Skidresa till Schweiz över nyår? Då är det karantän som gäller

Idag hamnade Sverige i den lista över länder vars resenärer måste sätta sig i karantän i 10 dagar vid resa till Schweiz. Detta gäller från och med 28 december  2020. 

Schweiz är har till skillnad från flera andra alpländer haft sina skidorter öppna, vilket lockat en del svenska skidåkare. Men från och med den 28 december är det problematiskt för svenska skidåkare att åka pist eller puder i Schweiz.

Idag hamnade nämligen Sverige på den lista över länder som Schweiz anser ha en hög risk för covidsmitta. Detta innebär att den som reser från Sverige till Schweiz måste sitta i karantän i 10 dagar när man kommer fram. Att man exempelvis kan visa ett negativt corona-test gör inte att man slipper karantän.

Hur länge kommer Sverige att finnas på Schweiz lista? Det beror på hur nya corona-fall utvecklas i Sverige och Schweiz. Kriterierna för vilka länder som är med på listan bygger nämligen på hur många nya corona-smittade personer landet haft per 100 000 invånare de sista 14 dagarna, när siffran är 60 högre än för Schweiz så hamnar landet på listan.

Tittar man på aktuell statstik för nya fall sista två veckor i Schweiz är dessa 697 per 100 000 senaste 14 dagarna medan Sverige har 833 fall, alltså 136 fler fall.

Listan uppdaterades idag 18 december, och här ser du den, listan uppdateras fortlöpande. Svenska ambassaden har bra information om vad som gäller via sin sajt Sweden Abroad.

Svenska regeringen och Folkhälsomyndigheten har samtidigt idag infört hårdare restriktioner i Sverige, bland annat med tidigarelagt alkoholförbud för restauranger till klockan 20.00, mindre sällskap max 4 personer, distansundervisningen på gymnasiet förlängs med två vekor tom 24 januari bland annat.
Inga nya bud om inrikesresor dock eller Sveriges skidanläggningar.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.