Lavinen i Åre – begravd i 10 minuter 70 cm under snön

I förrgår rapporterade vi om en stor lavin på Lillskutan i Åre. Idag vet vi att lavinen var mänskligt utlöst och att den unga mannen som begravdes hittades cirka 70 centimeter under snön efter tio minuter med hjälp av transceiver och kamraträddning. 

I söndags gick en stor lavin på Hällfjället i Åre där två personer drogs med i raset. Nu står det klart att lavinen var mänskligt utlöst av en snowboardåkare som befann sig ovanpå den stora hängdrivan högst upp på sluttningen. Personen i fråga var på väg nedför Hällfjället men valde att ta av sig brädan och gå upp igen istället för att åka utför den stora drivan. Det var då som hängdrivan släppte och drog med sig ytterligare snö längs hela branten under.

Under hängdrivan befann sig samtidigt en grupp skidåkare varav en person drogs med i snöraset och begravdes under snön. Snowboardåkaren som befann ovanför drivan saknade lavinutrustning men åkte också med i lavinen. Lyckligtvis begravdes mannen inte helt och klarade av att gräva fram sig själv och klarade sig undan utan skador, men givetvis chockad av händelsen.

Skidåkaren som befann sig under drivan begravdes helt, cirka 70 centimeter under snön, men hittades med transceiver och grävdes delvis fram av sina kamrater. Han hade då legat under snön i cirka tio minuter men var vid medvetande och talbar men med smärtor i rygg, höft och ben samt snö i munnen. Mannen fördes senare till sjukhus med ambulanshelikopter.

När skidpatrullen kom till platsen var mannens ansikte framgrävt och parallellt med att personen grävdes fram så låg fokus på att ta reda på om någon annan fanns under snön. Insatserna fortsatte långt in på kvällen av bland annat skidpatrull, fjällräddning, tekniker på Skistar, polis samt ideella krafter. Området är nu avsökt med transceiver, Recco, sond samt tre lavinhundar och inga fler människor har konstaterats begravda.

Detta var en riktigt massiv lavin, totalt cirka 250 gånger 300 meter stor. Blocken i lavinkäglan är gigantiska, i samma storlek som en personbil, enligt Lavinprognoser som igår var ute på platsen för att göra en bedömning av området.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
15 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (15)