Norges 10 största skidorter

En gammal hederlig go’ vinter med massor av snö la grunden för en kanonsäsong 2017/2018 för skidorterna i vårt västra grannland. Enligt en färsk branschrapport ökade liftkortsförsäljningen med hela 16 procent jämfört med föregående vinter.

Rekordår

Det är fjärde året i rad som de norska skidanläggningarna sätter nytt rekord för liftkortsförsäljningen. Den totala liftkortsförsäljningen för säsongen 2017/2018 låg på 1,32 miljarder NOK, cirka 1,45 miljarder svenska kronor. Det är en ökning på inte mindre än 16,2 procent jämfört med säsongen 2016/2017, när försäljningen låg på 1,14 miljarder NOK.

Inte undra på att det är en mycket nöjd Camilla Sylling Calusen, VD för ALF, som sammanfattar rapporten.

Optimala förhållanden

Kyla och snöfall infann sig redan i början av november, vilket resulterade i en tidig säsongsstart för många orter. Även om februarisiffrorna visade att branschen låg bra till, skriver hon, visste man samtidigt att påsken kom tidigt och man var spänd på att se hur länge intresset för skidåkning bland gästerna skulle hålla i sig i april och maj. Men det visade sig att även vårsnön lockade, konstaterar Calusen.

Gästantalet ökar

– Vi bevittnade alla en riktigt “god gammeldags vinter” med väldigt bra snöförhållanden i stora delar av landet. Att detta påverkar trafiken till våra skidanläggningar råder det inget tvivel om, och vi glädjer oss över det stadigt ökande intresset för alpin skidåkning som aktivitet, både från våra norska och utländska besökare, säger hon.

Tillströmningen av utländska besökare fortsatte att öka, framförallt från Storbrittanien, Tyskland och Holland. Detsamma gällde besökare från huvudmarknaderna Sverige och Danmark.

Norges största skidorter

Skistar Trysil ligger i topp med en liftkortförsäljning på 250,6 miljoner NOK. Det är en ökning på 10 procent från föregående säsong. På andra plats ligger en annan Skistar-aktör, Skistar Hemsedal, som såg ett uppsving på 17 procent i antalet sålda liftkort, följd av Hafjell Alpinsenter på en tredje plats, vars försäljning ökade med 14 procent. På fjärde och femte plats respektive återfinns Oslo Vinterpark och SkiGeilo.

Men för den största procentiella ökningen i liftkortsförsäljningen stod ingen annan än Stavtjørn Alpin, på 33:e plats, för. Där ökade försäljningen från säsongen 2016/17 till 2017/18 rejält — med 165 procent.

Eldsjälar

– Anläggningarna har en väl anpassad produkt som publiken finner attraktiv. Resultatet är en klapp på axeln för alla våra medlemmar som arbetar stenhårt, skriver Clausen vidare.

– Dessutom ger detta naturligtvis motivation och investeringsvilja att satsa vidare i en bransch som kan vara tuff och utmanande, med svängningar i väder, temperatur och tillgång på snö. Detta var en väldigt viktig säsong kanske speciellt för de mindre anläggningarna.

Calusen hoppas självklart på en lika lysande säsong nu till vinter.

– Nu är vi i full gång med att göra planer för insäljningen av nästa vinter genom arbetet i vårt nya regionala företag Norske Fjell SA, för att säkra och hålla farten uppe, och vi glädjer oss emot att ännu fler gäster från nya och existerande marknader.

Fakta ALF, Norge

– I Norge heter SLAO ALF

Alpinanleggenes Landsforening, tidigare Norske Skiheisers Forening, är de norska skidanläggningarnas bransch- och intresseorganisation. Det är en av de äldsta branschorganisationerna av sitt slag i Europa, och representerar över 200 medlemsanläggningar. AFL organiserar över 95 procent av den totala skidnäringen i Norge. Ett norskt SLAO det vill säga.

Några av AFL:s viktigaste verksamhetsfrågor rör säkerheten inom allt som har med skidor och alpin skidåkning att göra vare sig det gäller alpint, snowboard eller telemark, samt säkerhetsfrågor kring nedfarter och liftar.

 

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.