Stryn investerar i stabilare lift

I somras blev det ett rejält bakslag för norska skidanläggningen Stryn som inte lyckades få upp den omtalade Breheisen. Nu ska liften rustas upp och målet är en stabilare och säkrare drift.


I höst kommer det stora arbetet med att rusta upp Breheisen i norska Stryn att inledas. Nedsmältningen av isen på glaciären har minskat nio meter sedan 1987 vilket har resulterat i att vinkeln från vändhjulet på toppen har blivit betydligt större än vad det liften och masterna från början var konstruerade för. Avsatta pengar gör att man nu kommer investera i en lift vars liftstolpar är fastmonterade i berget i stället för i snön, vilket kommer leda till en säkrare och stabilare drift. 


Den tidigare årliga installationen av liften har alltid medfört stora utmaningar och sommarens försök till montering blev ett stort bakslag då man inte ens lyckades få upp liften.
– Jag kan inte garantera att vi kör liften nästa sommar, men det ser bra ut och vi är lyckligt lottade att ha en ägare med en vilja att vidareutveckla Stryn, säger Ola Flo på Stryn Sommerskicenter.

Den första etappen av upprustningen var i praktiken genomförd redan innan säsongen då Stryn inledde det omfattande underhållsarbetet av liftens vajrar. Arbetet kommer härnäst fortsätta med monterandet av en avlastningsmast.
 Sammanlagt räknar vi med att investera mellan 3 och 5 miljoner innan vi är helt färdiga, berättar Ola.

Text: Ola Melin

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.