Skidhjälmen som signalerar när den ska bytas ut

Inför nästa vinter släpper Poc hjälmen Skull Orbic Comp H.I MIPS. En hjälm som signalerar när den inte längre är säker att använda.

Tiden då man alltid var tvungen att kassera skidhjälmen efter ett fall är förbi. Flera olika hjälmtillverkare jobbar nu med olika tekniker som förlänger hjälmarnas livslängd. POC:s bidrag heter POC Skull Orbic Comp H.I. MIPS, som är en vidareutveckling av hjälmen Skull Orbic Comp.

Hjälmen har en EPP-liner (Expanderad Polypropen), ett så kallat ”multi-impact-material”, vilket gör att den tål fler smällar än hjälmar med EPS-liner (Expanderad Polystyrene), vilket är det vanligaste på marknaden idag. Utmaningen med en hjälm med EPP-liner var tidigare att veta exakt när hjälmen var förbrukad och inte längre gav tillräckligt med skydd då en hjälm kan ha skador som inte syns med blotta ögat. Det är där H.I-sensorn (Helmet Integrity) kommer in i bilden. H.I är ett sensorsystem över hela hjälmen som samlar in och lagrar hjälmens”stöthistorik” och som även markerar när den är deformerad. Om man trycker på en knapp bak på hjälmen visar den antingen grönt ljus vilket innebär att den är säker att använda eller rött ljus vilket betyder att den har fått för många smällar och att man rekommenderas att byta ut den.

Hjälmens målgrupp är i första hand alpina tävlingsåkare men Poc öppnar även för att använda systemet i andra hjälmar med EPP framöver.

Hjälmen är även utrustad med MIPS (Multi-directional Impact Protection System) som reducerar rotationsvåldet mot hjärnan vid en krasch. Liksom föregångaren Skull Orbic Comp så har Orbic H.I. MIPS ett lager av VPD (Visco-Elastic Polymer Dough) i frontpanelen. Med EPP och VPD i frontpanelen reduceras kraften som uppstår när portarna slår i hjälmen.

Hjälmen vann tidigare i år en ISPO Award Gold Winner. Även på den amerikanska mässan SIA uppmärksammades hjälmen och var en av fem pristagare i kategorin “Gear of the show”.

Priset kommer att ligga på 4900 kronor.

Text: Fredrik Tacacho

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.