet man ju inte innan, varken jag eller någon annan egentligen!

Vilka är storfavoriterna?
Alla skandinaviska Freeride World Tour-åkare på skidsidan är anmälda och dom får betraktas som lågoddsare. Men för vinst ska allting stämma och det finns så många bra åkare, inte minst på tjejsidan, som utmanar. Caroline Strömberg har varit nära många gånger, det kanske är hennes tur i år! Max Palm vill såklart försvara sin titel men det finns ett helt gäng unga åkare som har kapaciteten. Albin Holmgren, Edvin Olsson och Nisse Wersén för att nämna några.

Ok, Robban, lyckat till med själva arrangemanget och vi ser fram emot att följa detta!
– Tack!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.