Salomon släpper ny, lättare variant av Shift

2018 släppte Salomon bindningen Shift MNC 13 som sedan dess är marknadsledande. Till hösten kommer en lillebror som får namnet Shift MNC 10 och är en lättare variant på originalet.

2018 släppte Salomon bindningen Shift MNC 13, den första bindningen på marknaden som kombinerar en techbindnings funktionalitet på vägen upp, men låter åkaren köra ner i en vanlig alpinbindning. En innovation som välförtjänt kunde kallas årets bindning.

Salomon Shift har efterföljts av konkurrenter i Markers Duke PT , som kommer i höst, och BAM som släppt bindningen Pindung. De flesta av dessa bindningar har gemensamt med Salomon Shift att deras lägsta DIN-inställning börjar på 6 och går sedan uppåt – undantaget är Duke PT som också kommer släppas i en version med DIN 4-12. Salomon möter nu upp det genom att släppa Shift MNC 10, en variant på Shift med DIN 4-10.

Det går inte förneka att Salomon Shift, trots viss problematik se forumtråd nedan, blivit en storhit. Att vara först på marknaden med en bindning som turas med som en techbindning och sen omvandlas till en alpinbindning när det är dags att åka har förmodligen den effekten.

Att Salomon dessutom är ett stort och välkänt märke, samt att Shift MNC fortfarande är den lättaste lösningen (både vad gäller vikt och ”pillfaktor”) gör nog sitt också. Hittills har dock lättare åkare fått stryka på foten, både Shift och alla konkurrerande lösningar har startat på DIN 6. I framtiden kommer det dock ändras när både Shift MNC och Duke PT släpps i låg-din-varianter.

 

Av vad som kan ses så långt är Shift MNC 10 en identisk kopia av storebror med andra fjädrar. Det är vanligt att bindningar med lägre DIN-skala, trots en identisk konstruktion, får material utbytta (vanligen metall till plast) – men av allt som kan avgöras så långt sker det inte med Shift MNC 10. De enda skillnaderna som har kunnat utrönas så långt är en viktskillnad på 10 gram per bindning, vilket förmodligen kommer direkt från de mindre styva fjädrarna, och att bindningen levereras i helsvart färg istället för den svarta och blåa kombination som blivit förknippad med storebror.

På sin hemsida listar Salomon exakt samma funktioner på Shift MNC 10 som på MNC 13, där mest intressanta är 47 mm elasticitet i tådelen. Om den här releasen innebär att Salomon justerat konstruktionen på de detaljer som tidigare fått kritik i bindningen är okänt, både vad gäller DIN 10- och DIN 13-varianten.

Text: Oscar Frick
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.