12 episka orter med sommarskidåkning

Sommarsemester och sugen på skidåkning? Freeride har listat 12 heta, förlåt kalla, kandidater som kan hjälpa dig stilla begäret. Här är listan med några orter runt omkring i världen som erbjuder sommarskidåkning.

Att åka skidor på sommaren är en riktigt häftigt upplevelse. Är du en initierad åkare så bör du testa detta åtminstone någon gång i ditt skidliv.

Belackarna tycker så klart att det är en skriande brist på kallsnö, krispigt kall väderlek och allt som hör vintern till. Varför besvära sig med skidåkning när man kan spela golf, bada och grilla flintastek? Dessutom har man kanske redan vallat skidorna, torkat ur pjäxorna, fettat in skidhandskarna och så vidare inför nästa vinter.

Ja, det finns andra roliga och sköna aktiviteter sommartid. Och ja, det är helt korrekt att skidföret är annorlunda i de flesta fall om du inte åker till södra halvklotet, alternativt vinner jackpot och prickar ett somrigt snöfall.

Sommarskidåkning är helt enkelt en annan grej än skidåkning mitt i vintern. Sommarens puder är slush. Den där mosiga, mjuka och sköna snön som oerfarna skidåkare med smala pistskidor anser vara benbrytarföre.

Att många inte förstår hur kul det är med slush är ett mysterium. Bocka bara av de tre viktiga detaljerna – tillräckligt breda skidor typ 100-110 mm,
anpassa tekniken och blanda upp skären med sladdande sväng och slutligen ha väl vallade skidor (guldstjärna om du har använt valla för plusgrader) – så kan du inleda en kärleksrelation med sommarskidåkningen. Och du, efter skidåkningen kan du i många fall gå och bada och därefter tända grillen.

Norge

Folgefonna, Norge

I bergen högt ovan Hardangerfjorden ligger en glaciär där det erbjuds skidåkning från slutet av april till början av oktober. Folgefonn a Glacier Ski Resort håller vanligen öppet dagligen från mitten av maj till början av oktober.

Om du besöker orten tidigt på säsongen finns stora möjligheter till toppturer utanför glaciärbacken. Läs mer om Folgefonna här i reportaget där Wille Linberg ger undertecknad en ordentlig guidning av området. Missa inte heller Freeride Video Awards vinnare ”Fonna Forever” som är inspelad på Fonlgefonn, blir du inte peppad på sommaråkning efter den filmen så kan vi med 98 procents säkerhet säga att det är något något knas med din snövibe. 

Folgefonna
Liftar: 1
Fallhöjd: 250
Höjd: 1460 möh

Stryn, Norge

Stryn sommerski senter stoltserar med att Vinter är bäst på sommaren. Den 1000 meter långa sittliften tar dig 290 fallhöjdsmetrar upp på glaciären Tystigbreen. Skidcentret ligger 45 km från Stryn centrum och de håller öppet från 1a juni till 8:e juli. Numera kör man catski också, vilket kostar cirka 7-800 kr per tur och då får du ett riktigt långt åk.

Stryn
Liftar: 1
Fallhöjd: 290
Höjd: 1350

Schweiz

Zermatt, Schweiz

På turistkontorets hemsida går det läsa att du bör klä dig som om det vore en varm vårdag när du besöker Theodul Glacier för att lägga sommarsvängar. Har du tröttnat på badshortsen och skidnerverna börjat rycka vilt i benen kan det därför vara värt att överväga ett besök i Zermatt. Sommarsäsongen inleds normalt i maj och pågår fram till oktober.
Freeride har tidigare testat glaciären och lyckades då pricka in landets varmaste dag på 40 år, läs reportage sommarskidåkning Zermatt

Zermatt
Liftar: 9
Fallhöjd: 944
Höjd: 3899

Saas-Fee, Schweiz

Det coolaste du kan göra i ett varmt klimat är att besöka Saas Fee. Med 20 km galciärpist och med chans att se några av världens bästa skidåkare sommarträna är orten ett alternativ för den i sommarsolen skidtörstande utförsåkaren.
Vill du se rörligt material från orten ska du kika Jesper Tjäder och Oscar Westers luftiga edits från hösten 2017.

Om du är en av de där skidåkarna som lägger skidorna helt på hyllan under sommaren, men sedan blir rastlös under hösten kan Saas-Fee också vara en riktigt bra ort för dig som vill ha det vitt redan före julafton, läs reportaget ”Första snön är alltid vitast” som handlar om försäsongen i Saas-Fee.

Saas-Fee
Liftar: 3
Fallhöjd: 630
Höjd: 3600

Österrike

Hintertux, Österrike

Svårt att få semestern att klaffa med öppettiderna i liften? Då ska du ta en närmare titt på glaciären i Hintertux. Som Österrikes enda åretruntöppna skidort spelar det ingen roll när på året du kommer ifrån jobbat på hemmaplan.

Gänget på brädtillverkaren Furberg verkar haft mycket att göra på jobbet 2014 och lyckades inte ta semester över huvud tagit. Hur de löste problemet kan du se här:

Hintertux
Liftar: 22 st
Fallhöjd: 590 m
Höjd: 3 268 möh

Kaprun, Österrike

Österrikes enda skidort med sommarskidåkning utan för Tyrolen. Glaciären Kitzsteinhorn ovan Kaprun bjuder på sommarskidåkning fram till 22e juli, men med en liten brasklapp för att vädret kan tvinga glaciären att stänga tidigare.

Kaprun
Liftar: 13 st
Fallhöjd: 1227 m
Höjd: 3 029 möh

Frankrike

Les 2 Alpes, Frankrike

På en glaciären i Le 2 Alpes kan du mellan kl 07.00-12.30 åka skidor hela sommaren lång. Eller ja, mellan 23e juni och 1a september håller liftarna öppet. Fira midsommar hemma och åk sedan till Frankrike för att åter känna farten och kraften från skidorna som glider över snön.

Les 2 Alpes
Liftar: 17 st
Fallhöjd: 400 meter
Höjd: 3 600 möh

Sverige

Riksgränsen, Sverige

Skidåkningn runt midsommarstången? I riksgränsen är det möjligt, ja om snöläget är bra. Säsongen 2021 blev det ingen midsommaråkning i Gränsen, men året innan var det skiddans kring stången. Kolla om det är öppet, packa krans och pjäxor och be ge dig norr ut under den ljusaste helgen på året för en upplevelse utöver det vanliga.

Riksgränsen
Liftar: 6 st
Fallhöjd: 409 meter
Höjd: 909 möh

Kanada

Whistler, Kanada

Horstman Glacier erbjuder skidåkning för skidsugna nordamerikaner som inte fått nog efter att sommaren anlänt. Vanligtvis erbjuds det skidåkning i en-två månader sommartid. Men ett varmare klimat hotar sommarskidåkningen. Uppe på glaciären brukar det finns en stor park där olika camps arrangeras. 

Whistler
Liftar: 1 st
Fallhöjd: 140
Höjd: 2 284 möh

Chile

Ski Portillo, Chile

Om norra halvklotet inte duger finns det skidorter på andra sidan klotet som erbjuder skidåkning när vi här hemma har sommar. En av dessa är Ski Portillo i Chile som slår upp sina portar 24e juni och låter liftarna snurra fram till 10e september. Missa inte bergsguiden Andreas Bengtssons reportage om Chiles skidorter förra sommaren ”Chile – Alperna på anabola”.

Portillo
Liftar: 14 st
Fallhöjd: 762 m
Höjd: 3 310möh

Nya Zeeland

Craigieburn Valley, Nya Zeeland

Craigieburn Valley lovar sina besökare puder och smala couloirer. Har du vägarna förbi Nya Zeeland och gillar svår och utmanande åkning bör du definitivt packa med friåkningslaggen. Vanligtvis håller anläggningen öppet juni till oktober.

Craigieburn
Liftar: 4 st
Fallhöjd: 501 m
Höjd: 1 811 möh

Sydafrika

Tiffindell Ski Resort, Sydafrika

Japp, du läste rätt. Tiffindell erbjuder skidåkning juni till augusti på en otippad plats. Höjden över havet och resortens dedikering att säkerställa en god snötillgång gör det möjligt att åka skidor även i Sydafrika.

Tiffindell Ski Resort, Sydafrika

Liftar: 2 st
Fallhöjd: 200
Höjd: 2900

Text: Axel Adolfsson & Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.