...

Säsongens första riktiga skidbild från Åre

Fotografen Erik Westberg och skidåkaren David Kantermo var inte först upp på Åreskutan säsongen 2017/2018, men de har definitivt fått de bästa bilderna hittills. Knappt har sommarens sista värmebölja släppt Åredalen förrän de ivriga skidåkarna känner doften av nysnö på skutan. 

Hej Erik, vad gör du just nu?
– Hej! Jag är hemma i Åre och jobbar med bilder från tidigare äventyr under året, samtidigt som jag funderar över nya projekt inför den kommande vintern. Nästa vecka åker jag till Stockholm för några dagars studiojobb, så ser frilanslivet ut för en fotograf för tillfället.

När var ni uppe på Skutan och åkte?
– I söndags, den åttonde oktober 2017. Vi åkte med kabinbanan klockan nio och gick den sista biten upp till toppen. Bra tajming med tanke på att den var sista dagen för sommarsäsongen liften fortfarande var öppen. Den vanliga hajken från Ullådalen är förstås ett lite större projekt.

Blev ni förbannade när ni såg Viktor Thorbergs video med säsongens första skidsvängar på Åreskutan som han tog redan 22 september?
– Haha, nej hur ska man kunna bli förbannad, jag garvade bara och gav killen tummen upp! Kul att se när peppen på vinter och skidåkning är så stor.

Hur ser hetsen ut i Åre med att vara först? Punktering på bil och cykeldäck eller hur går det till?
– Jag tror inte att det är så blodigt allvar, de flesta har nog inte tänkt så långt som till skidåkning så här tidigt på hösten. Det kvävs kanske en kille som David Kantermo för att komma på idén och dessutom veta var snön lagt sig. Förutsättningen var ju trots allt snön som legat kvar hela sommaren på just den platsen, ihop med de 30 cm nysnö som drevat in under de tidigare dygnen. De faktorerna hade David Kantermo såklart koll på. Om några veckor blir det mer hets när vi är fler ute samtidigt, då gäller det att vara snabbast upp!

Vad är meningen med att gå upp och kunna göra en sväng typ, är det inte bättre att vänta tills det blir åkning på riktigt?
– Den första ”riktiga” skidbilden brukar bli en snackis och det är kul att bidra till det och höra folks reaktioner och ta tempen på alla snöälskare runt om i landet. Oavsett detta så är det alltid härligt att komma upp på Skutan i fint väder, och att få känna nyfallen snö under fötterna igen är extra speciellt. När David även får chansen till några sköna svängar och jag till bra bilder är det såklart en bonus. Allt som allt hade vi en grym förmiddag på vårt favoritfjäll, ingen tvekan om att det var värt det!

 

Första svängarna säsongen 2017/2018 av Viktor Thorberg den 22 september 2017

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.