Prylnytt från ISPO: Skidor del 1

Friåkningslagg tuffa och stabila nog att kunna stå på med utförs men lätta nog för att ses som ett rimligt val att gå på tur med verkar vara den största genomgående trenden på årets snösportsmässa i München. Här är nästa års hetaste prylar presenterade på ISPO.

 

Faction hakar på det här med att lätt turbart är det nya svarta och gav svensken och skidutvecklaren Patrik Sannes fria händer att tillsammans med Freeride World Tour-åkaren och bergsguiden Sam Anthamatten utveckla sin absoluta drömskida. Resultatet blev den nya Prime-serien med 4 bredder av lågviktare men med kompromisslös design för att inte trumma på vibrationsdämpning och fartstabilitet. Ingen billig historia men då ingår marknadens lättaste träkärna och kolfiber från ett företag i Borås som normalt sett sysslar med kompositmaterial till Formel-1 bilar…

 

 

Blizzard gör om i princip hela friåkningssegmentet med en del justeringar på ursprungliga modeller, men framförallt introducerar de tre nya modeller med den mer lekfulla Rustler 10 och 11 samt den mer unikt shapeade Spur (124 mm och endast i längden 192cm i nuläget). Guldmedaljör i ISPO-awards med sin form inspirerad av surfbrädor. Plus olika radie på ytter- och innerkant för att kompensera för att du som duktig åkare faktiskt har tyngden på dalskidan och därmed inte lyckas böja och svänga innerskidan lika mycket som yttern. Även en högre och lite smörknivsaktig sidewall för att ge ännu bättre känsla vid svängande i djupsnö.

 

 

 

 

Salomon och Atomic introducerar båda en ny touringskida modell superduperlätt gör hela serien på friåkningssidan komplett med allt från de djupaste dagarna till att vara snabbast upp för berget på toppturstävling.

 

 

Extrem: Vinnare i prestigefyllda ISPO-awards med världens första community-utvecklade skida. Mother Tree 105 framtagen tillsammans med InspireUs, läs mer om den och utmärkelsen i ISPO awards här

DPS gör helt om Pure-serien med nya Alchemist. Den nya konstruktionen är fortfarande i kolfiber men utvecklad för att ge en mer dämpad och stabilare skida utan att addera material och vikt. Utlåtanden från skidtester skvallrar om att det känns som samma skida med en annan stabilare och mindre orolig känsla.

 

Völkl claimar marknadens lättaste skida om man räknar per kvadratcentimeter i sitt segment med nya VTA 98. Annars har BMT 90 fått lite mer skärning och design på topsheet och loggan fått sig en övergripande makeover för samtliga modeller.

 

 

 

 

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.