Sommarvikarie på Freeride: Axel Adolfsson

Freeride har funnit den perfekta vikarien för sommarens publiceringar på sajten. Han kan titulera sig filmproducent, fotograf, filmare, klippare, halvfärdig ingenjör, skribent och skidtestare. En ung man från ”schlätta” mellan Sverige stora sjöar Vänern och Vättern som gör det hela med en gnutta prestationsångest som drivkraft. Möt eder vikarierande redaktör under sommaren – Axel Adolfsson.

Att ta riktigt snygga skidbilder är det en del som kan därute. Att skriva om skidåkning på ett intressant sätt finns det också några i Skidsverige som kan. Att filma & klippa skidåkning och berätta någonting, inspirera eller bara peppa med dessa rörliga bilder finns även det en hop av duktiga kreatörer som bemästrar. Att sälja in material – film, foto, text – till uppdragsgivare är dessa människor lite olika bra på. Trodde du att det var slut där? Nej, sedan ska det utlovade materialet dessutom lämnas i tid.

Att behärska allt ovanstående är det inte särskilt många som gör. Men Freeride har en frilansare som ständigt levererar och samtidigt är proffsig, trevlig och ständigt på jakt efter utveckling. Tydligen, inte känt före denna intervju, med en ständig liten prestationsångetsklump i magen. Möt Freerides sommarvikarie 2018 – Axel Adolfsson.

Hej Axel, hur är läget och vad gör du just nu?
– Hej, allt gott här! Precis hemkommen efter några veckor på resande fot. Har varit nere i Schweiz för att kika på vad hjärtat i Alperna har att erbjuda sommartid och besökt Åre för att samla material till sommarens publiceringar.

Du axlar rollen som vikarierande chefredaktör på Freeride under sommaren: Vad har du för förväntningar?
– Mycket skärmtid! Men en fin möjlighet att få uttrycka mig med det skrivna ordet. Bilder och film är kul att jobba med men att måla med ord är nästan mer stimulerande. Lite spänt också så här på förhand innan jag känner att kreativiteten verkligen håller för att leverera relevanta artiklar att dela med mig av till läsarna.

På sommaren går skidpeppet ned ganska rejält för de flesta: Vad ska du skriva om egentligen?
– Det röda tråden blir klimatförändring och sociala medier. Det kommer dyka upp tips på hur du fördriver tiden innan den första snön faller. Personporträtt kommer att blandas med aktuella skeenden i skidvärlden och givetvis ska det ges tips på bra skidfilm som hjälper till att bygga upp peppet inför vintern.Du är på synnerligen god väg att etablerade dig som skidfotograf med drösvis med jobb i vintras, om du bara får välja ett uppdrag som du gjorde i vintras: Vilket var det roligaste?
– Hmm, svår fråga. Alla reportage där jag fått jobba med Andy Vogel som åkare har varit riktigt roliga. Framför allt resan till Kebnekaise (publiceras i mars 2019, reds. anm). Hans vinnarskalle och hans goda skidteknik är guld värda när anmarscherna är långa och kraven på perfektion är höga. Sen hade jag en magisk dag i Verbier tillsammans med Cody Bramwell, Christoffer Granbom och Adam Björk. Att få till bra bilder var enkelt med tre åkare i deras kaliber som dessutom vet exakt var i systemet snön är bäst just för tillfället.

Du har ju pausat en spikrak karriär som ingenjör för att kunna fotografera, filma och skriva om skidåkning på heltid: Hur ofta längtar du tillbak till ett ordentligt jobb med fast och fet månadslön?
– Det händer titt som tätt, eller jag funderar snarare i banor av ”Vad har jag gett mig in på?”. Många timmar vid emailklienten på datorn och ganska många ångestladdade perioder ligger bakom varje bild och varje stycke text. Samtidigt är det extremt stimulerande för sinnet att hela tiden tvingas brotta ned de problemen som står i vägen för att nå fram till målet. Just att allting är svårt gör det också roligt. Utan min vän och kollega Victor Daggberg, som har en kreativitet utöver det vanliga och en tro på att allt är möjligt, hade allt varit betydligt svårare och tråkigare.


NM från insidan med William Larsson


Under NM i Riksgränsen fick du från oss på Freeride uppdraget att skugga William Larsson med din filmkamera: Hur var det?  
– Det var intressant, men återigen ångestladdat. Innan en produktion publiceras river och sliter tankarna i sinnet och frågan ”Är detta bra nog?” snurrar konstant. William var lätt att jobba med och han har en stark och fin personlighet som underlättade arbetet med att skapa en film med en bra karaktär. Sen är det alltid kul att får vara med i det innersta och få dokumentera vad som inte alltid syns utåt i vanliga fall. En fin möjlighet som ges journalister, skribenter, fotografer och filmare!

Ok, stort lycka till då säger jag och går offline i fem veckor!
– Tack!

Axel Adolfsson

Född: 1993 i Skövde
Utbildning:
Studieuppehåll från Chalmers, tanken var att bli civilingenjör inom Väg- och vattenbyggnad.
Sysselsättning:
Driver Three Piece Media Production tillsammans med Victor Daggberg
Bästa maten efter en skiddag:
Pasta med riktigt krämig ostsås
Favoritskidort:
Monterosa området, mycket skidåkning per euro!
Uppdragsgivare:
Ytterst varierande
Drömresa på skidor:
Nå toppen av Punta Gnifetti

Ett axplock av Axel Adolfssons publiceringar på Freeride:

Fler artiklar av Axel hittar du här.

Tipsa  Axel: Vad vill du läsa om i sommar? Lämna en kommentar nedan och var med och påverka innehållet! Det går också bra att maila till: vikarie @ freeride.se

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. adolfssonaxel
  0
  adolfssonaxel | 2018-07-14 18:17          

  @Fabianomne Tack! Hoppas bjuda på engagerande läsning!

 2. Fabianomne
  2
  Fabianomne | 2018-07-14 11:25          

  Snyggt!! Lycka till Axel, ser fram emot att läsa!

 3. Martin_Akesson
  3
  Martin_Akesson | 2018-07-13 03:01          

  Detta kommer bli bra! :)