13 skidorter som räddar sommaren

Sommarsemester och sugen på skidåkning? Freeride har listat 13 heta kandidater som kan hjälpa dig stilla begäret. Här är listan med några orter runt omkring i världen som erbjuder sommarskidåkning.

Norge

Folgefonna, Norge

I bergen högt ovan Hardangerfjorden ligger en glaciär där det erbjuds skidåkning från slutet av april till början av oktober. I år 2018 håller Folgefonna Glacier Ski Resort öppet dagligen från 10:e maj till början av oktober. Om du besöker orten tidigt på säsongen finns stora möjligheter till toppturer utanför glaciärbacken. Läs mer om Folgefonna här i reportaget från förra sommaren där Wille Linberg ger undertecknad en ordentlig guidning av området. Missa inte heller årets Freeride Video Awards vinnare ”Fonna Forever” som är inspelad på Fonlgefonna.

Folgefonna
Liftar: 1
Fallhöjd: 250
Höjd: 1460 möh

Stryn, Norge

Stryn sommerski senter stoltserar med att Vinter är bäst på sommaren. Den 1000 meter långa sittliften tar dig 290 fallhöjdsmetrar upp på glaciären Tystigbreen. Skidcentret ligger 45 km från Stryn centrum och de håller öppet från 1a juni till 8:e juli. De gamla rävarna Anders Wingqvist och Fredrik Schenholm har tidigare besökt orten. Läs deras reportage här:

Stryn
Liftar: 1
Fallhöjd: 290
Höjd: 1350

Schweiz

Zermatt, Schweiz

På turistkontorets hemsida går det läsa att du bör klä dig som om det vore en varm vårdag när du besöker Theodul Glacier för att lägga sommarsvängar. Har du tröttnat på badshortsen och skidnerverna börjat rycka vilt i benen kan det därför vara värt att överväga ett besök i Zermatt. Sommarsäsongen inleds 2:a maj och pågår fram till 14e oktober.
Freeride har tidigare testat glaciären och lyckades då pricka in landets varmaste dag på 40 år:
https://www.freeride.se/sommarskidakning-i-zermatt/

Zermatt
Liftar: 9
Fallhöjd: 944
Höjd: 3883

Saas-Fee, Schweiz

Det coolaste du kan göra i ett varmt klimat är att besöka Saas Fee. Med 20 km galciärpist och med chans att se några av världens bästa skidåkare sommarträna är orten ett alternativ för den i sommarsolen skidtörstande utförsåkaren.
Vill du se rörligt material från orten ska du kika Jesper Tjäder och Oscar Westers edit från hösten 2017:
https://www.freeride.se/tjader-wester-fran-saas-fee/. Om du är en av de där skidåkarna som lägger skidorna helt på hyllan under sommaren, men sedan blir rastlös under hösten kan Saas-Fee också vara en riktigt bra ort för dig som vill ha det vitt redan före julafton, läs reportaget ”Första snön är alltid vitast”.

Saas-Fee
Liftar: 3
Fallhöjd: 630
Höjd: 3500

Österrike

Hintertux, Österrike

Svårt att få semestern att klaffa med öppettiderna i liften? Då ska du ta en närmare titt på glaciären i Hintertux. Som Österrikes enda åretruntöppna skidort spelar det ingen roll när på året du kommer ifrån jobbat på hemmaplan.
Gänget på brädtillverkaren Furberg verkar haft mycket at göra på jobbet 2014 och lyckades inte ta semester över huvud tagit. Hur de löste problemet kan du se på länken nedan:
https://www.freeride.se/kolla-forsasong-hintertux/

Hintertux
Liftar: 22 st
Fallhöjd: 590
Höjd: 3333

Stubai, Österrike

Stubia glaciären i Österrike stänger sina liftar 3e juni, men öppnar åter 30e juni för och låter de sedan snurra på hela vägen in i nästa säsong. På bekvämt avstånd från Innsbruck och dess flygplats ligger glaciären centralt till i Alperna. Många rapporter från skidåkare som tidigt inleder säsongen brukar dyka upp från Stubai. Förra hösten besökte till exempel sverigeeliten i friåkning, Carl & Olle Regnér samt Kristofer Turdell glaciären för att värma upp inför vad som kom att bli vintern då Turdell kammade hem första totalsegern i på FWT.

