Nya trick i big air-finalen för Harlaut som precis missade pallen

Efter ett regnigt kval var det klar himmel under gårdagskvällens världscupfinal i Modena där det bjöds på en blixtrande show som lyste upp den italienska himlen. Henrik Harlaut ställde ner nya tricket switch dubbel bio 1440, och försökte även på framåt dubbel bio 1620 men missade det senare och slutade fyra. 

En starkt lysande stjärna för kvällen var Sveriges evigt peppade freeski-legend Henrik Harlaut som under dagen vunnit kvalet med en dubbel bio 1440 safety. I första finalomgången ställde han ner samma trick igen, och belönades med 89.25 poäng, vilket var något sämre utdelning än i kvalet.

I andra omgången var det dags för Henrik att plocka fram ett helt nytt trick ur sin repertoar som han aldrig provat förut. Det blev en switch dubbel bio 1440 som han stompade utan några som helst tveksamheter.

Inför tredje omgången låg han trea men puttades ner till en fjärdeplats av schweizaren Andri Ragettli precis innan sitt sista åk. Med press på att leverera gjorde Henrik då vad han gillar allra mest, att utmana sig själv rejält och testa kvällens andra nya trick. Försöket på framåt dubbel bio 1620 var nära att gå vägen, men tyvärr satt inte landningen vilket lämnade Henrik på en fjärdeplats:
—Jag hade väldigt kul och fick testa två trick som jag aldrig har gjort förr. Jag har bara tränat på dem på inomhusrampen i Andorra. Såklart hade det varit ännu roligare att komma på pallen, men jag är nöjd att jag fick landa två nya trick på tävling. Det var bra förhållanden i finalen och mjuk landning så det kändes kul att testa. Jag vet att jag har det sista också men tyvärr fick jag lite underrotation, säger Henrik som också tackar för all support.

Jesper Tjäder tog sig också vidare till final och gjorde även han en riktigt bra tävling. Efter att ha ställt ner alla sina tre åk slutade han på en värdig sjunde plats, vilket är ett väldigt bra resultat för honom i världscupsammanhang. Det var också samma placering som han presterade i Modena i förra årets big air-final. Jesper Tjäder är just nu också aktuell med nya filmen ”Unrailistic 2.0” där han gör divers trick på rails högt upp i luften på pistmaskiner, åkandes på mage och andra roliga och kreativa galenskaper.

Kvällens vinnare Alexander Hall, USA provade inget nytt utan körde på väl inövade stabila trick och fick en totalpoäng på 184, tätt följd av Birk Ruud från Norge på 181.75 poäng.

Dubbelt schweiziskt på damsidan

Det var riktigt hög standard även i damernas tävling där Mathilde Gremaud från Schweiz ställde ner tre riktigt bra trick och var ohotad segrare före tvåan från samma nation Giulia Tanno och trean Dara Howell, Kanada. Svenska Jennie-Lee Burmansson kom inte till start i Italien.

Resultat herrar freeski, Big Air Modena, Italien

1. Alexander Hall, USA, 184.00
2. Birk Ruud, Norge, 181.75
3. Andri Ragettli, Schweiz, 176.75
4. Henrik Harlaut, Sverige, Åre SLK, 175.50
5. Teal Harle, Kanada, 174.25
6. Colby Stevenson, USA, 169.25
7. Jesper Tjäder, Sverige, Östersund Freestyle, 166.75
8. Lukas Muellauer, Österrike, 164.75
9. Max Moffatt, Kanada, 106.50
10. Ralph Welponer, Italien, 105.25

Resultat damer freeski Big Air Modena, Italien,

1. Mathilde Gremaud, Schweiz, 178.00
2. Giulia Tanno, Schweiz, 159.50
3. Dara Howell, Kanada, 151.50
4. Johanne Killi, Norge, 106.50
5. Megan Oldham, Kanada, 103.25

Även snowboard Big Air kördes i helgen, där svenskarna Niklas Mattson och Sven Thorgren var med. Efter ett starkt formbesked i kvalet som gick Sveriges väg med Niklas Mattsson i topp och Sven Thorgren som tvåa i sitt kvalheat, var det besvikna miner för de svenska finalisterna som placerade sig på sjunde och åttonde plats i världscuppremiären i italienska Modena. Vann gjorde 19-årige kanadensaren Nicolas Laframboise.

Niklas Mattsson (Leksand Snowboard & Freestyle Club) som är tillbaka från en knäskada och knappt hunnit träna på snö inför helgens världscuppremiär i Modena, gjorde en imponerande comeback i kvalet. I sitt andra åk sopade han banan av resten av startfältet och belönades med hela 96.25 poäng av domarna.

Självklart fanns förhoppningar om att ställa ner lika fina åk i finalen, men efter misslyckade landningar i de två första försöken, räckte det tyvärr inte med att göra kvällens poängmässigt bästa trick i den tredje omgången. Det eftersom den totala poängen i finalen läggs ihop från de två bästa försöken. De som idag lyckades bäst var Nicolas Laframboise, Kanada före landsmannen Mark McMorris och Chris Corning, USA:
—Det var såklart trist att jag inte kunde ställa ner två bra trick, men det känns ändå bra att jag fick ta revansch för mig själv och sätta min backside 1620 melon i sista åket. Jag kände att jag var lite för loose i kroppen i starten. Landningen var mer kompakt i finalen än i kvalet, och det ger en viss studs, vilket gör att man måste vara väldigt bestämd. I sista åket hade jag mer jädrar anamma och då fick jag till det. Det är tyvärr lite klassiskt mig att inte räcka hela vägen, men jag känner att mina trick sitter bra, och jag är ändå glad att jag får med mig lite viktiga världscuppoäng härifrån, förklarar Niklas Matsson. 

Resultat herrar snowboard

1.Nicolas Laframboise, Kanada, 172.50

2. Mark McMorris, Kanada, 168.00

3. Chris Corning, USA, 166.25

4. Kimata Ryoma, Japan, 163

5. Justus Henkes, USA, 155

6. Nicola Liviero, Italien, 149.75

7. Niklas Mattsson, Sverige, Leksand Snowboard & Freestyle Club, 93.50

8. Sven Thorgen, Sverige, Sollentuna, 56.00

9. Darcy Sharpe, Kanada, 52.50

10. Ruki Tobita, Japan, 19.75

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.