Skidtest i Åre: stämningen på topp trots varierat väder

Årets sista stora skidtest i Åre bjöd på alla tänkbara väder. Solen sken, snön öste ned och det blåste storm. Skidåkning var både kass och episk, men stämningen var på topp, under luciahelgen när Freeride besökte Ski Test Weekend Åre.

Ski Test Weekend, som arrangeras av Skistar, har under föregående helger traditionsenligt besökt flera svenska (och norska) skidorter. Vemdalen, Sälen och Hemsedal har stått som värd för detta uppskattade event där gästerna får testa så många olika skidor som de vill under liftens öppettider, och nu har turen slutligen kommit till Åre som ska knyta ihop säcken för de så kallade skidtestarhelgerna.

Åre bjuder under självaste luciadagen på perfekta förutsättningar för att testa sina eventuella framtida skidor och där VM8:an slutar tar gondolen vid. Högzon är öppen och i nedre delen av systemet levererar både Lundsrappet och Gästrappet möjligheter till fina svängar. En orangefärgad sol kombinerat med behaglig temperatur och öppen högzon, kan det bli bättre?

Ja faktiskt… i alla fall om du frågar leverantörerna. Allt är nästan för bra under fredagen, om det nu kan bli det? De skidåkarna som tagit sig till Åre testar visserligen en del skidor. Men de passar också på att njuta av Åres högzon i lugnan ro, vilket är förståeligt, och skidtestet hamnar något i skuggan av Skutan. Under lördagen däremot, som är skidtestets andra och sista dag, så får leverantörerna skruva bindningar för fulla muggar.

Kung Bore har nämligen under natten bestämt sig för att trolla fram närmare 30 sekundmeters blåst vilket resulterar i att VM8:an tvingas stänga och hela skidtestet får flytta till området kring VM6:an och WC-liften istället.

Detta sker i all hast. Skistars skotrar kör skytteltrafik med skidor och tält och annat som leverantörerna kånkat med sig till Åre. Och på dryga timmen har hela området, med undantag för några enstaka leverantörer, förflyttat sig till andra sidan berget, imponerande. Åkningen är begränsad, och vädret lika så. Det är långa liftköer och föret är både hårt och knöligt. Men inga sura miner syns, varken på besökare eller leverantörer. Snarare tvärtom, allt elände har på något märkligt sätt skapat perfekta förutsättningar för att testa nya skidor. Det finns liksom inte så mycket annat att göra.

Det snöar i sidled under lördagen och många besökare i Åre är nyfikna på lite bredare skidor.
– Det är betydligt mycket mer friåkningsskidor ute här i Åre i jämförelse med i Sälen förra helgen. Säger August Byberg som står i Faction-tältet (som för övrigt är det enda märket som erbjuder monoski för provkörning).

Det är även en del besökare som passar på att provköra randoneé-grejer och Dynafit och G3 som nischat sig på den kategorin har en hel drös med lättviktsmodeller som står uppradade.
– G3 Seekr 100 är riktigt lätt! Den väger mellan 1260-1580 gram, beroende på längd. Berättar David Nilsson som lånar ut både G3 och Dynastar-skidor.
Hos Head står blivande skidlärare från Åre Skidlärarlinje och skruvar bindningar samt diskuterar skidors olika egenskaper med nyfikna gäster. David Nilsson från Head förklarar vilken som är den hetaste modellen denna säsong.
– Head Joy är riktigt populär bland tjejerna, den bygger på Head Kore men med kortare längder och en framflyttad monteringspunkt. Berättar David samtidigt som en student ställer in bindningen på samma skida åt en förväntansfull skidtestare.
Och det är många leverantörer som med enkelhet beskriver vilka som är favoriterna ur skidsortimentet. Hos Scott är det definitivt inga frågetecken kring vilken skida som är den mest populära just nu.
– Slight 83 är favoriten! Berättar Sam Hellström utan att behöva mer än en millisekunds betänketid.

– Nu ska vi testa snowboards! Ropar någon entusiastiskt i myllret av folk.

Och även om det är långt ifrån lika många snowboardleverantörer som skidleverantörer så är brädans återkomst faktiskt påtaglig under Ski Test Weekend i Åre.
– Många som åkte snowboard på 90-talet har fått en nytändning igen. Berättar Ola Nygårds som distribuerar brädor från Lib Tech, Gnu och Jones. 

Han förklarar också en hel del spännande innovationer som cirkulerar i snowboardvärlden. Bland annat en spännande lösning för att motverka hugg genom ett konkavt belag där brädan är som bredast, tänk er en tvärgående rockerprofil fram och bak.

Skidtestet pågår fram till 15.00 under lördagen, därefter blir det mörkt, och eftersom backarna vid VM6:an saknar belysning så faller det sig naturligt att runda av vid den tiden. 37 686 åk lyckades alla som besökte Åre under skidtestet skrapa ihop, vilken också är den summa som Skistar skänker till Musikhjälpen i år, och åkningen var således inte förgäves.

Ski Test Weekend Åre, som också går under smeknamnet ”Skidtest och fest” lever troligtvis upp till de allra flestas förväntningar under kvällstid. Det är gott om folk i byn och det är en härlig atmosfär som infinner sig under hela helgen. Den som inte gick ut för hårt på Bygget hade magiskt åkning att vänta dagarna efter skidtestet då stormen lagt sig och vädret klarnat upp. Faktiskt riktigt episk åkning för de som lyckades lokalisera vart snön blåst in någonstans.

Skidtestarhelgerna är slut för detta år. Säsongen är igång på riktig och nu hoppas vi att vintern fortsätter lika bra som den börjat!

Under skidtestet i Åre passade Freeride på att teståka lite bredare pistskidor, ett test som publiceras snart här på sajten.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.