Pallplatser, Skitsnö och Champagnedusch i Nendaz

Skitsnö och travers på kvalåket, ett finalface som försvann och fyra stjärnor blev tre. Den elfte upplagan av Nendaz Freeride var på gränsen att den kunde genomföras men tillslut fick Carl Regnér och Caroline Strömberg kliva upp på pallen och duscha i skumpa.

Schweiziska Nendaz fick i början av veckan mängder av snö vilket bådade gott inför den näst sista tävlingen på Freeride World Qualifier-touren av fyrstjärnig kaliber. Men så smet frysgränsen upp till 2700 möh och ackompanjerades av regn och ställde till det. Den bergssida som kvaldagen normalt brukar hållas på och arrangörernas övriga alternativ försvann i laviner så det enda alternativet som fanns kvar var puckelpisten under kabinen.

Skikkelig drittsnø kommenterade någon på norska om snöförhållandena på kvalet. Uppkörd slask som frusit ihop igen till en blandning av pansaris och skare och ett face som krävde ständig travers för att ta sig från klippa till klippa. Många krascher, en hel del skenande och desperata försök till hastighetsreducering blev resultatet.

110 åkare skulle bli 50 till finalen på Mont Gond, men redan på åkarmötet uttrycktes det en viss skepsis till att finalen skulle gå att genomföras. Chefen för organisationen uttryckte det i turordningen:
1. We bomb the face at 7.30 in the morning
2. Then we start the apres ski
3. Or, if the snow actually stays on the face, we run the competition!
Punkt ett och två genomfördes eftersom de bomber skidpatrullen slängde ut från helikoptern fick i princip all snö att trilla ned från berget. Helt klart en bra show att bevittna i alla fall och folk verkade hyfsat nöjda ändå med gratis öl i publikområdet.

Se film på när hela finalfacet sprängas bort och lyssna till en fin multinationell mix av svordomar:

Carl Regnér vann herrarnas kval och bäst på damsidan var Caroline Strömberg, som av speakern fick efternamnet ändrat till Stormberg. Totalt sett kvalificerade sig sju av 17 svenskar till finalen, men i och med att den fick ställas in så blev det även det slutgiltiga resultatet. Dessvärre tappade tävlingen en stjärna i rankingen eftersom svårighetsgraden på första dagens åk var för låg för att matcha en tävling av högsta rang.

Carl ligger nu bra till som tvåa i totalsammanställningen där tre killar kommer att ta sig upp till världstouren nästa säsong. Ledaren Sam Lee kör dessutom redan FWT (Freeride World Tour) och har åkt tillräckligt bra för att få behålla sin plats nästa år.
Nu återstår en 4* FWQ i Österrikiska Hochfügen och flertalet 3-stjärniga tävlingar innan säsongens tour avslutas den andra helgen i April.

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Gilla2   Kommentera
  • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
  • KATEGORIER: