Rapport inför Fieberbrunn

Fieberbrunn, Österrike. Utanför fönstret vräker snön ned och i luften hänger nervositeten. Imorgon är det dags för det sista stoppet av Freeride World Tour innan den eftertraktade finalen i Verbier går av stapeln. Sändningen börjar 8.15 söndag morgon, live-sändning här.

På berget rekas ett brant face i total white out och åkare från hela världen biter på sina naglar. Marcus Eder har fått ett wild card, snowboard män ska dundra ned i två omgångar och Hedvig Wessel är vassare än någonsin. Vilka kommer att kvala vidare och hur ser läget inför morgondagen ut egentligen?

Det är dags för det fjärde stoppet av touren och med ett osäkert Andorra i ryggen är det upp till bevis för många åkare. Fieberbrunn bjuder vanligtvis på ett brant face med ett flertal utmanande linjer, men inför i år är stora delar avstängda på grund utav snöbrist och risk för ilskna hajar. Alla åkare behöver dessutom planlägga två olika linjer, då startplatsen kan behöva flyttas under dagen på grund utav att det vaknas värme imorgon och snöläget kan förändras. Detta kommer i sådana fall framför allt att påverka de som startar senare under dagen.

Dock har det snöat för fullt hela natten till idag och verkar inte avta, så de delar av facet som är öppna ser fina ut inför imorgon. Antagligen kommer de flesta åkare att behöva välja snarlika linjer ned, men som vanligt slängs det med all säkerhet in en drös med volter och annan action som kommer att separera åken trots allt. Och på tal om snöfall så vet ni, precis som jag, att det innebär att det börjar klia i benen efter att få jaga puder – vilket självklart även gäller för åkarna i världsklass på plats i Österrike. Det officiella face checket skulle vara vid 11.00 idag men endast ett tiotal åkare dök upp för att stirra på det knappt synliga facet, resten jagade nysnö med sina polare i skogen. Idag på förmiddagen gick det inte direkt att få ut någonting användbart av att besöka tävlingsplatsen, men som en skänk från ovan sprack det upp en stund vid 15.00 och gav åkarna en chans till att få se vad de har framför sig.


Vad händer då imorgon?


Först ut genom startporten vid 08.15 är snowboard män, som kommer att köra två stycken tävlingar på samma dag, för att ta igen efter att deras del blev inställd i Ordino-Arcalís. Vill ni att vi slänger in mer dramatik i mixen? Absolut, here it goes: de kommer att få åka helikopter upp till toppen för att spara in tid och för att kunna ge sina benmuskler en chans att orka genom hela dagen.

Vissa av åkarna har inte hunnit få sig en ordentlig titt på facet och kommer inte heller att kunna snegla på vilka val de andra tävlande gör. Spännande, minst sagt. Hur känns det då med två stycken starter på samma dag? Cody Bramwell är spänd, men samtidigt peppad:
“Det är make or brake nu, så det gäller att köra på imorgon. Men jag tycker att det känns fett med två starter ändå, för det innebär att jag inte måste stressa med att välja mellan två linjer. Om första åket går bra så kommer det att vara svinkul att dra upp och köra en gång till, och om det går dåligt så får jag ett revanschåk direkt.”

Efter snowboard män är det dags för skidor män att ta över berget och visa vad de går för. Första svensk ut är Reine Barkered och andra ut är Kristoffer Turdell som just nu ligger rankad som etta. Sist men inte minst är det Carl Regners tur, som kraschade under den förra tävlingen och därmed förlorade sin häpnadsväckande andra plats. Carl är revanschlysten, Kristoffer ska svinga svärd med den regerande världsmästaren Marcus Eder och Reine kommer troligtvis att bjuda på ett snyggt, gigantisk åk. Publiken kommer att vara på tårna. Kristoffer känner sig däremot fortfarande lugn:
“Jag har inte sett facet på två dagar på grund utav dåligt väder, oklart vart vi kommer att få starta så det är svårt att bestämma en linje. Men det där löser väl sig imorgon, 10 minuter innan start som alltid. Jag gillar Marcus så det är kul att han är med och kör igen!”

På damsidan är det Hedvig Wessel som står i ledningen, men som fortfarande har Arianna Tricomi  i hälarna. Svenska Evelina Nilsson startar på fjärdeplats och vi håller tummarna för ett bra åk. För att dra upp pulsen ytterligare har även Nadine Wallner, med två världstitlar på hyllan, fått ett wildcard och kommer att stå redo i Fieberbrunn imorgon. Med en osäker startplats och hård konkurrens krävs det mycket planering men Hedvig Wessel är redo inför utmaningen:
“Det känns bra inför imorgon, det är spännande, men absolut mer utmanade med två starter och att vi måste planera två åk. Men jag tänker positivt, det ska bli kul att äntligen få köra ett större face oavsett hur det blir.”

Vidare under tävlingen är det snowboard dam med franska Marion Haerty i ledningen, innan det återigen är dags för snowboard män att göra upp.

En sak som är säkert är att ni där hemma borde följa livesändningen imorgon, för herrejäklar vad det kommer att bjudas upp till dans. Det är spänning på hög nivå och mycket som står på spel. Vilka kommer att få kvala in till finalen i Verbier och för vilka är det dags att ta farväl av karusellen Freeride World Tour?

Sno ihop en dunderfrulle, koka rivigt kaffe och slå dig ned i soffan vid 08.15 sharp imorgon bitti för att följa kampen om världsmästartiteln i friåkning. Här kommer du till livesändningen. 

Text: Lif Hydén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.