President Macron: ”Vi öppnar inga franska skidorter i år”

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelar att landets skidorter inte kommer att öppna hitom årsskiftet. Samtal om att öppna i januari 2021 ska föras med Macrons europeiska kollegor. 

Corona är en envis jäkel som gäckar oss alla. I Alperna händer nu saker. Franska presidenten Macron har tagit till orda och meddelat att landets skidorter inte kommer att få öppna förrän en bit in på nästa år, enligt nyhetsbyrån AFP. Det är smittspridningen som enligt Macron omöjliggör vintersport  i nuläget.

Chamonix, Val Thorens, Serre Chevalier, La Grave, och Val d’Isere får vi drömma om att åka till senare helt enkelt. När? Ja, det vet nog inte riktigt någon till 100 procent, dock är ambitionen att öppna igen i januari. En geologisk reflektion gör gällande att världens bästa bergskedja för skidåkning, Alperna, finns kvar för lång tid framöver.

Frankrike har drygt 350 skidorter som omsätter motsvarande cirka 100 miljarder svenska kronor årligen, samma summa som svenska regeringen satsar i det så kallade återstartspaketet som lanserades i samband med höstbudgeten.

En del av skidsäsongens peak är givetvis jul och nyår som nu alltså ställs in i franska Alperna. Ett av skälen är risken för att sjukhusen i närheten av skidorterna skulle bli än mer belastade än vad de redan är på grund av tillresta vinterturister. Under högsäsong arbetar cirka 120 000 människor på de franska skidorterna.

I måndags hade Haute-Savoie-regionen i de franska alperna där bland annat Chamonix ligger det högsta antalet smittade per 100 000 invånare i landet, rapporterar svenska Omni. Macron meddelade också att samtalar med sina europeiska kollegor för när i januari man kan öppna skidorterna igen. En uppdatering utlovades om knappt två veckor.

Hemma i Sverige går givetvis många skidåkare och funderar på om och vad Folkhälsomyndigheten (FHM) kommer att säga om resor under jul och nyår. Besked där väntas i början på december, då nuvarande råd gäller till och med 10 eller 13 december beroende på region. Ny råd från FHM kommer vanligen en tid innan de börjar gälla. Största svenska skidortsägaren Skistar har nyligen ändrat sina ombokningsregler över jul och nyår, vilket vi berättade om tidigare i veckan.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera