På besök i SNØ Oslo: Skandinaviens första inomhusbacke

SNØ i Lørenskog, precis utanför Oslo, är Skandinaviens första inomhusbacke för alpin skidåkning. Premiären var i mitten på förra veckan och vi var där i helgen och åkte. Kommer framtidens skidåkning att ske inomhus?

Det är mitten av januari 2020 och jag kör hela vägen från Göteborg till Oslo utan att se en fläck snö på vägen. Från de södra svenska fjällen kommer rapporter om katastrofalt snöläge och även i det majestätiska Norge är det skralt med snö i många orter som i vanliga fall är rena puderhålorna. Mitt i denna dystopiska tid präglad av klimatångest slår Snø upp portarna. En inomhusanläggning med snötäckta arealer på 36 000 m2 för både alpint och längd. Sett till den snötäckta ytan ligger SNØ därmed i topp 3 över världens största inomhusanläggningar för skidåkning. Backen är 500 meter lång och har 80 höjdmeter, som brantast är den 22 grader.

Här sitter jag i bilen, spyr ut avgaser och funderar över en framtid med skidåkning utan varken bluebird, frisk vind som ger mig rosiga kinder eller långa åk som bränner i låren. Men väl framme blir jag lugnad i mina farhågor av Morten Dybdahl, VD på Snø:
– Vi tror inte att skidåkningen utomhus tar slut, absolut inte. Men vi ser att det blir allt större variationer i vintrarna och att säsongen blir kortare, därför finns det ett behov av en anläggning som Snø, förklarar han.

När jag anländer pågår det fortfarande mycket arbete och parkeringen är en tillfällig grusplan. Det är tidigt på morgonen, men redan en hel del aktivitet. Det är en snygg och imponerande byggnad utifrån. Den vita huskroppen, som är mycket lägre än vad jag föreställt mig, följer terrängen och får därför en naturlig fallhöjd. Fasaden med den isvita färgen och de avlånga fönstren påminner om ett arktiskt landskap. Väl inomhus i den varma delen förflyttas du direkt in i en skilodge-stämning. Det är stort, luftigt, och snyggt. Mycket har hänt sedan världens första inomhusbacken öppnade 1927 i en nedlagd tågstation i Wien.

I den varma delen finns det restauranger, skiduthyrning, omklädningsrum med rymliga skåp som du kan låsa och två riktigt bra skidbutiker: Sport 1 och Atomic Pro Center. Bor du i Oslo och älskar skidåkning är det värt att åka till Snø bara för dessa butikers skull:
– Vi vill erbjuda en komplett skidupplevelse för våra gäster. Och tillgången till bra material är en del av det, menar Morten.

Vi tar in oss i själva hjärtat av anläggningen med smala längdlagg och tighta kläder. Morten är som de flesta norrmän flink til å stå på ski. Som längdåkare får du här en riktigt bra träningsbana som går i en 1 kilometer lång balkong som hänger från taket. Banan är teknisk med många svängar och några stigningar. Du kan välja mellan spår för klassisk stil och för skate. Spåren är fina och snön håller hög kvalité med bra glid. Här är vädret konstant och därför är det enkelt att valla. Du kan koncentrera dig på träningen.

Efter några rundor i spåren tar vi en kopp vid Spiseriet.
– Det är en myt att alla i Norge åker skidor, menar Morten.
– Hälften av dagens ungdomar gör inte det. Under invigningen bjöd vi in tre skolklasser från Oslo och vi blev förvånade över hur många som aldrig hade åkt tidigare. Men det gjorde succé och många av dem blev inspirerade att fortsätta att åka. Det i sig är väldigt positivt, menar han.

Jag ställer den självklara frågan, varför bygger man en inomhusanläggning i ett land som i alla fall enligt mig har bland världens bästa skidåkning och en otroligt tillgång till snö. Året runt dessutom med anläggningar som Stryn och Folgefonna?
– En anledning är som jag nämnde förut de extrema variationer vi ser på vintrarna. Men det finns även ett stort behov bland de som vill träna och bli bättre på sin åkning att kunna göra det året om och på ett enkelt sätt i vardagen, svarar Morten.
En viktig målgrupp är alpina- och längdklubbar som får tillgång till en lättillgänglig träningsanläggning. Det norska alpina landslaget har redan bokat in 50 dagar under 2020.

