Stor lavin på Lillskutan i Åre – en person uppgrävd och förd till sjukhus

En 300 meter bred lavin gick under söndagen på Lillskutan i Åre. En person grävdes snabbt upp på plats och fördes med ambulanshelikopter till sjukhus med ett brutet ben.

13/4 uppdatering och mer info: LAVINEN I ÅRE – BEGRAVD I 10 MINUTER 70 CM UNDER SNÖN

Strax efter klockan 14.00 under söndagen larmades Fjällräddningen och polisen om att en lavin gått i Åre. Flera räddningsenheter kallades till platsen på Lillskutan för att påbörja en räddningsinsats. Kring 16.00 kunde polisen bekräfta att en man i 20-årsåldern grävts fram ur snön av personer på plats i direkt anknytning till olyckan. Personen var vaken och talbar men fördes till sjukhus med helikopter med ett brutet ben.

En till person ska också ha åkt med en bit i lavinen men lyckades hålla sig ovanför snön, även det en man i 20-årsåldern. Ytterligare fem personer befann sig i området när snön släppte. Det finns inga uppgifter huruvida skidåkarna använde lavinutrustning eller inte.

Lavinen utlöstes på Hällfjället, Lillskutan på en brant sluttning som vätter ned mot Björnen. Enligt uppgift så var lavinen cirka 300 meter bred. Ett rejält snöskred med andra ord, i nuläget är det oklart om det var skidåkarna som orsakade lavinen eller om den utlöstes spontant.

Området ligger utanför Åres skidsystem och därmed spränger inte Skistars personal laviner på platsen.

Vittnet Cecilia beskriver för Expressen hur hon såg flera personer åka under en stor hängdriva i, som enligt henne såg högst lavinfarlig ut.
– Vi satt i Sadelexpressen, och därifrån ser man den här snödrivan, en lavinkant, väldigt väl. Då såg vi sex sju personer där och vi undrade vad sjutton de höll på med? Man såg att det där kommer att braka.

Detta är förstås en väldigt otäck händelse och polispatruller på plats har talat med flera personer i området som chockerats över det inträffade.
– Ett par anhöriga har tagits omhand av polis och sjukvård, även andra personer som varit i chock, säger RLC-befälet Nora Fällman på polisen till SVT.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.