Peak Performance och Helly Hansen har sålts

Två stora klädmakare i outdoorbranschen har fått nya ägare. Svenskgrundade Peak Performance köps av finska Amer Sports och blir således kompis med märken som Salomon, Atomic och Armada. Helly Hansen både säljs och köps av kanadensiska bolag. 

Danska IC Group meddelar att man säljer Peak Performance för cirka 2,8 miljarder svenska kronor (1,9 miljarder danska kronor). Köparen är finska Amer Sports Corporation som sedan tidigare är djupt engagerade i skidvärlden med märken som Salomon, Atomic, Arc’teryx, och sedan förra vintern Armada. Peak Performance startades i Åre av tre skidälskare i mitten på 1980-talet (minns ni indian-logon?). 1996 börsnoterades bolaget och blev en succé. 1998 sålde grundarna sitt skötebarn till danska investmentbolaget IC Group. Det är IC Group som nu säljer Peak Performance till Amer.

Vd:n på Amer Sports heter Heikki Takala och är peppad på köpet och ser ingen konkurrens med sina andra märken:
– Peak Performance är ett svenskt ikoniskt premium-märke och är distinkt profilerat jämfört med våra andra märken. Köpet ligger helt i linje med vår strategi att öka inom mjukvara och försäljning direkt till kund.  

Helly Hansens försäljning är ingen skandinavisk historia, utan det är kanadensiska Ontario Teachers’ Pension Plan som säljer till Canadian Tire för ett värde av drygt 6.6 miljarder svenska kronor (985 miljoner kanadensiska dollar). Helly Hansen startades redan 1877 av norska kaptenen Helly Juell Hansen som ville skydda sinna sjömän från det karga nordiska havsklimatet. Helly Hansen har sitt huvudkontor i Oslo och har fortsatt att göra kläder för seglare, men har också skidkläder, urbana plagg, regnkläder och arbetskläder.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.