Ståhlberg ger ut fotobok

Johan Stålhberg ger ut fotoboken Adrenalin i november och blir stallfotograf för Red Bull Photofiles.

[4908]Johan Ståhlberg fick redan under fotoskolan på Åland för fem år sedan en dröm. Läraren Andy Horner som är en erkänd naturfotograf, visade de fotoböcker han hade gett ut och Johan fick klart för sig vad han ville göra.
– Sista åren har mitt fotande kommit igång på allvar med många tidningsjobb och flera stora reklamuppdrag. Att få vara med under Jon Olsson Super Sessions bland alla internationella stjärnfotografer betydde givetvis mycket för mig. Det här med en fotobok har legat i bakhuvudet hela tiden och nu känner jag att jag har bra material för att göra boken, säger Johan Ståhlberg.

Boken heter Adrenalin och är en fotobok där Johan har fångat skidåkning och MTB med sin kamera. Förutom bilderna kommer flera profiler från skid- och cykelvärlden att skriva texter på olika ämnen. Här märks bland annat Jon Olsson och Oscar Scherlin (freestyle), Kaj Zackrisson och Sverre Liliequist (big mountain), Grete Eliassen (freestyle), Johan Rosengren och Jonas Wahlstrand samt Jerk Looman (skidfilm), Jenny Liljegren (MTB) och Lisa Miskovsky (snowboard). Projektet inleddes förra sommaren och i november ges boken ut på Balkong Förlag.
– Alla bilderna som jag vill ha med finns på plats. Det känns jättebra och snart börjar vi med att formge boken, berättar Johan.


Foto: Mattias Fredriksson

Trots att det finns en uppsjö av duktiga svenska skidfotografer har fotoböckerna lyst med sin frånvaro. Oskar Enanders ”The Powder Road” och Felixarna S:t Clair-Renard och Oppenheim tidigare alster hör till de få undantagen. Johan Ståhlberg tror att det dels beror på att det är svårt att få in sin bokidé hos förlagen som översköljs av förfrågningar från, dels att många skidfotografer är inriktade på tidnings- och reklamjobb. Fotoböcker är mer en naturlig del av jobbet hos natur- och konstfotografer menar han.

Yvonne Linder driver Balkong Förlag tillsammans med kollegan Conny Larsson. De delar också på ett stort skidintresse. Förlaget ger ut illustrerade fackböcker på många teman; från ovanliga människor till whisky, blåbär, mopeder och byggnadsvård. Senare i höst kommer en bok om hur man bygger en egen kajak. Balkong Förlag nappade på Johan Ståhlbergs idé med Adrenalin.
– Det finns många skidfotoböcker utomlands men inte i Sverige. Vi fastnade för Johans idé. Det händer mycket inom skidåkningen nu och en fotobok blir ett tidsdokument som har lång livslängd, säger Yvonne Linder.

För Johan Ståhlberg blir boken Adrenalin lite som kronan på verket på de senaste årens utveckling mot det internationella skidfotots finare salonger. Idag är han etablerad i branschen och kan leva på sina fotojobb.
– Det har gått väldigt bra men jag vet samtidigt att jag inte hade varit här om det inte hade varit för inspirationen och tipsen från Mattias Fredriksson och peppet och småtävlandet om att få till den bästa bilden uppe på berget med Jesper Molin. Vi har haft många grymma arbetsstunder ihop, säger Johan Ståhlberg.

Från boken. Åkare: Mattias Axelsson
Från boken. Åkare: Mattias Axelsson
Foto: Johan Ståhlberg

Senare i höst väntar en prestigefull tvåmånadersutbildning vid Red Bull Photofiles i Österrike. I och med det blir Johan den ende skandinaven som genomgått Red Bulls egen fotoutbildning och får leverera Red Bulls åkar- och eventbilder. Det finns med andra ord flera orsaker till att Johan inte kommer synas hemma i Åre lika mycket i vinter som tidigare.

Text: Dan-Marcus Pethrus

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.