Flera svenskar döda i laviner i Alperna under de senaste dagarna

Under de senaste dagarna har tragisk nog tre svenskar omkommit i lavinolyckor i Alperna.

Svensk bergsguide död i Italien

En svensk man i 50-års åldern har omkommit i en lavin i italienska Marmora i torsdags. Lavinen ska ha gått vid topptursområdet Valle Maira på berget Punta Tempesta i kommunen Marmora i Italien. Mannen var bergsguide och enligt den italienska sajten La Guida var mannen uppe på en bergsluttning med fyra andra när lavinen gick.

Efter lavinen åkte två av personerna ner från berget för att tillkalla hjälp. De andra två i sällskapet grävde fram mannen och påbörjade återupplivningsinsatser. Den 50-åriga mannen fördes senare med helikopter till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Enligt uppgift omkom mannen av trauma.

Mannen var medlem i Svenska bergsguideorganisationen, SBO. I ett uttalande uppger organisationen att de ser alla bergsolyckor som tragiska och att deras tankar går till anhöriga och vänner.

Det gick en annan lavin i området bara några timmar innan lavinen som drabbade svensken och hans sällskap. Tidningen La Voce de Alba skriver att lavinrisken i området är en trea på en femgradig skala, vilket innebär avsevärd risk. UD har bekräftat dödsfallet och anhöriga är underrättade.

Två svenskar döda i Schweiz

I lördags inträffade en lavinolycka i närheten av liftarna i Bruson i Verbier, Schweiz och två svenska män omkom. Enligt Aftonbladet var de två svenska skidåkarna hemmahörande i Norrland och Götaland. UD har bekräftat dödsfallet och deras anhöriga är underrättade.

Text: Sara Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.