RIP CR Johnson

26-årige skidlegenden CR Johnson har omkommit efter en tragisk skidolycka i Squaw Valley i Kalifornien.


Skidåkaren CR Johnson har omkommit. Johnson åkte skidor i skidorten Squaw Valley i Kalifornien när olyckan var framme. Enligt uppgifter tappade Johnson balansen i ett stenigt parti och föll mycket olyckligt med huvudet och nacken före in i en sten och trots att han bar hjälm ådrog han sig svåra skador på nacken och skallen. Skidpatrullen var snabbt på plats men Johnsons liv gick inte att rädda.

CR Johnson var den här vintern på väg tillbaka efter ett par års frånvaro på tävlingsfronten och imponerade på alla med sin tredjeplats under Red Bull Linecatcher i mitten av januari.

Foto: Dom Dahrer/ Red Bull Photophiles

CR Johnson var en av de alla största inom skidvärlden och redan vid 15 års ålder blev han den förste som gjorde 1440 på skidor. Under X Games 2003 hade Johnson tillsammans med Candide Thovex en osannolik uppvisning i hur halfpipe skulle åkas där både konkurrenter och publik hade svårt att ta in vad de fick se. Hans förmåga att förvalta parktrick i backcountryn var ett av CR’s stora signum tillsammans med sina bio-spins. Hans lugn och positiva inställning spred glädje omkring sig och CR har påverkat och format skidåkningen på en vackert sätt.


Foto: 4FRNT

Foto: 4FRNT

I december 2005 råkade CR ut för en allvarlig och svår olycka då han skade huvudet allvarligt när en annan skidåkare av misstag landade på honom under ett åk. Johnson hamnade i koma i tio dagar, låg på sjukhus i drygt en månad och spenderade oräkneliga timmar på rehab där han fick lära sig att äta, dricka och gå igen. Många trodde att hans skidkarriär var över men i slutet av säsongen var CR tillbaka på snö och hade då stått för en fantastisk återhämtning.

CR kom tillbaka på ett inspirerande sätt efter olyckan som många trodde skulle innebära slutet på hans karriär. Tillsammans med Matchstick Productions, Poorboyz Productions och bästa vännen Tanner Hall återupptog Johnson livet han hade innan sin otäcka olycka. I år syntes CR i PBP’s Everyday Is A Satarday.


Foto: 4FRNT

Efter att ha växt upp med CR Johnson som förebild med hans segment i skidfilmen Propaganda som en stor bidragande orsak tog jag kontakt med honom i början av säsongen för en intervju. ”From Propaganda to Everyday Is A Saturday” var ämnet på det mail jag skickade till CR strax efter nyårsskiftet. CR gillade upplägget och skulle återkomma inom kort. Han skulle sätta sig ned med frågorna så fort han kommit hem från franska Vars och tävlingen Red Bull Linecatcher.

Tävlingen kördes i mitten av januari och var en av de första tävlingarna på länge för CR. Han var riktigt glad över att att få trigga igång tävlingsnerverna igen men framförallt – åka skidor tillsammans med sina vänner. CR slutade trea och det gick inte att ta miste på hans glädje över att vara tillbaka.

I måndags skickade CR ett mail där han bad om ursäkt att det drog ut på tiden och sa att jag skulle ha svaren senast på söndag. 


Skidvärlden har förlorat en pionjär, en vän och en fantastisk skidåkare.
Charles Russell Johnson blev 26 år.

Vila i frid CR.

 

”Only the things that you truly love will you pursue with that energy, and for me my family, my friends, and skiing, that’s it for me, that’s my life. The joy I get from skiing…that’s worth dying for.”

– CR Johnson

Text: Ola Melin

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.