Norges statsminister utreds för brott under skidsemester

Norges statsminister Erna Solberg utreds för brott mot smittskyddsreglerna i landet. Under sin vistelse i skidorten Geilo i slutet på februari samlades statsminister Erna Solberg enligt uppgift för middag i sällskap större än vad reglerna tillät. 

Norges statsminister Erna Solberg har hamnat i medialt fokus efter att det har uppdagats att hon tillsammans med sina systrars familjer samlats för middagar i skidorten Geilo. Sällskapet var över tio personer två kvällar, enligt uppgift, vilket inte är okej i de norska smittskyddsreglerna.

Ena tillfället var på en restaurang, då man bokade tre olika bord, och statsministern säger till NRK att hon inte förstod att detta räknades som ett arrangemang, som har maxtaket 10 personer:
– Att det bröt mot restriktionerna visste jag inte, men förstod detta efteråt när vi fick frågan av journalister, jag vill be om ursäkt för det, säger Solberg på en pressträff.

Statsministern som var i Geilo för att fira sin sextioårsdag höll även en gemensam middag i deras hyrda lägenhet, sällskapet var då 14 personer. Polisen utreder nu ärendet, varefter det är åklagare som bedömer om det ska leda till åtal. Påföljden vid fällande dom för Erna Solberg och de andra i sällskapet är böter.

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i Norge, då det sticker i ögonen för norrmännen att deras statsminister har berättat för medborgarna att hålla avstånd, inte samlas för många och följa landets coronarestriktioner, samtidigt som hon själv gjort annorledes.

Text: Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.