Resultat och bilder från X Games

Det blev inga svenska skidmedaljer på X Games i Aspen anno 2019. Henrik Harlaut lyckades inte återupprepa sina dubbla guld från ifjol. De svenska framgångarna blev istället Daniel Bodins guld i Snowmobile Freestyle och Sven Thorgrens brons i snowboardens Big Air.

Snowboard herr Big Air och Slopestyle

Sven Thorgren har aldrig tagit guld i originalupplagan av Winter X Games i Aspen. I kvalet dominerade Sven när han fick högst poäng av alla. I finalen belönades hans två åk frontside 1440, respektive triple backside rodeo honom en bronsmedalj.

Tävlingsformatet var lite speciellt, ett 25 minuter långt ”jam”. Där de åtta finalisterna behöver sätta minst två hopp vardera, ett roterandes sitt bästa håll och en unnatural-snurr. Varje hopp kan ge max 50 poäng och hoppen slås sedan ihop till en total där max alltså är 100.

Sven Thorgren fick högst poäng för sitt vänstertrick, men fick se sig brädad av den 17-år unga japanska konkurrenten Takeru Otsuka som skramlade ihop 88 poäng totalt. Två blev Mark McMorris som tidigare har 3 guldmedaljer i just Big Air.

Sven Thorgrens två Big Air-åk som gav brons i X Games 2019

I slopestyle gick det inte Svens väg, han slutade sist i finalen. Det var hoppen som strulade. I kvalet kom han dock två och i finalen ville han inte fegåka:
– Hellre sist i finalen, men att ha gett allt istället för att köra säkert och komma trea, konstaterar han till svenska Skidförbundets sajt.


Slopestylen i snowboard bland herrarna vanns av kanadensaren Mark McMorris, som nu har 17 X Games medaljer hemma i sitt skåp, silvret gick till Rene Rinnekangas från Finland och norrmannen Mons Røisland kom trea.


Skidor Slopestyle och Big Air

I Big Air-finalen på skidor fanns sedan förra året höga förväntingar på Henrik Harlaut. Edollo från Åre har sedan tidigare en hel hand (5) med guldmedaljer från just denna gren i X Games.

Henrik slutade resultatmässigt sexa, men var nöjd ändå eftersom han satte ett nytt trick: Switch höger dubbel 1440 japan till rev tail. Så här sade han till Svenska Skidförbundets sajt:
– Jag är supernöjd med min insats och även fast många har höga förväntningar på mig rent resultatmässigt så har jag ändå högre förväntningar på mig själv rent skidteknikmässig. Att få sätta ner en Switch höger dubbel 1440 japan till rev tail är för mig helt sjukt!
Edollo fortsätter att gå sin egen väg och vara innovativ. WE LIKE!

Precis som på snowboardsidans Big Air var det den yngste i startfältet som vann. Birk Ruud som är en myndig 18-åring tog guldet, tvåa blev Alex Beaulieu-Marchand från Kanada, och trea britten James Woods. Från svenska sida var även Oscar Wester med men lyckades inte ta sig vidare från kvalet där han slutade som åttonde och sista man.

I slopestylen för herrar på skidor blev det inte heller några svenska medaljer. Henrik Harlaut slutade fyra och Jesper Tjäder femma i finalen, medan Oscar Wester inte tog sig vidare från kvalet. Förbundskaptenen Niklas Eriksson förklarade att Harlaut och Tjäder var nära pallen:
– Det har varit en bra, men lite tung dag för oss. Henrik blev neddömd och Jesper missade lite på en grab, vilket resulterade i en 4:e och 5:e placering. Ett väldigt bra resultat med tanke på det startfältet som var. Men det var så nära att det blev två medaljer, förklarar förbundskapten Niklas Eriksson till Svenska Skidförbundets sajt.

Formatet i Slopestyle skidor var inte något jam, utan de tio finalisterna körde tre åk vardera där bara det bästa räknades. Förra året tog Henrik Harlaut sitt första slopestyle-guld, och under de senaste sexton åren har hela 13 olika åkare vunnit guld, något som vittnar om en sport som hela tiden utvecklas.

Henrik Harlaut kommenterade också sin insats till Svenska Skidförbundets sajt:
– Känner mig väldigt nöjd med min åkning, men tycker helt klart att jag borde fått en mycket högre poäng för mitt första åk. Vet faktiskt inte vad dom dömde ner det på. Så inför andra och tredje åket var det väldigt svårt för mig att fokusera eftersom jag kände att gjorde ett bra åk men inte fick betalt för det, säger han efteråt, och om poängen på 78.33.

Jesper Tjäder gjorde något speciellt under sitt åk, vilket han varslade både Henrik Harlaut och sin förbundskapten om:
– Innan Jesper gick upp på start så sa han till mig och Henrik att det inte finns en chans att han åker här ifrån utan att få sätta ner tricket han försökte på det fjärde railet, en switch frontflip slide to switch. Vilket han fick till men missade tailgraben lite på andra hoppet, berättar Niklas Eriksson till Svenska Skidförbundets sajt.

Den missade tailgraben i hoppet gav Tjäder en femteplats och han hade lite dubbla känslor efteråt:
– Är väldigt glad med att få sätta ner sista åket och 5:e platsen. Men det känns verkligen som jag var en bättre tailgrab ifrån pallen, säger Jesper.

Herrarnas slopestyle vanns av den 20-åriga amerikanen Alex Hall från Park City, två blev Alex Beaulieu-Marchand från Kanada som därmed fick med sig två silverpengar hem efter samma placering i Big Air, trea blir norrmannen Ferdinand Dahl.

I damernas tävlingar på skidor fanns varken Jennie-Lee Burmansson eller Emma Dahlström med. Kelly Sildaru var tillbaka i storform efter förra årets knäskada och tog medaljer i båda grenarna – guld i slopestyle och brons i Big Air.

Kelly Sildaru tog guld i slopestyle

Mathilde Gremaud vinnaråk Big Air X Games 2019

Snowmobile Freestyle

Daniel Bodin reppade Svedala på sin skoter och knep guldet med otaliga varianter på stora backflips.

Daniel Bodins vinnaråk X Games 2019

Text: Martin Åkesson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.