Glaciär i fara när ny skidort byggs i Österrike

Österrikiska alpin- och naturvårdsföreningarna kräver ett omedelbart byggnadsstopp av en ny skidort på Pitztal-Ötztal-glaciären.

Megaprojekt

Österrikes alpinförening, världsnaturfonden (WWF) i Österrike och Tyrolens naturvänner har kritiserat projektets kortsynhet ur miljösynvinkel, rapporterade sajten Snowbrains nyligen. Tidigare i somras höll man en gemensam presskonferens i Innsbruck.

Förutom en djärv klimat- och miljöpolitik, behöver vi en fridlysning av våra glaciärer. Och det ska man genomföra utan att göra några som helst undantag, säger Josef Schrank, Alperna-expert för WWF Österrike.

Det planerade bygget av en skidort på Pitztal-Ötztal-glaciären kommer att involvera utjämningen av ett kuperat, glaciärt område motsvarande 90 fotbollsplaner. Eller 64 hektar att bygga skidbackar på. Dessutom ska det göras rum för nya hotellanläggningar.

Mastodontprojektet har redan kommit igång med schaktnings- och grävmaskiner som röjer för fullt i det högalpina landskapet.

Misslyckad politik

— Tillbyggnaden av energikrävande infrastruktur på en glaciär är en symbol för Österrikes misslyckade klimat- och miljöpolitik: Istället för att titta på vår tids största utmaningarna — ytföroreningar, klimat- och biodiversitetskris — på ett holistiskt sätt. Beslutsfattarna lider av en nonchalant kortsynthet,  säger Josef Schrank på WWF.

– Bara sju procent av Österrikes landyta består idag av orörd natur. Men trycket på dessa sista, sårbara alpinområden är större än någonsin – från investerare till turister till vanliga hajkare. Det ovärderliga landskapet blir förstört för all framtid till förmån för prestigefulla projekt som den planerade skidorten på Pitztal-Ötztal-glaciären, förklarar Josef Schrank

Skydda glaciärerna

Utan långtgående åtgärder för att skydda klimatet och motverka den fortsatta globala uppvärmingen, kommer alla glaciärerna  till stor del att ha försvunnit år 2100. Därför, skriver föreningarna i ett gemensamt pressmeddelande, krävs ett mer omfattande skydd av alpregionerna istället för ny infrastruktur åt turister.

Muddringen och beläggningen av en reservoar samt byggandet av pistområden, linbanor och stigar kommer att radera ut eller totalförstöra flera alpina områden, säger man också.

— Det är ofattbart att sådan förstörelse är acceptabel, säger Robert Renzler, generalsekreterare för Österrikes alpinförening. “Glaciärerna smälter bort under våra fötter,” fortsätter han.

Världens näst största skidortsinfrastruktur

Österrike ligger på en andraplats över listan med länder som har världens största skidortsinfrastruktur, med sina närmare 3,000 linbanor och liftar. Frankrike har störst skidortsinfrastruktur. USA är trea. Inför säsongen 2019/20 ligger 27 nya skidrelaterade byggnadsprojekt i pipelinen — bara i Österrike.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.