Det är lätt att förstå vad han menar. Även om backen inte är särskilt lång eller brant så ser jag flera grupper av ungdomar från olika slalomklubbar nöta laps med teknikträning. En grupp på tre tränare står vid kanten till det sista hanget i den avancerade backen och har full koll på ungdomarna. Jag blir grymt imponerad av hur de pumpar upp farten i svängarna och av all åkglädje som de sprider.

Två snowboardåkare och ett par jibbers finslipar tekniken i parken som bjuder på ett par rejäla hopp, boxar och rails. Några av de är nybörjare och har mest bara kul. En av åkarna är vass och får rejält med luft under laggen och det känns som att han ska crasha in i längdspårens balkong ovanför. Men höjden är bra tilltagen och det ska mycket till för att det inte ska räcka.

Hur är det att shredda här då som vanlig skidåkare? Du kan välja mellan en familjebacke, en teknisk och en barnbacke. Det finns två liftar, en sittlift och en släplift. Sittliften tar dig till toppen där du kan välja att starta lite flackt eller ta dig upp till startgropen, då får du en kort men rejäl brant som ger dig bra med fart i starten. Med ett par långa Atomic X9 som bara sticker i väg får jag ändå rätt kul och bygger upp fart för att kunna driva igenom det flackare partiet. Väl där kan du välja skiers left för ett snällare avslut eller rakt fram in i hanget för att följa den tekniska banan. Längre till vänster finns parken och nedanför den lilla barnbacken med tomtar och troll att köra slalom igenom på klassiskt manér.

Efter några laps där jag blir alltmer förälskad i de vassa laggen jag lånat kan jag förstå att det funkar för träning. Då menar jag oavsett nivå. Har du åkt ganska lite skidor och har en resa inplanerad är det ett bra sätt att förbereda dig och ha mer kul när du väl är framme. Har du exempelvis aldrig gått på topptur har du här ett utmärkt tillfälle att vänja dig vid hudar, att kliva i och ur techbindningar och att åka på lättare prylar. Randonné-utrustning finns att hyra i butikerna. Snø ersätter inte utomhusåkning på långa vägar, men det är en ambitiös anläggning som ger möjligheter för många att åka skidor utan stora åthävor.

Tillbaka till butikerna: Sport 1 och Atomic Pro Center

Eftersom jag själv brukar jobba i skidbutik hemma i Göteborg så måste jag skriva en liten egen spalt åt dessa två butiker som finns i Snø. Sport 1 är en norsk kedja med flera butiker runt om i landet. Här har de satsat stort med tre våningar skidglädje, från strumpor till hårdvara. Butikansvarige för skidor och pjäxor är svenske Pontus Flingdal, som jag har jobbat ihop med för många år sedan på Udéns Sport i Göteborg. En kraftfull skidåkare och ultralöpare som alltid har ett leende på läpparna.
– Vi har byggt upp en av Nordens modernaste skidbutiker, men det senaste inom boot fitning, skidservice och en fantastisk utbud. Det känns jätteroligt att jobba här, berättar Pontus.
Sport 1 har skiduthyrning och service på våning 1 och där kan du hyra allt från vassa pistcarvers till feta lagg med techbindningar.

Atomic Pro Center har både försäljning och demo av Atomics produkter och en boot fitning-avdelning som går inte av för hackor. Här har du möjlighet att testa produkten direkt innan du köper den eller att känna på pjäxorna efter lästning och komma tillbaka om det inte funkar, lyxigt värre.

Korta fakta om den alpina backen i Snø, Oslo

  • 500 meter lång
  • 90 meter som bredast
  • 80 höjdmeter
  • 22 grader på det brantaste partiet
  • En 4-stolslift
  • En knapplift
  • Ett transportband i nybörjarområdet

 

Vad tycker du om Snø?
Text: Alvaro Susena
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.