Puder och planktest i Sälen

Skidtest, puderdump, välgörenhetsauktion och filmfestival. Den som besökte Sälen och Lindvallen den gångna helgen fick vara med om ett fullspäckat schema.

Traditionsenligt arrangeras det skidtester på några av Skistars anläggningar under adventshelgerna i december. Den gångna helgen var det dags för Sälen och närmare bestämt Lindvallen att stå som värd.

I ett proppfullt utställningsområde i anslutning till Gustavexpress fanns nästan samtliga stora tillverkare av skidor och snowboards på den svenska marknaden. Med sig hade de sina senaste modeller. Ett stort och nästintill oöverblickbart utbud av skidor i varierande längd, bredd och form erbjöds de åkare som tagit sig till Lindvallen.

I Gustavbacken, som var en av de öppna backarna, var underlaget hårt och stabilt under fredagen, som gjort för att testa marknadens bästa pistskidor. Natten mot lördag öppnade sig himlen och de tappra, morgonpigga skidåkarna fick chansen att skida orörd lössnö första åken för dagen.

Förutom möjligheten att testa skidor fanns också tillverkare av annan utrustning, som också är vital för alpina skidåkare. Hjälmar, goggles och dyl. fanns till hands att klämma, känna och provåka för den nyfikne.

Mitt i allt folkvimmel lyckades Freeride stöta ihop med den regerande världsmästaren i friåkning, Kristofer Turdell, som la sina första svängar någonsin i Sälen. Turdell som just nu är inne i förberedelserna inför stundande FWT-säsong kunde berätta att kroppen käns bra efter den knäskada som snöpligt tvingade honom att runda av föregående säsong i förtid. Kristofer berättade också för Freeride att han nyligen är hemkommen från Saas Fee där han begick säsongspremiär tillsammans med bla Hedvig Wessel och Carl Regnér. Nästa annhallt för Kristofer blir någon ort i Alperna, oklart vilken.

Vid sidan av Gustavbacken arrangerades Nitro Track n Style under lördag eftermiddag. En tävling riktad mot brädåkare som gick ut på att ta sig ned för en enklare typ av slopestylebana både snabbt och med bra stil i sina trick.

Eftermiddagen rullade sedan vidare till kväll och välgörenhetsauktionen på Skistar Conceptstore i Lindvallen. Några av marknades hetaste skidprylar bjuds ut på auktion där de inbringade pengarna gick till svenska skidförbundets satsning Alla på snö. En satsning förbundet driver för att få så många fjärdeklassare som möjligt att testa på att åka skidor och bräda.

När decembermörkret lagt sig runt Lindvallen rullade Untracked Film tour igång sitt event på Wärdshuset. I en intim miljö presenterade och visade festivalgeneralen Gabriella Edebo några av höstens hetaste skid- och snowboardfilmer. På programmet fanns bla The Bunch senaste film och den, nästan, lokala snowboardprofilen Johan Roséns nysläppta filmprojekt.

För de som inte ville trängas i vimlet på Lindvallen öppnade även Tandådalen sina första lifter denna helg. Nästa helg öppnar Hundfjället delar av sin anläggningarna och har samtidigt premiär för sin senaste liftsatsning. Den toppmodern 8-stolsliften West Express utökar anläggningens kapacitet och är en del i en satsning på runt 100-miljoner som Skistar genomfört i Hundfjället.

Nästa helg är det Åres tur att stå värd för skid- och produktest. Åre som rullade igång sin säsong den gångna helgen, och Reine Barkered var först ned för Gästrappet.

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.