Magiskt bra skidtest i Vemdalen

Närmare trettio leverantörer fanns på plats under säsongens första skidtest i Vemdalen som levererade perfekta förutsättningar med nysnö och strålande sol. Och vi träffar en lokal svensk skidtillverkare som har Byggmax-trä i sina skidor. 

Vemdalsskalet fick likt övriga fjällvärlden en leverans med nysnö inför helgen. Det ny fluffet hade vackert lagt sig på trädtopparna och tillsammans med en strålande novembersol, några minusgrader och en drös med skidleverantörer var ramen komplett för att testa skidor och lägga vinterns första svängar.

Skidtestet går under namnet Ski Test Weekend Vemdalen (som pågått parallellt med Ski Test Weekend Hemsedal) och arrangeras av Skistar i Persbacken på skalspasset där besökarna får testa så många skidor som de hinner med under liftens öppettider.

Det är en backe öppen, vilken kan låta ynkligt, men Persbacken är riktigt fin och blir bara isig längst ned precis innan liften. Utanför pisten ligger några fluffiga decimeter som bjuder in till offpiståkning för den som inte är rädd att ofrivilligt behöva köpa loss sina testskidor.

Totalt är det närmare 30 olika leverantörer som representeras under skidtestet i Vemdalen. Majoriteten består av skidmärken men även några snowboard-, goggles- och klädmärken har letat sig in på området.

Stämning är fantastiskt god och det är gott om folk i omlopp under de dagarna som tillställningen pågår. Leverantörerna är tillmötesgående och vänliga och tar sig tid för att diskutera rockerprofiler, svängradier och monteringspunkter. De delar gladeligen med sig av goda råd och drar sig inte ens för att tipsa om konkurerande alternativ, allt för att Vemdalsskalets gäster ska bli nöjda med sina eventuella framtida skidköp.

– Det ökar med folk här i Vemdalen och alla är så peppade i början på säsongen! Säger Joakim Johansson från Nordica med ett stort leende på läpparna.
– Enforcern är den skida som går mest, en traditionell skida med lite rocker som är stabil och tål fart. Tilläger han när vi frågar vilken som är den populäraste modellen från Nordica (här ser du vad Freerides teståkare tycket om Enforcer 104 i aktuell version år 2019/2020). 

Men smaken bland besökarna är lika delad som en splitboard i uppförsbacke och åsikterna om vilken skida som egentligen är bäst går ofta isär.
– Nordica Enforcer 104 passade inte mig faktiskt. Völkl Mantra är favoriten än så länge. Säger en av de två glada skidtestar-stammisarna med gula byxor innan de beger sig upp med liften.

I Black Crows tält är det full fart och det är framför allt modellen Atris som lockar till sig besökarna.
– Den är bra på det mesta och är riktigt kvick trots sin bredd. Säger Jonas Nilsvander från Black Crows.
– Dom här känns väldigt bra! Flikar en nöjd skidåkare in, som precis testat ovan nämnda modell.

En tredje person är ivrig att komma iväg på sina Atris efter att Jonas ställt in bindningarna och mottagit ett körkort i pant gentemot skidorna som ska testas.

Hos svensktillverkade Extrem berättar Stefan Cederberg lite kort om modellen ”Mothertree” som finns i två tappningar med 95 respektive 105 i midjan.
– Den är framtagen i samarbete med Inspire Us. Säger Stefan med rak rygg.

Och visst känns det härligt och fräscht med en högst lokalproducerad skida som tagits fram i samarbete med en organisation som arbetar för jämställdhet inom action- och livsstilssporter.

På lunchen sitter en annan inspirationskälla, nämligen Tom-Oliver Hedvall, och berättar anekdoter från pågående snöläggning i Åre, där han bor.
– Alla borde prova att lägga snö. Det är riktigt jävligt! Berättar han samtidigt som mungiporna sträcker sig mot taket på restaurangen.

Tom-Oliver Hedvall är kanske mer känd som miljökämpe och skidåkare än som snöläggare, och är bland annat aktuell med filmen ”12 000 km” som skildrar en fantastisk resa mot Japan längs den transsibiriska järnvägen. Tillsammans med Anton Björklund driver han också skidmärket Cmd. som givetvis också finns representerade i Vemdalen under skidtestet.
– Våra skidor byggs i Åre Skidfabrik, precis som Extrem. Berättar Tom-Oliver och låter oss testa nya modellen ”The Reaper”.

Längst ut på kanten av området spatserar en spännande figur, som ställt upp ett fåtal skidor och en beachflagga med texten ”EF Skis. Handmade in Hudiksvall”. Nyfiket hör vi oss för vad detta, för oss, okända skidmärke har att erbjuda.
– Jag har 5 olika modeller. Det är park och allmountain-skidor. Förklarar Elias Fyhr, grundare av EF Skis, samtidigt som han lyser upp lite och berättar att han faktiskt till och med sålt några skidor i år.
– Jag bygger skidorna hemma i garaget. Träkärnan är det mest kritiska, jag använder gran och furu som jag köper på Byggmax. Tillägger han med största seriositet och entusiasm.

Skidmodellerna har inga namn men under det återvunna topsheetet talar designen för vilka egenskaper skidorna besitter.
– EF-skidorna med katten på påminner om Icelantic Nomad 105. Flikar en glad besökare med ett par Hudiksvalls-skidor på fötterna in.

I liftkön pratas det om afterski samtidigt som solen sakta men säkert letar sig ned bakom intilliggande fjäll. På toppen glimtar det sista solljuset förbi och skapar ett värmande orangefärgat sken som lägger sig över hela Vemdalsskalet samtidigt som vi njuter av dagens sista åk.

Vemdalen levererar en förstklassig start på säsongens och freerideredaktionen ser redan fram emot kommande skidtester.

Ski Test Weekend

Samtliga leverantörer under Ski Test Weekend Vemdalen:
Bliz, Dynafit, Giro, Rossignol, Black Crows, Head, Nordica, Blizzard, Smith, Marker, Dalbello, Völkl, Extrem, Haglöfs, Ortodox, K2, Elan, Salomon, Atomic, Cmd. Skis, Appertiff, Jones, Libtech, Gnu, Burton, Icelandic & EF Skis.

Kommande skidtester:

  • Sälen, 5-8 december
  • Åre, 12-15 december
  • Trysil, 12-15 december

Mer information om Ski Test Weekend hittar ni på skistar.com

Videoinslag från Vemdalen: Vilken är årets bästa allmountainskida?

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.