Stubai
Liftar: Upp till 10 st
Fallhöjd: 1033
Höjd: 3250

Kaprun, Österrike

Österrikes enda skidort med sommarskidåkning utan för Tyrolen. Glaciären Kitzsteinhorn ovan Kaprun bjuder på sommarskidåkning fram till 22e juli, men med en liten brasklapp för att vädret kan tvinga glaciären att stänga tidigare.

Kaprun
Liftar: 13 st
Fallhöjd: 1227
Höjd: 3203

Frankrike

Les 2 Alpes, Frankrike

På en glaciären i Le 2 Alpes kan du mellan kl 07.00-12.30 åka skidor hela sommaren lång. Eller ja, mellan 23e juni och 1a september håller liftarna öppet. Fira midsommar hemma och åk sedan till Frankrike för att åter känna farten och kraften från skidorna som glider över snön.

Les 2 Alpes
Liftar: 17 st
Fallhöjd: 400
Höjd: 3600

Sverige

Riksgränsen, Sverige

Skidåkningn runt midsommarstången? I riksgränsen är det möjligt. Packa krans och pjäxor och be ge dig norr ut under den ljusaste helgen på året för en upplevelse utöver det vanliga.

Riksgränsen
Liftar: 6 st
Fallhöjd: 409
Höjd: 500 möh

Kanada

Whistler, Kanada

Horstman Glacier erbjuder skidåkning för skidsugna nordamerikaner som inte fått nog efter att sommaren anlänt. Vanligtvis erbjuds det skidåkning i ca två månader sommartid berättar den fleråriga säsongaren Sofia Lewerin. Men ett varmare klimat hotar sommarskidåkningen och i år är glaciären öppen mellan 9e juni och 15 juli. Uppe på glaciären finns bland annat en stor park där Momentum Camps, världens störta sommarcamp, arrangeras.
Edit från Momentum Ski Camp 2017 finns här:
https://www.freeride.se/slaskabstinens-fran-whistler/

Whistler
Liftar: 1 st
Fallhöjd: 140
Höjd: 2280

Chile

Ski Portillo, Chile

Om norra halvklotet inte duger finns det skidorter på andra sidan klotet som erbjuder skidåkning när vi här hemma har sommar. En av dessa är Ski Portillo i Chile som slår upp sina portar 24e juni och låter liftarna snurra fram till 10e september. Missa inte bergsguiden Andreas Bengtssons reportage om Chiles skidorter förra sommaren ”Chile – Alperna på anabola”.

Portillo
Liftar: 14 st
Fallhöjd: 836
Höjd: 3347

Nya Zeeland

Craigieburn Valley, Nya Zeeland

Craigieburn Valley lovar sina besökare puder och smala couloirer. Har du vägarna förbi Nya Zeeland och gillar svår och utmanande åkning bör du definitivt packa med friåkningslaggen. Vanligtvis håller anläggningen öppet juni till oktober.

Craigieburn
Liftar: 3 st
Fallhöjd: 612
Höjd: 1922

Sydafrika

Tiffindell Ski Resort, Sydafrika

Japp, du läste rätt. Tiffindell erbjuder skidåkning juni till augusti på en otippad plats. Höjden över havet och resortens dedikering att säkerställa en god snötillgång gör det möjligt att åka skidor även i Sydafrika.

Tiffindell Ski Resort, Sydafrika

Liftar: 2 st
Fallhöjd: 200
Höjd: 2900

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.