Peak Performance vill stötta kvinnliga äventyrare och öka deltagandet i outdoor-aktiviteter

Idag är det Internationella kvinnodagen och Peak Performance presenterar därför ett långsiktigt initiativ för att lyfta kvinnliga äventyrare – Trailblazer Program.

Kvinnor är underrepresenterade inom bergsporter och outdoor-aktiviteter. För att inspirera fler kvinnor att utforska naturen, bidra till att öka antalet kvinnliga förebilder och sänka tröskeln för kvinnors deltagande i aktiviteter, lanserade Peak Performance idag Trailblazer Program.

– Programmet föddes ur en vilja att hjälpa till att öka kvinnors deltagande i outdoor-aktiviteter. Genom att stötta projekt som inspirerar kvinnor till att utforska naturen, vill vi bidra till att minska klyftan mellan män och kvinnor”, säger Sara Molnar, VD på Peak Performance.

Vem som helst kan ansöka till programmet, så länge projektet syftar till att tillgängliggöra naturen och outdoor-aktiviteter för kvinnor eller alla som identifierar sig som kvinna. Ett team av äventyrare, bestående av Peak Performance-atleterna Hedvig Wessel, Elisabeth Gerritzen, Amanda Timm och VD Sara Molnar, kommer att välja vilka projekt som får ett stöd. De utvalda projekten kommer få ett stöd på upp till 8000 uuro vardera för att driva initiativen vidare.

– En av de största utmaningarna för mig har varit bristen på verkliga förebilder som jag faktiskt kunde identifiera mig med. Vi matas ständigt med en väldigt monokrom bild av vad en kvinna i branschen borde vara: söt, med ett leende på läpparna, inte låta för mycket och tacksam över att vara där. Jag hoppas att det här initiativet kan bidra till att lyfta kvinnliga förebilder och uppmuntra fler kvinnor att delta i utomhussporter”, säger Elisabeth Gerritzen, friåkare och aktivist från Verbier som vann Freeride World Tour år 2021.

Trailblazer-programmet är öppet för ansökningar mellan den 8 mars och 8 maj. Ansökan är öppen för personer baserade i Skandinavien och DACH-regionen (Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Österrike och Schweiz), och programmet kommer att stödja initiativ som äger rum i samma regioner.

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.