Ny gondollift för över 200 miljoner i Chamonix

Flégère i Chamonix investerar över 200 miljoner svenska kronor för att ersätta den gamla kabinbanan med en ny modern gondol som ska ta skidåkare från byn upp till berget redan under kommande säsong. Kanske ett fotspår att följa för våra svenska skidorter där det också rivs kabinbanor?

Under de senaste åren har Compagnie du Mont-Blanc som driver liftsystemen i Chamonix genomfört en investeringsplan för att renovera nästan hela deras föråldrande skidområde, och till kommande skidsäsong berikas skidområdet Flégère i Chamonix med en ny gondol från den välkända lifttillverkaren Doppelmayr.

Liften kommer att sträcka sig från byn upp till berget och ska ersätta den gamla kabinbanan som tjänat anläggningen fram tills nu. Flégère är sammanlänkat med skidområdet Brévent som fick ett liknande ansiktslyft för några år sedan, vilket gör att Flégère-Brévent i Chamonix nu har två moderna gondoler som kommer att ta skidåkare upp på berget under kommande vinter.

Den gamla kabinbanan lämnade minst sagt mycket att önska. Den gick väldigt långsamt och hade ofta långa köer, vilket gjort att en stor efterfrågan funnits för en ny lift i området. Den nya gondolen lär tillfredsställa behovet och kommer ha kapacitet att ta 2000 skidåkare upp för berget varje timme med en fart av 6 meter i sekunden. Hög komfort utlovas och varje gondol inreds med 10 stycken sittplatser. Trots att den gamla kabinbanan är till åren kommen så går den inte till spillo utan kommer att renoveras och återanvändas uppe på berget på Brévent (den där liften ni vet som går hiskeligt högt helt utan pyloner i mitten), vilket bör vara en vinst både för ekonomin och miljön.

Totalt investeras över 200 miljoner svenska kronor i den nya gondolen som definitivt kommer bli ett lyft för skidområdet. Enligt Jean-Pierre Veillard som är ansvarig på Compagnie du Mont-Blanc för området Brévent-Flégère så ligger projektet i linje med den satta tidsplaneringen och gondolen ska stå klar att till säsongen 2019/2020.

I Chamonix rivs kabinbanor och ersätts med nya moderna liftar för att investera i och satsa på framtidens skidåkare. I Åre, som ändå får ses som den svenska motsvarigheten till Chamonix, så rivs också en kabinbana… utan att ersättas med en någon ny lift. Hur kommer utvecklingen se ut i framtiden, Alperna kontra våra svenska skidorter?

Just under renoveringsarbete i Chamonix hände också en tragisk olycka förra hösten, då mittstationen på Les Grands Montets började brinna och totalförstördes. Arbetet med att ersätta den liften går i långsam takt, inga officiella uppgifter finns i nuläget på när det kan komma en ny lift på plats där. Till säsongen 2019/2020 står det inte någon ny lift på Grands Montets i vart fall.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.