Romme Alpin begränsar antalet åkare per dag

Skidanläggningen Romme Alpin utanför Borlänge kommer att begränsa antalet skidåkare i anläggningen för att kunna hålla anläggningen öppen hela vintern. Alla gäster måste förboka SkiPass eftersom det endast kommer att säljas ett begränsat antal varje dag. Några antal har Romme inte gått ut med. 

– För att kunna hantera trängsel och kvalité väljer vi nu att begränsa antalet skidåkare. Det betyder att alla gäster måste förboka eller ladda sina SkiPass i förväg. säger Bo Funcke som är vd på Romme alpin.
Begränsningen kommer att anpassas efter de yttre förhållandena samt hur många liftar, nedfarter och matställen som är öppna i Romme.
– Vårt mål är att inte ha några, eller bara korta liftköer och gott om utrymme i våra matställen, säger Bo Funcke.

Vad detta innebär i konkreta siffror har Romme Alpin inte gått ut med.

Alla skidanläggningar är olika och har olika förutsättningar. Romme Alpin är framförallt en dagskidanläggning och är för många deras hemmabacke. Inom en dryg timme från Romme Alpin bor det ca en halv miljon människor. Inom 2 timmar bor det mer än 2 miljoner:
– Våra gäster återvänder till sin hemort efter en skiddag och belastar inte sjukvården i glesbygd, säger Romme alpins vd Bo Funcke.

Romme alpin tror att det kommer att bli högt tryck på dagskidanläggningar nära hemmet, när flera regioner har olika restriktioner:
– Vi vet aldrig i förväg hur många gäster som kan komma under en dag, säger Bo Funcke.

En dag med fint väder och fina snöförhållanden kan det komma en mycket stor mängd gäster och alla kommer oanmälda till Romme:
– Vi har följt skidanläggningarna i USA och sommaranläggningar som Kolmården, som genomfört begränsningar i anläggningarna.
Detta är förmodligen första gången någonsin som en svensk skidanläggning genomför begränsningar av antalet åkare i anläggningen, säger Bo Funcke. 


Skön video från vintern 2017 när Julius & Björn var på besök i Romme


Men hur ska begränsningarna fungera, kommer folk som vill åka att nekas?
– Under de flesta dagar under säsongen beräknar vi att det kommer att finnas plats för alla som vill åka. Vi räknar dock med att begränsningen kommer att uppnås under vissa helgdagar, vilket kommer att betyda ”slutsålt”, säger Bo Funcke.

Vi arbetar för att vi skall kunna hålla anläggningen öppen hela säsongen och erbjuda en vistelse utan trängsel men med hög kvalitet för alla gäster:
– Det som normalt är vår styrka, tillgängligheten, blir nu tvärtom en svår utmaning, säger Bo och fortsätter:
– Detta kommer att påverka vår ekonomi negativt, men med en osynlig fiende som för med sig mycket lidande i samhället så bedömer vi att dessa åtgärder är nödvändiga.

Vad tycker du om skidåkningen i Romme?

Vad tycker du om Romme Alpin?

Tyck till själv eller läs recensionerna om Romme. I skrivande stund har 122 personer recenserat Romme och snittbetyget är 3.2 av 5. Här är några av våra läsares kommentarer om Romme:

”Romme är fantastiskt för att ligga där det ligger. Terrängen är väldigt väl utnyttjad för att skapa ett system med stora åkytor och ett bra flöde, samtidigt som det finns mycket att upptäcka. Logistiken är väldigt bra, hela vägen från parkeringen till kassor och uthyrning. Det mesta som kan styras av personalen och företaget är väldigt välutvecklat och genomtänkt. Det som ibland är mindre bra är åkuppförandet av ett till vissa delar mindre skidvant klientel.”

”Jättebra vardagsåkning. Kom tidigt, runt 8.30, fika och ät på udda tider, så undviker du onödigt köande!”

”Romme Alpin är en fin skidort med backar för de små och stora. Närheten till Stockholm, endast 2,5 timme bilfärd, är både ett plus och minus. Det kan bli ganska mycket folk på helgerna med köar till lift, samtidigt att det kan vara en bra dags- eller helgutflykt.”

”Alltid lika kul, alltid en ny upplevelse för stora och små, en plats för alla, bra valmöjligheter på mat, alltid fina backar och rent och snyggt.”

”Alltid bra, alltid mycket folk. Blir nästan alltid uppkört väligt fort, men stort plus för att man år efter år satsar på att utveckla sig, nya liftar, nya backar och nya hus. Vore trevligt med billigare boende nära backen.”

Läs fler omdömen om Romme Alpin här. 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.