Säsongens flotteste Norgeresor för skidåkare

I Freerides guide till skidsemestern 2019/20 har turen nu kommit till vårt kära grannland i väst. (För Alperna, se del 1). Enligt branschorganisationen Alpinanleggenes Landsforening är det allt fler européer som planerar Norgeresor och öppnadet av den nya Scandianvian Mountains Airport den 22 december 2019 lär ge extra internationell dragkraft åt Trysil med omnejd. Men när researrangörerna radar upp årets norska godingar dyker relativt okända skidåkarpärlor som Gausta, Stranda och Kvitfjell upp.

1. Active Ski

http://www.activeski.se

Om: Idén kläcktes inte helt otippat i skidliften, och sedan 1999 har grundarna Daniel Lundin och Per Strömberg tagit skidåkare till sina smultronställen/sina bästa åk i fjällen och Alperna.
Nyhet: Resorna fortsätter till förra säsongens offpistfavoriter – Gaustatoppen i norska Telemark (bara 44 mil från Göteborg och en galen skidort som Freerides redaktion också besökt) och Stranda mitt i de storslagna Sunnmörsalperna (man erbjuder en resa den 5-8 mars, 2020); till Narvik och snöhålan Röldal.

2. Softresor

http://www.softresor.se

Om: Resebyrå med Hemsedal som specialitet, grundades 1974. Anordnar skid- och paketresor till Norges nästa största skidort med utgångspunkt från Göteborg.
Nyhet: — Vi har inte förändrat vårt koncept så mycket, säger Tony Lindkvist, ägare av Softresor men tillägger att en större nyhet kan vara på gång inför säsongen 2020/21.

3. Nord-Resor

www.nordresor.se

Om: Det hela började med en värmlänning och tillika reseledare, Carl-Runo, som ansåg att Göteborgarna åkte alldeles för lite skidor. Sagt och gjort, 1946 skickades den första kullen puderentusiaster iväg och 1963 startades familjeföretaget Nord-Resor, som idag har ett av Sveriges största utbud av paketresor till fjällen.
Nyhet: — Vi erbjuder ett helt nytt prisvärt koncept i Norefjell under vissa veckor, säger Erik Evelind på Nord-Resor. Skidveckorna till Göteborgs närmaste högfjällsområde infaller under vecka 2-6 och 9-14, och omfattar boende på Norefjell Ski & Spa.

4. Bengt-Martins

www.bengt-martins.se

Om: Arrangerat skidresor till snöklädda fjäll i Norge och Svedala i över 50 år. Har ett av Sveriges största urval vad gäller tak över huvudet: Hotell, stugor och lägenheter.
Nyhet: Jul- och sportlovsresor för hela slanten till Trysil, Skeikampen, Hafjell, Hemsedal, Norefjell, Kvitfjell, Gålå/Wadahl, Gaustablikk, Fefor och Beitostølen.

5. SkiStar

www.skistar.com

Om: Börsnorterade koncernen SkiStar AB äger och driver skidanläggningar i Sälen, Åre, Vemdalen och Hammarbybacken; i Trysil och Hemsedal; och i St. Johann in Tirol.
Nyhet: För Trysil blir det nya nedfarter och snöproduktionen förstärks (ett nytt snösystem som sträcker sig från toppen av backe 13 till liften T1 Liekspressen). I Hemsedal blir det också fler nedfarter, en ny lift (Totteskogsheisen) och ett nytt hotell (FYRI Resort of Hemsedal).

6. Resdax skid och äventyrsresor

www.resdax.se

Om: I över 35 år sedan har man anordnat skidresor, och kört bussar upp, till Hemsedal under devisen, “den lilla personliga resebyrån som älskar att prata skidåkning.” Turerna går mellan november till maj från Ulricehamn, Varberg och Göteborg.
Nyhet: Inga nyheter utan man fortsätter satsningen på kombon Hemsedal och buss.

7. Nordin Alpin Travel Nordic/Fjällresor

www.fjallresor.se

Om: Nord Alpin Skidresor tog sin början 1978 och var inledningsvis störst på weekendresor till svenska fjällen med egna hotell och skidskoleverksamhet. Under mitten av 90-talet startades Fjällexpressen med bussresor- och weekends, och därefter kom Fjällresor som kör på hela den svenska och norska fjällvärlden.
Nyhet: Anordnar resor till Trysil.

8. Sembo

www.sembo.se

Om: Resebyrå som varit i farten i över 30 år. En del av Sveriges största resekoncerener, Stena Line Travel Group AB.
Nyhet: Kör på Trysil, Geilo, Gålå, Norefjell, Hafjell, Skeikampen, Kvitfjell och Beitostølen.

9. JT Alpinresor

www.jtalpinresor.se

Om: Startades 1976 och ägs idag av Röke Buss, som har sitt säte i skånska Röke. Anordnar bussresor från Malmö till Göteborg samt flera andra orter på vägen till Hemsedal, Hafjell, Kvitfjell, Geilo och Norefjell.
Nyhet: — Dessvärre har vi inga nya destinationer inplanerade den kommande säsongen. Det jag kan tipsa om är Pers Hotell utanför Hemsedal. Vår absoluta favoritboende i Hemsedalsområdet, säger Marie Anderstedt, key account manager på Röke Buss.

 

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.